Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчани убили Лава

rss

27.11.2013.

Отворено писмо Андреја Шепетковског организаторима фестивала праизведби

Алексинчани убили Лава

У недељу, 24.11. је завршен фестивал праизведби у Алексинцу. Oдбор фестивала је направио кардиналне грешке које не би требало да остану сакривене. Прећуткивањем бих аминовао неспособност, злонамерност и неукост која сутра опет може некога да повреди као што је повредила писца и ансамбл представе ,,Шетња са лавом“ која је урађена у копродукцији Пулс театра из Лазаревца и Центра за културу Чукарица.

Наиме, средином септембра представа је ЗВАНИЧНО ПОЗВАНА у такмичарску конкуренцију. Ансамбл је био јако срећан због тога. Неколико дана касније је уследио позив Уметничког директора и селектора фестивала Дуке Јовановића и разговор који може да буде добра полазна основа за неку будућу комедију.

Прво ми је речено да је наша, иначе најјефтинија, представа ИЗБАЧЕНА из такмичарског програма јер општина Алексинац нема довољно пара! Када сам, после договора са управницом Пулс театра и њеног широкогрудог предлога, рекао господину Јовановићу да ћемо да играмо бесплатно, уследио је нови разлог за одбијање : Морају да позову неког из Београда. Затим сам га подсетио да су и Лазаревац и Чукарица београдске општине, али уследио је нови разлог: Није довољно афирмисано позориште. Рекао сам да то, заиста најмлађе професионално позориште у земљи, ове године учествује са три различите представе на неколико престижних фестивала, између осталих и на Стеријином позорју, да ансамбл позоришта чине одлични глумци са завршеним академијама, те да су нас већ званично позвали! Уследио је мук, па невешто одбијање. Онда ми је понуђено да представу одиграмо ревијално и да ја унапред добијем неку супер специјалну награду као текстописац, коју ће они да измисле. Али да у такмичарској конкуренцији не смемо да будемо. Награду сам одбио. Желео сам да се они на достојан начин извине глумцима.

А глумци су били, најблаже речено, згрожени.

Управница Пулс театра из Лазаревца је, желећи најбоље, одлучила да представу одиграмо ревијално.

Међутим, на самом фестивалу, нигде у билтену нити у програму фестивала није било поменуто да ми играмо ревијално. Напротив, сам селектор фестивала (уједно и уметнички директор, Дука Јовановић) је после представе , за коју смо добили незапамћене овације, причао свима нама да ипак можемо награде да добијемо. На округлом столу након представе се такође о томе говорило, те смо сви били убеђени да смо ипак у конкуренцији. Жири је гледао представу, ишчекивао коначну одлуку Одбора фестивала о учешћу представе у такмичарској конкуренцији јер је таква могућност постојала. У међувремену се чак испоставило да су имали само четири представе у конкуренцији, а планирано је пет. Дакле, фалила им је једна. Публика је такође мислила да смо у конкуренцији и гласала за нас.

Али, не. Упркос свакој логици, одбор је ипак рекао не. Одбор, чији је председник извесни Грујица Вељковић, председник Скупштине општине. Какве он везе има са културом, не знам, тек, дата му је власт да и о томе одлучује. Глумци су по други пут изиграни.

Наравно, претпостављам шта се иза свега крије. Чуо сам приче о личној освети и зависти. Али, свако изношење таквих оптужби, попут намештања код гласања публике и штампања нових листића последње вече, Дукиног пребацивања одговорности на Грујицу, јер Грујица има нешто против Владе, а Влада је мени близак, а Пера је рекао овом нешто, те се Сима увредио, јер не може да види Грују, док су Пера и Жика пашенози који заправо не воле никога, ал се само праве да су добри због Дуке који се заправо и не зове тако, али је рекао оно што није требало јер је мало попио, а заправо није тако мислио, те се стога извињавао статуту, који је само Паја могао да промени ако сазове фестивалски одбор, а он мора да се сазове пре дванаест јер се оближњи вампир буди у поноћ, те може да поквари све ако му лично Мика не забије колац, али пошто су прекорачили поноћ, а и Мика се запио са Дујом и Грујом, наша представа не сме да буде у конкуренцији... личило би на пијачно препуцавање између наших реномираних културних посленика на ,,Фарми.“ На крају крајева, све је то небитно.

Али, битно је ово: Како можете тако безобзирно да повредите људе и да се не осврнете, не извините, не урадите ништа да их утешите због неправде ?

Затим, ко и како води културну политику ? На фестивалима се дели новац пореских обвезника!!! Дакле, народ то плаћа. Са којим квалификацијама људи приграбе власт и добијају хонораре, деле новчане награде, свете се, кују завере, намештају гласања?

Кад је на маленом и једва познатом фестивалу присутна грабеж за наградама, сплетке, завист и осветољубље, шта се дешава када су већи новац и популарност у игри? Шта ја ово питам? Знам шта се дешава, није ми ово први пут.

Напомињем, ово није писмо позоришта из Лазаревца. Ово је само моје писмо и једино ја стојим иза њега, лазаревчани не знају да ово пишем. Они су све опростили.

Ово није ни мој жал за наградом. Уосталом, одбио сам је кад ми је понуђена. А и не мислим да су награде добра ствар, поготово кад их моја смрдљива сујета пожели.

А САД НАЈВАЖНИЈЕ: Ако сва публика и позоришна јавност мисле да смо у конкуренцији, а онда виде да ни једна од прегршт награда није нама отишла, неминован ће им закључак бити да стручни жири мисли да смо испод сваког нивоа. (https://www.aleksinac.net/kultura/zavrsetak-festivala-prvoizvedenih-predstava-ziri-odlucio-o-pobednicima.html)

Жири , наравно, не мисли тако и све ово ствара потпуно погрешан утисак који нам иде на штету!!! И антиреклама је за текст за који се надам да ће га неко купити!
Ово је и мој вапај да људи буду мало пажљивији. Молба да се овакав прекршај према писцу, тексту и глумцима никада не понови. Оваква аљкавост зна да заболи.

Већ је опште место да је провинцијализам духовна категорија, не географска. На жалост, овај пут је то обједињено, у мом родном граду.

Желим дуг живот фестивалу. Али не оваквом.

И свим осталим фестивалима у Србији. Деси се и понеки добар.

Хвала дивној публици.

Поштовани Дуко, Грујице и сви остали, праштајте. Морао сам ово да напишем јер је много грешака направљено. Организујте мало организациони одбор.

Андреј Шепетковски
писац драме ,,Шетња са лавом“ (и глумац )

Коментара: 26


# општина Грујица Вељковић позориште фестивал Андреј Шепетковски Душан Дука Јовановић
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  Artemije... 27.11.2013.
  Strašno. Duboko. Iskreno. I da li se neko nalazi prozvanim,ne? Serbistan je to. Rajetinski mentalni sklop. Aferim!

 • (+0) (-0)

  Lola 27.11.2013.
  E, pa, lave, da si ovo delo, dostojono ovacija bednih aleksincana, iznedrio dok ti je DSS bio na vlasti, verovatno bi dobio glavnu nagradu, pa sve da se iz mrtvih digne Zoran Radmilovic. Ovako, sad naprednjaci s drugarima pustaju kisu!

 • (+0) (-1)

  Boban 27.11.2013.
  SEPETKOVSKI OVO NIJE ISTINA, TEBI JE PONUDJENO DA IGRAS TAKO OD POCETKA. ZNAO SI DA NE MOZES U TAKMICENJE, A IPAK SI GLEDAO DA PO SVAKU CENU UDJES U TAKMICENJE. ALI NISI USPEO.

 • (+0) (-1)

  Ivan 27.11.2013.
  ma daj ova lik je narkos, koja budala

 • (+0) (-0)

  Ana 27.11.2013.
  PA znamo svi da se nije takmicila ova predstava, a i nije nas nesto odusevila.

 • (+0) (-0)

  mary 27.11.2013.
  tako to ide u Aleksincu gradu.Kulturom se bave nekulturni.Umesto da se dicimo uspesnim aleksincanima,mi ih degradiramo.Neka nam sluzi na cast.

 • (+0) (-0)

  hanuma 27.11.2013.
  Šta god bilo istina, odvratno je, jer je Festival tek uzeo zamajac! Žalosno je da se ovakvi repovi vuku, a jedva smo čekali da se ova varoš afirmiše, na bilo koji način! Tuga!

 • (+2) (-0)

  Građanin 27.11.2013.
  Gospodine Šepetkovski, vi ste, nažalost, u pravu. Festival "praizvedbi" (ko li izmisli ovaj izraz jer prefiks "pra" znači odavno!?) postoji da nabeđene veličine i politički mediokriteti zadovolje svoju sujetu: gosn Duka (sa osamdeset i nešto leta) verovatno misli da je veći od Joneska i Beketa zajedno (zato i prima nacionalnu penziju, dok je mnogo poznatiji i slavniji glumci i reditelji ne primaju), dok gosn Grujica, dipl. pravnik sa diplomom iz Leposavića i političar, verovatno misli da je De Gol. Pametan ste čovek - zar vam nije jasno da bi oni ni komad sa Brodveja ne bi uvrstili u tkmičarski deo, oni bi i Marlona Branda vratili jer nije dovoljno dobar! Leoi ste uočili da je za sve kriv palanički duh, zato ova opština izumire - pametni i uspešni ljudi odlaze iz ovog grada.Odlaze sa završenim fakultetom, znanjem engleskog, informatički veoma pismeni... a šta da traže ovde? Da njihove kvalitete vrednuje Duka, Grujica i njima slični?

 • (+2) (-0)

  Građanin 27.11.2013.
  ... nastavljam se. Znate li vi, gospoine Šepetkovski, da u javnim preduzećima i ustanovama kulture primaju svoju decu, majke, tašte, znači užu famisliju i istaknute članove. Palanku ne možeš pobediti (mislim na stanje duha), ali negde je taj duh izražen manje, a negde više. U Aleksincu je izražen najviše i, u tom pogledu, Aleksinac je najveća crna rupa na mapi Srbije. Zato idite odavde, gospodine Šepetkovski. Vama, kao uspešnom čoveku ovde nije mesto. Mislim da je trebalo da ih odbiete, briga njih što ste rođeni Aleksinčanin: niste istaknuti član SNS ili URS. Veliki pozddrav!

 • (+2) (-0)

  Dali ste 20.000 evra iz budzeta i jos namestate nagrade 27.11.2013.
  Ovo je tek ludnica.Das drzavne pare 20.000 evra za festival da se slikas kao politicka faca i jos odredjujes ko treba da primi nagradu a zavrsio si fakultet u 45 godine i to na Kosovo.E moj Grujo kad si ti doso da odlucujes ko treba da dobije nagradu.

 • (+0) (-0)

  DON KIHOT 27.11.2013.
  Vi ste Andrej dobili nagradu od jedinih istinskih intelektualaca u gradu a to su gimnazijalci.Njih palanka jos nije zagadila svojim mentalitetom,mladost ih po prirodi stvari nagoni da budu pravicni i odlucuju srcem a ne partijskim manipulizmom.LAVE, BORI SE ,IPAK SI TI GOSPODAR DZUNGLE,PACOVI CE BRZO U KANALIZACIJU GDE IM JE I MESTO.

 • (+0) (-0)

  aleksinčanka 27.11.2013.
  Strašno, strašno... Samo nam je još ovo trebalo.Sramota i stid nas poštene sugrađane spopada od momenta donošenja odluke o organizovanju festivala. Veliki blam za organizatore i sam Aleksinac

 • (+0) (-0)

  Daliborka Mijalkovic 27.11.2013.
  Na zalost,zbog privatnih obaveza nisam bila u prilici da pogledam predstavu,ali moje dete jeste,i cula sam iz prve ruke utiske.....sta da ti kazem skolski moj druze,OVDE...USPEH SE NE PRASTA!!!!Nek smo mi zivi i zdravi,a ti nam i dalje pruzaj to zadovoljstvo da tamo negde,uvek mozemo da kazemo da smo zajedno rasli,igrali basket na Tasu,tenis u gimnaziji,kupali se na bazenu u Vakupu....tamo negde,ali ne ovde....nazalost LAVE!!!!pozzz od generacije 74.

 • (+0) (-1)

  Marko 27.11.2013.
  NE LAZITE VISE, OVO SU DEZINFORMACIJE.A I BAS CETE DA IM NAKRIVITE SVIMA. DZABE SE PREPIRETE, VI STE GRADJANINE U DUBINI DUSE JADNIK, DA NISI NE BI SE ZALIO I DA TI JE DOBRO. I ZNAS STA NIKAD NECE DA TI BUDE OK. TEBI TREBA MOTIKA DA KOPAS. NESA JE KRALJ, BRAVO NESOOOOOOOOOO SNS SNS SNS I SVI KOJI SU SA NAMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA:))))))))

 • (+0) (-0)

  Aleksincanka 27.11.2013.
  E dragi moji trebalo je da usledi ovakvo pismo naseg Aleksincanina pa da vam se otvore oci da je Grujica pravi covek za ovakav festival. Videli smo predstave, uocili ko donosi odluke i ko se za sve pita, neka vam je srecan festival praizvedbi, a tebi dragi nas Sepetkovski samo sto dalje odavde. Imas svoje ime, i svoju izgradjenu licnost. Sve ovo smo znali da ce se desiti pre ili kasnije.

 • (+0) (-0)

  Filip 28.11.2013.
  Sramota... Velika sramota... Kako god okrenes nista lepo ne moze da se desi koliko god da se neko trudi... Kad je vec bilo mesta da se takmice sta im je bilo tesko da ih puste? Umesto da im je drago sto je covek iz naseg grada, uspesan glumac, decko koji je otiso i uspeo da se probije u dzungli zvanoj Beograd, i dosao da igra predstavu u svom gradu pred svojim sugradjanima, i ako to za njegovu dalju karijeru nece imati neki znacaj, ne oni ga namerno unistavaju... To je kad je neko pun kompleksa, zavisti i ljubomore... Da se neko normalan tu pitao, ova predstava bi trebalo da bude deo takmicarskog programa i da bude najvljena kao pocasni gost zbog Sepetkovskog. Zbog takvih ljudi ce Aleksinac da tone jos dublje a i ova drzava zajedno sa njim, posto to ima svuda u Srbiji. Svaka cast Sepetkovskom jos jednom, predstava je bila odlicna, i hvala sto si pored svih ovih prepreka dosao i odigrao predstavu za nas.

 • (+0) (-0)

  Kulturo,eve me!!! 28.11.2013.
  Tragicno je kako se jedna dobra ideja iskoristava za politicke potrebe.I jos gore,za licne osvete.Docekao mali (mera za ljudskost) Grujica da se osveti ocu Andreja Sepetkovskog sto se usudio da napusti G17 ''. Strucnjak za kulturu dobio priliku da sudi pozoristu.Strasno....

 • (+1) (-0)

  Zabludela ovcica 28.11.2013.
  Pitas ko vodi kulturnu politiku? Ljudi poput gospodina koji je karijeru gradio imitirajuci Miju Kulica i glumeci Razumenka sa totalno glupim skecevima i forama.

 • (+0) (-0)

  Nikad licemer 28.11.2013.
  Hvala bogu da nekog nije mrzelo da saspe u lice mediokritetima u Aleksincu istinu!Kažem,nije mrzelo,znajući koliko je svaka bitka za istinu i prave stvari osuđena na propast.Pošto je to učinio čovek,umetnik sa integritetom i zavidnim statusom u pozorišnim krugovima Srbije,znači da je vreme da se kaže caru da je go!
  Dosta bre više sa nabeđenim,samoproklamovanim glumačkim veličinama koje hoće da stalno kroje kapu pozorišnom životu Aleksinca,da dižu sebi za života spomenik,pri tom gledajući gde još može da se strpa neka parica u džep.Sve mu je malo.
  A još su odvratniji oni ,koji ga neštedimice podržavaju,daju mu vetar u pogrbljena leđa,iako ,najčešće pojma nemaju ne samo o kulturi,nego ni o pozorištu pogotovo.Koji nisu ušli u pozorište sve dok nisu postali deo neke vlasti.Posle, (vlasti) nigde ih nema,kako i biva.
  Tu je još i ne mala bulumenta koja sve to gura i podržava sa pristojne udaljenosti,u zavisnosti od situacije i udobno pliva u sopstvenoj narcisoidnosti.Bruka bre!

 • (+0) (-0)

  Andrija 28.11.2013.
  VI SVI KOJI OVDE PISETE NE PRASTATE . VI STE PRVI TI PACOVI KOJI NE PRASTJU USPEH. MOZETE SAMO DA PISETE I NISTA VISE. UVEK VAM NESTO FALI. TO IONAKO rade DESET LJUDI KOJI PISU NEBULOZE.

 • (+0) (-0)

  Građanin 28.11.2013.
  MARKO CE TUNG - umesto odgovora. Ne znam dal se Marko Ce Tung zeza ili je ozbiljan?! Čovek stvarno treba da bude retard da bi onako nešto napisao. Kakve laži, dezinformacije... možda sam ja jadan, ali njegovo šizofreno pisanje uopšte ne razumem. Npr. kakve veze ima N. S. - njegov nekrunisani kralj - sa ovim tekstom? Tema je Duka, najveći glumac i reditelj, koga je Srbija iznedrila i Grujica, najveći političar koga je ova zemlja nama dala. A motika nije samo oruđe nego simbol. Ali kome ja objašnjavam? Ce Tungu kome se iskopali raku u trenutku začeća: duhovnu raku. Ja sam sasvim ok, ovako "jadan". Tema su neznalice koje dve knjige nisu pročitale, a vedre i oblače kulturnim nebom Aleksinca. I pune džepove. A ovaj duhovni leš trebalo bi da zna da internet kultura nalaže da se ne uključi caps lock kad se tipka.

 • (+0) (-0)

  Ivan Stefanović 28.11.2013.
  Tako je to kada politicke stranke vode glavnu rec ! Dole Partokratija i rezimi politckih stranaka ! Ivan Stefanovic, Radomira Vujosevica br 2. 18220 Aleksinac nekad Srbija.

 • (+0) (-0)

  Mika 28.11.2013.
  Dzabe pisete :********************

 • (+0) (-0)

  Kleopatra 29.11.2013.
  Svi smo od samog pocetka znali da predstava nije u konkurenciji za nagradu! I sta je sad sporno?

 • (+1) (-0)

  rangeli 30.11.2013.
  Sepi,gledao sam te sirom nase lijepe,ali u Aleksincu si samo tri puta igrao,i to uvek uz probleme.Ovaj grad,nazalost grad i nazalost smo u njemu rodjeni nme zasluzuje ljude koji iza sebe umaju rezultate RADA.Ovo je mesto koje ubrzano umire,a u tome mu zdusno pomazu poluinteligenti,foliranti i nabedjeni "jedni od najvecih poznavalaca savremenog pozorista" .Kad su trezni,ne znaju tacno ni kako se zovu,ako ih iznenada pitas.Otisao si,kao i hiljade nase dece, i ne osvrci se. Sudbina Aleksinca se zna ALEKSINAC BEZ ALEKSINCANA

 • (+0) (-0)

  OSTOJIC vukan 06.12.2013.
  ovo je dobro


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима