Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šta je Montesori ?

rss

25.12.2015. pripremila Miljana Jovanović Nasković

MONTESORI SISTEM OBRAZOVANjA je svetski priznata pedagoška koncepcija duge tradicije. Najrašireniji je u Italiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama – u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Gnezdo Montesori

MONTESORI SISTEM se koncepcijski razlikuje od tradicionalnog vaspitno-obrazovnog sistema i sadrži jedinstven pristup detetu i njegovim potrebama, te međusobno jedinstvo predškolskih i školskih institucija.

MARIA MONTESORI (1870 – 1952) je bila prva žena lekar u Italiji. Osim toga, studirala je psihologiju, filozofiju i antropologiju. Na prelazu stoleća je to bio veliki uspeh. Dr. Montessori je svoju metodu razvila pomoću empirijskog promatranja dece. Savremeni naučnici sada, gotovo vek kasnije utvrđuju naučne činjenice koje potvrđuju njena otkrića. Knjige koje je napisala, materijali koji je konstruisala i njene ideje značajno su uticale na razvoj pedagogije u celom svetu.

Montessori sistem se zasniva na filozofiji razvoja deteta prema kojoj pojedinac steče operativna znanja u područijima života u kojima će delovati kao odrasla osoba.

On uvažava detetovu potrebu za slobodom unutar granica, obuhvata brižljivo pripremljenu okolinu i aktivnosti koje razvijaju dečje psiho-fizičke sposobnosti.

Koncipiran je tako da u potpunosti iskoristi prednosti samomotivacije i jedinstvenu dečju sposobnost samorazvijanja i usavršavanja vlastitih sposobnosti.

Dete se uči samodisciplini, te bitnim odrednicama demokratije otkrivanjem da poštovanje drugih osoba i njihovih prava znači osiguravanje poštovanja i tih istih prava za samoga sebe.

MONTESORI METODA u osnovi je jedinstven pristup tehnici učenja. Naglasak nije na podučavanju deteta, nego se osigurava uticajna okolina koja povećava dečju prirodnu radoznalost i omogućuje mu kroz igru spontano učenje otkrivanjem. Montesori metoda u potpunosti uvažava dečju individualnost i od nje polazi.
Skupine dece su mešovitog uzrasta. Mlađa deca uče od starijih, a starija utvrđuju znanje pomažući mlađima. Svako dete uspostavlja vlastiti tempo rada otkrivajući nove sadržaje ili utvrđuju ono što su već naučila ponavljanjem vežbi uz značajan unutrašnji osećaj uspeha.

Kad deca razviju osećaj ponosa zbog vlastitog rada, uočava se sve veće samopouzdanje, osećaj poverenja, dobrobiti i radosti. Rađa se “novo dete” s dobrom slikom o sebi. Užitak je gledati grupu Montesori dece. Uočljiv je duh poštovanja, ljubavi, kooperacije i mira među decom.

MONTESORI OKOLINA – soba dnevnog boravka u vrtiću ili učionica u školi oblikovana je po meri deteta. Didaktički materijali i aktivnosti su pažljivo odabrani i postavljeni na otvorene police kako bi stimulisali dečja nezavisna istraživanja. Na ovaj način deca prirodno i samostalno uče. Moto Montesori pedagogije je ” Pomozi mi da učinim sam. ”

Ovakvom koncepcijom rada uz prvenstveno uvažavanje individualnosti svakog deteta, postižu se veliki rezultati u razvoju detetovih mogućnosti. Montesori je put na kojem deca u potpunosti koriste i razvijaju svoje potencijale. Na ovaj se način jaki usavršavaju, a slabi jačaju. Navike, veštine i znanja koje dete usvoji u Montesori okolini pomoći će mu da radi efikasnije, zapaža pažljivije, da se koncentriše efektivnije i da se lakše snađe u novim situacijama, bez obzira gde se nalazilo.

MONTESORI je više od metode. To je način života koji ima svoj cilj, a to je:
DOSTIĆI MIR, RAZVITI SAMOPOZNAVANjE I POŠTOVANjE PREMA SEBI, DRUGIMA I OKOLINI, TE UVAŽAVATI MEĐUSOBNE RAZLIČITOSTI.

Nastaviće se...

video...

Komentara: 0


# obrazovanje vrtić edukacija vaspitanje montesori Maria Montesori didaktički materijali montesori metoda poštovanje drugih
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima