Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

3 облика рада својствених Монтесори програму

rss

18.01.2016. припремила Весна Јовановић

Рад у монтесори школицама /вртићима организује се са децом различите календарске доби. Дете треба да стиче искуства у онаквом окружењу какав је и стварни живот око њега, где се сусреће и са старијима и са млађима од себе, и са људима са различитим способностима, интересовањима, темперамента, итд. У групи таквог састава млађа деца уче од страије деце, осећају се сигурнијим, заштићенијим, старија деца уче понављањем када показују нешто млађој деци, изграђује се осећај одговорности, самопоштовања, самопоуздања. Старија деца помажу при презентацији материјала, при прихватању правила заједничког живљења.

Круг разговора

Индивидуални рад са материјалима – индивидуализовано учење детета са Монтесори материјалима започиње учењем Монтесори вежби у Монтесори амбијенту; дете само бира материјал и вежбу пошто је разумео идеју употребе предмета; развија способност доношења одлуке која је методички разрађена посебним корацима; контролом грешке у Монтесори материјалима дете исправља себе у току самог процеса учења и учи да контролише самог себе.

Круг разговора – представља облик рада који је својствен већини нових и алтернативних програма. Организује се сваки дан, када су већ сва деца присутна. Има фукцију међусобног упознавања, бољег прихватања, стварању групне клима, доношења заједничких правила и одлука, развија поштовање, стрпљење према другима.

Игра тишине – култивисање покрета, има за функцију стварања унутрашњег мира, развија пажњу, стрпљење, кординациу покрета, елеганцију покрета, свесну контролу соптвеног тела и покрета.

Коментара: 0


# вртић рад монтесори дидактички материјали montessori Круг разговора игра тишине рад са материјалима монтесори материјали игра
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима