Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Основни елементи Монтесори метода

rss

11.01.2016. припремила Весна Јовановић

Овај метод подразумева брижљиво припремљену средину и активности које развијају дечје психо-физичке способности уз уважавање дечије потребе за слободом унутар постављених граница. Монтесори средина обликована је по мери детета. Дидактички материјали су пажљиво одабрани и постављени на отворене полице како би стимулисали дечија независна истраживања. На овај начин деца природно и самостално уче.

Pripremljena sredina

Основни елементи метода су:

• Посебан амбијент - унапред припремљена средина, организован у Дечјим кућама, који обезбеђује слободну, опуштену али и организовану едукативну активност деце. Околина, која је примерена детету и нуди све што је детету потребно за физички, умни и душевни развој, игра кључну улогу у развоју детета. Марија Монтесори је поставила изузетно строга мерила припремљене средине.

• Посебно израђени дидактички материјали – монтесори материјали омогућавају деци да вежбају на њему и сама уче. Монтесори материјал је стандардизиран, израђен је од природних материјала и полази из стварног окружења и природе. Особине материјала су: доступност детету, подстиче дете на делање, организован је тако да кроз употребу омогућава уочавања погрешке у раду, примерен је потребама и способностима детета, један материјал излаже само један проблем, систематизован је од једноставнијег ка комплекснијем, од конкретног према апстрактном, увек се налази на истом месту, сложен истим редоследом.

• Монтесори васпитач, знатно другачији од оних из традиционалне школе, који у том процесу имају сасвим посебну улогу водича и организатора, некога ко дискретно и ненаметљиво помаже деци. Он је дизајнер окружења, демонстратор, модел понашања и посматрач појединачног дечијег развоја. Монтесори васпитач води индиректно – осигурава боравак детета у сигурном и позитивном окружењу припремајући средину, набављајући материјале и организујући ситуације које воде ка учењу са тим истим материјалом. Треба да зна допустити детету да само гради своју личност, налази свој сопствени ритам, само одлучује и постаје независно.

Циљ Монтесори метода је неговати дечју индивидуалност, индиректно подстицати интерес за различита подручја, а учење претворити у игру. Деца се не похваљују за достигнуте резултате него се подстиче унутрашње задовољство постигнутим. 

Коментара: 0


# васпитач монтесори дидактички материјали монтесори метода припремљена средина материјали монтесори учитељ монтесори материјали
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима