Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Криза

rss

01.10.2013. Миодраг Тасић

Криза је избила потпуно неочекивано. Изненада. Не због природних катастрофа као што су поплаве, суша, земљотреси или слично.То би се некако и разумело. Напротив, све је било потаман. Година родна до изобиља, време лепо, људи вредни и жељни зараде.

Криза

Становници сиромашне афричке државе  Обале бананиног цвета имали су најзад разлога за радост. Плантаже банана, иначе јединог производа у читавој земљи, обилно су понеле слатке плодове и могао се очекивати добар принос. Све наде су полагали у натпросечни род и извоз банана у богату Америку. Коначно ће моћи од зараде да набаве лекове, разноврснију храну, да плате дугове... И сам председник државе, маршал Кваме Тулумба, гајио је големе наде у предстојећу бербу. Ево, напунило се десет година откако је пучем свргао тадашњег председника, Хаиле Бонга Мокасу, а ниједно обећање које је дао народу није испунио. Сиромаштво је и веће него што је било раније, корупција, болести, неписменост не да се нису искорениле, већ се све то утростручило. Као и спољна задуженост.

Додуше, другачију причу му је причао Ајк Клантон, директор компаније „Браћа Клантон“ , када му је богатим донацијама финансирао преврат. И није било тешко нареднику Тулумби да искористи боравак Мокасе у Швајцарској и са тридесет сабораца уђе у председничку палату. Претходно је на радију прочитан проглас којим је Мокаса збачен а уведена демократска власт. На челу с напрасно унапређеним маршалом Тулумбом!

Да би учврстио власт Тулумба је узео зајам од Клантона. Доларски. И све се то понављало сваке године. Заузврат је потписао уговор којим се обавезао да целокупну производњу банана прода Клантону по четири стотине долара за тону. Мокаса је продавао по пет стотина! Међутим, сада је родило и Тулумба је рачунао да ће од банана зарадити педесет посто више него ранијих година. Тако би вратио нагомилане камате, а биће мало и за провод у вили на Женевском језеру. Уз све оне раскошне лепотице!

Но, не лези враже. Родиле банане и код других. Ајк Клантон се избезобразио. Нуди двеста долара по тони. Тулумба неће ни да чује. Гласине стигле до бесног света. Разочарани људи посекоше и попалише плантаже. Тулумба није стигао да побегне. Завршио је као десерт на инагуарационом ручку новог председника! Одједном, ови догађаји изазваше скок цена банане на берзи. На шест стотина долара. Клантон схвати да се прерачунао. Изгубио је на разлици у цени коју би остварио да није уцењивао Тулумбу. Изгубио је и његовим смакнућем. Шест стотина, међутим, није хтео да плати. Уопште није куповао банане.

Конкурентске америчке и европске компаније искористише прилику. Откупили су целокупну производњу афричких и јужноамеричких произвођача. Али, та цена је била превисока чак и за њихове богате потрошаче. Банане су трунуле у радњама или су продаване испод набавне цене. Компаније су трпеле губитке. Почеше отпуштања радника, кашњења са исплатом, узимање кредита од банака. Потом нова отпуштања, смањивање зарада, неиспуњавање доспелих обавеза. Лихварске банке су узимале станове и куће радника који нису могли да плаћају рате кредита, фабрике и пословне зграде великих компанија прелазиле  су у  њихов посед. Клантон је ликовао. Није жалио што му се урушила империја. Кад је доживео да се  његови такмаци батргају у блату и немоћи, ни сопствени крах му није тешко пао!

Криза се пренела на банке. Узалуд су заплењивали имовину несолвентних дужника. Коме продати јевтино стечене некретнине, аутомобиле, намештај...? Џаба будзашто стечена имовина када не можеш да је уновчиш. Отето – проклето! Банке, једна за другом,  затварале су своје шалтере.

Криза се из Америке пренела на Европу, Аустралију, Јапан... Ипак, смањена тражња највише је погодила сиромашне државе Африке, Азије, Источне Европе. Свуда влада очај, безнађе, одсуство перспективе. Свуда осим Балкана. Балкан је једина светла тачка. Тамо се криза не осећа. Живи се сасвим нормално, то јест, живи се као што се и раније живело. И то није случајно. Пре свега на Балкану су све државе демократске. Нико тамо није дошао превратом на власт. Балканске земље никоме ништа не дугују. Затим, на  Балкану банане не успевају и сходно томе неисправно је балканске државе називати „банана републикама!“ У овом скрајнутом и заборављеном кутку света дословце тече мед и млеко. Бар делимично. Тече млеко! Сељаци га немилице просипају на улици. Ако се криза продужи верујемо да ће се  светли пример Балкана пренети и на остатак света!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 

Коментара: 0


# Миодраг Тасић криза
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима