Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Фестивалски одбор се оградио од сваке политизације, пребацују кривицу на противнике ријалитија

rss

05.12.2018.

Фестивалски одбор првоизведених представа је одржао седницу и огласио се у јавности путем појединих медија.

Фестивалски одбор се оградио од сваке политизације, пребацују кривицу на противнике ријалитија

Фестивалски одбор првоизведених представа је на последњој седници прихватио оставку уметничког руководиоца Томислава Трифуновића, коју је он поднео још за време трајања Фестивала.

Фестивалски одбор је, уз један уздржан глас, усвојио и Закључке у вези седмог фестивала првоизведених представа, кога су обележили догађаји настали након што је „због сукоба интереса” два дана пре његовог почетка замењена представа „Утопљена душа” у којој главну улогу игра Сергеј Трифуновић комадом „На трагу”, такође у продукцији Београдског драмског позоришта. Због интересовања јавности донете закључке објављујемо у целости.

Због политизације читавог Фестивала, Фестивалски одбор има потребу да јавност обавести о хронологији дешавања. Након сазнања да су нерегуларни услови такмичења због сукоба интереса (уметнички директор и председник Селекторске комисије, у такмичарски програм уврстио је представу у којој је главни глумац његов син), Фестивалски одбор је у тренутку сазнавања уз консултацију и на предлог уметничког директора одлучио да селектовану представу замени другом која испуњава услове такмичења. Осим правних, и етички разлози јасни и познати свим актерима сличних позоришних фестивала, обавезивали су селектора на ову промену коју је Фестивалски одбор само потврдио.

Наглашавамо да представа Утопљене душе није забрањена, нити је забрањен њен главни глумац, већ је иста замењена другом одговарајућом представом због регуларности такмичења. На питање о постојању истог сукоба интереса пре две године, Фестивалски одбор констатује да је постојао и тада, али је направљен превид а уметнички директор као искусни позоришни радник и човек од кредибилитета коме је поверена селекција без икакве сумње у исту, није указао на његово постојање. Тада, након поделе награда, ниједно позориште није уложило жалбу на регуларност, тако да није било последица.

Констатујмо и да Грујица Вељковић ниједну одлуку није донео самостално, већ да је као председник Фестивалског одбора био одређен да у његово име саопшти донету одлуку. То што су највећи противници ријалити шоу програма ситношићарџијски покушали себи да дају на значају, повећају своју популарност и уграбе по који јефтин политички поен, покушавајући да од Алексинца начине позоришни имагинаријум, служи њима на част и у таквој режији Фестивалски одбор не жели да учествује.

На крају, ограђујемо се од сваке политизације овог случаја, уверени да Алексинац и његова позоришна публика, заслужују национални позоришни фестивал јединствен на Балкану, а један од ретких у Европи.

---

Ово саопштење није објављено на Фејсбук страници фестивала, што је била досадашња пракса, већ на веб странама Радио Алексинца.


# Грујица Вељковић позориште фестивал Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Тома Трифуновић
@WhistlerDick @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима