Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Preskočite festival, dok se ne ispravi nepravda!"

rss

23.11.2018.

Redakcija Aleksinac net-a je kontaktirala našeg poznatog glumca Andreja Šepetkovskog da prokomentariše događanja na ovogodišnjem Festivalu prvoizvedenih predstava.

"Preskočite festival, dok se ne ispravi nepravda!"

Njegovu kratku izjavu, kao i podsećanje da ovo nije prvi put da neka predstava bude izbačena pred sam Festival, preneli smo u tekstu objavljenom pre nekoliko dana. Andrej nam se ponovo javio i zamolio da njegovo pismo prenesemo u celini, što mi i činimo.

"Oprostite, moram opet da zamolim nešto. Nisam do sada hteo da se oglašavam, mislio sam da je neukusno da sada likujem nad gradskim ocima zbog toga što sam pre pet godina prognozirao krah. Tad sam javno molio da se bolje organizuju  i da budu pažljiviji, znajući da će nestručnost, brljivost i bahatost opet da povrede nekoga.

Ne mora čovek prorok da bude, pa da predvidi ovakve stvari. Ova aktuelna sramota je očekivana ćerka straha. I groznog uređenja u kojem živimo.
Glupo je da se sad prepucavamo oko stranaka i oko toga ko je bio bolji na vlasti... To je gubljenje vremena. SISTEM u kojem živimo je loš. On podržava sebičnost, koristoljublje, licemerje, udvorištvo... Ako zaista nismo dovoljno pametni da napravimo  bolji (verujem da jesmo), neka nam ga.

Stalno ističemo svoje vrline, nad manama onih "drugih". Kad se već toliko dičimo pravoslavljem, zašto smo prigrlili model koji je u potpunosti antihrišćanski? Nasuprot tome, viteški je baš poštovati protivnika. Uložiti neprestani napor razumevanja za drugog. Voleti ga. Samo kroz mirno sučeljavanje mišljenja i sopstveno preispitivanje možemo da postignemo nešto.

Patimo od hroničnog nedostatka socijalne inteligencije. Nikako da shvatimo da je dobrobit zajednice ujedno i naša, lična, korist. A i da je uspeh bilo kog darovitog pojedinca nešto što će svima doneti dobra. Ne uspeva nam da pobedimo sitničarenje, zavist, ogovaranje i gordost. Korupciju i koristoljublje koje nikoga nije načinilo srećnim. Zato je ovo društvo bez osmeha i vedrine. Ona dolazi samo iz nesebičnog davanja drugome... A ne iz mišjeg straha od toga šta će šef da kaže jer se družim ili podržavam i cenim čoveka koji šefu nije po volji...

Možda može da se polemiše o tome da li je neprimereno da selektor Toma Trifunović svake godine  poziva na festival predstave u kojima mu sin igra, ali to sigurno nije nikakav sukob interesa. I nešto veoma važno - te predstave su bile dobre! A Sergej harizmatičan i odličan glumac. Pa sve i da je postojala ta glupost oko navodnog sukoba interesa, kada  se neko toga dosetio? Postideo se ceo grad, nezasluženo. Verujem da će svi i oprostiti ako se nadležni pokaju i priznaju grešku...

Mili moji zemljaci, Aleksinac je nekada bio poznat po intelektualcima, naučnicima, umetnicima, profesorima, po jednoj od najstarijih gimnazija, po pitomosti i srdačnosti... Po divnim i neustrašivim rudarima. I herojima.
Vratite mu ugled.

Ne ubijajte lep pozorišni festival koji svima znači. Ali ga ove godine preskočite. Dok se ne ispravi nepravda." - Andrej Šepetkovski

Podsećamo, ponovo, na otvoreno pismo koje je Andrej napisao još 2013. godine, kada je predstava "Šetnja sa lavom" izbačena iz programa Festivala prvoizvedenih predstava. Tekst pročitajte ovde.

Redakcija Aleksinac.net se zahvaljuje Andreju Šepetkovskom na ukazanom poverenju.

Komentara: 2


# Aleksinac Grujica Veljković pozorište festival Aleksinac.Net Andrej Šepetkovski Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Toma Trifunović
@aleksinacnet @WhistlerDick @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+24) (-1)

  Tako je! 23.11.2018.
  BOJKOOOOOT!!!!!!!
  Oni pravi,pravedni,istinoljupci,znaju zasto treba bojkovati.
  Ovi drugi,sto ne znaju za moral,istinoljublje,za pravednost,za kolegijalnost,ostace ceo zivot u mraku i dzaba im posecivanje pozorista...njihove mracne duse bice zauvek POTOPLJENE-UTOPLJENE

 • (+6) (-3)

  Krezubi naprednjak 26.11.2018.
  Ako Šepi kaže da to sigurno nije sukob interesa, ja se slažem. Interesuje me samo da li je postojala mogućnost da Sergejeva predstava bude odigrana kao revijalna, van takmičarskog dela festivala. Hvala na objavi komentara.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima