Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шта је Монтесори ?

rss

25.12.2015. припремила Миљана Јовановић Насковић

МОНТЕСОРИ СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА је светски призната педагошка концепција дуге традиције. Најраширенији је у Италији, Холандији, Великој Британији, Данској, Шведској, Швајцарској, Немачкој и Сједињеним Америчким Државама – у предшколским установама и основним школама.

Гнездо Монтесори

МОНТЕСОРИ СИСТЕМ се концепцијски разликује од традиционалног васпитно-образовног система и садржи јединствен приступ детету и његовим потребама, те међусобно јединство предшколских и школских институција.

МАРИА МОНТЕСОРИ (1870 – 1952) је била прва жена лекар у Италији. Осим тога, студирала је психологију, филозофију и антропологију. На прелазу столећа је то био велики успех. Др. Монтессори је своју методу развила помоћу емпиријског проматрања деце. Сaвремени научници сада, готово век касније утврђују научне чињенице које потврђују њена открића. Књиге које је написала, материјали који је конструисала и њене идеје значајно су утицале на развој педагогије у целом свету.

Монтессори систем се заснива на филозофији развоја детета према којој појединац стече оперативна знања у подручијима живота у којима ће деловати као одрасла особа.

Он уважава дететову потребу за слободом унутар граница, обухвата брижљиво припремљену околину и активности које развијају дечје психо-физичке способности.

Конципиран је тако да у потпуности искористи предности самомотивације и јединствену дечју способност саморазвијања и усавршавања властитих способности.

Дете се учи самодисциплини, те битним одредницама демократије откривањем да поштовање других особа и њихових права значи осигуравање поштовања и тих истих права за самога себе.

МОНТЕСОРИ МЕТОДА у основи је јединствен приступ техници учења. Нагласак није на подучавању детета, него се осигурава утицајна околина која повећава дечју природну радозналост и омогућује му кроз игру спонтано учење откривањем. Монтесори метода у потпуности уважава дечју индивидуалност и од ње полази.
Скупине деце су мешовитог узраста. Млађа деца уче од старијих, а старија утврђују знање помажући млађима. Свако дете успоставља властити темпо рада откривајући нове садржаје или утврђују оно што су већ научила понављањем вежби уз значајан унутрашњи осећај успеха.

Кад деца развију осећај поноса због властитог рада, уочава се све веће самопоуздање, осећај поверења, добробити и радости. Рађа се “ново дете” с добром сликом о себи. Ужитак је гледати групу Монтесори деце. Уочљив је дух поштовања, љубави, кооперације и мира међу децом.

МОНТЕСОРИ ОКОЛИНА – соба дневног боравка у вртићу или учионица у школи обликована је по мери детета. Дидактички материјали и активности су пажљиво одабрани и постављени на отворене полице како би стимулисали дечја независна истраживања. На овај начин деца природно и самостално уче. Мото Монтесори педагогије је ” Помози ми да учиним сам. ”

Оваквом концепцијом рада уз првенствено уважавање индивидуалности сваког детета, постижу се велики резултати у развоју дететових могућности. Монтесори је пут на којем деца у потпуности користе и развијају своје потенцијале. На овај се начин јаки усавршавају, а слаби јачају. Навике, вештине и знања које дете усвоји у Монтесори околини помоћи ће му да ради ефикасније, запажа пажљивије, да се концентрише ефективније и да се лакше снађе у новим ситуацијама, без обзира где се налазило.

МОНТЕСОРИ је више од методе. То је начин живота који има свој циљ, а то је:
ДОСТИЋИ МИР, РАЗВИТИ САМОПОЗНАВАЊЕ И ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА СЕБИ, ДРУГИМА И ОКОЛИНИ, ТЕ УВАЖАВАТИ МЕЂУСОБНЕ РАЗЛИЧИТОСТИ.

Наставиће се...


# образовање вртић едукација васпитање монтесори Мариа Монтесори дидактички материјали монтесори метода поштовање других
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима