Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Снег у децембру

rss

17.12.2021.

Пада први снег. Не да покрије брег, већ да успори развој Србије, раст БДП-еа, да успори градњу ауто-пута према Приштини, градњу метроа, националног стадиона... Да одбије потенцијалне стране инвеститоре да не улажу своје тешко стечене паре у развој наше Отаџбине. О Београду на води не треба узалуд трошити речи; овај први снег, у децембру, кад му време није, додатно ће претворити и остатак престонице у водену каљугу!

Фото: Pixabay

Слутим да је претходна власт некако намамила овај први снег. Само њима иде у прилог да закоче аутобуски превоз, да уставе воз насред пруге, да поломе дрвеће и набацају га на далеководе. Тако да без струје и грејања остану чак и грађани Обреновца, иако у комшилуку имају најмоћнију термоцентралу!

Има мало грешака и у људском фактору. Затајили кадрови. Ех, некада су кадрови били наше највеће богатство. Сада, не, јер су крадови разнели наше богатство. По белом свету. Некакве оф шор компаније, апартмани у Бугарској, на Кипру, и ко ће знати где све нису? Ово што управља државом, некако климаво. Неозбиљно. Недорасло. Две највеће термоелектране испале из погона јер није било ускладиштеног угља на депонији. Уместо угља за рад тих електрана требало је да послужи блато и камење!

Већ крајем августа озбиљни домаћини припремају огрев за зиму; дрва, угаљ, пелет. То су они који не могу да се греју на гас. Септембар је месец када домаћице спремају зимницу, а домаћини огрев. Само ретки појединци набављаће огрев у октобру или новембру. Махом они који оскудевају у новцу. За то време они који би требало да брину о производњи струје, о одржавању електромреже, искључују неплатише за тричавих двеста-триста киловата. Бајаги је електрична енергија у Србији најјефтинија у Европи. И плате радника у овим делатностима су ниске. Дупло веће него професора средње школе.

Логичан је след догађаја да нема резерви угља за рад термоелектрана. Узгред, поменуте две термоелектране производе 70% електричне енергије у Србији. Далеководи пролазе кроз шуму, а дрвеће нико не сече око бандера. И онда снег од 20 цм напада на гране, гране се поломе, струја нестане. Термоелектране испадну из погона. Србија увози електричну енергију уместо да је извози. Цех, наравно, плаћају грађани. Ништа не пада с неба. Ту увозну струју, сада најскупљу могућу, ко ће да плати? Сигурно не они који су довели до колапса друштва.  Да не говоримо о губитку угледа. Ко ће сада из Европе озбиљно да схвати наше најодговорније кадрове? Почев од министарке, директора термоелектрана, електродистрибуције и сличних? У свакој уређеној држави производња и снабдевање енергијом спада у сам врх државних обавеза. Како би држава и становништво могли нормално да функционишу!

Тек оне приче о економском тигру на Балкану, па и шире. Једино ако се није мислило да смо попут сибирског тигра. Оног што живи у снегу и леду, а екстремно ниске температуре не могу му ништа. Ако се на то мислило, одговорно тврдим да греше. Српски народ је свашта преживео у новијој историји, али плашим се да ће му једна истински оштра зима и снег од бар пола метра доакати. Пошто ће постојећи кадрови и даље управљати економијом, производњом енергије, културом, спољном и унутрашњом политиком, безбедношћу...

Могло би и другачије. Један наш богати човек, од милоште тајкун, сада мало скрајнут, својевремено је обећао процват Србије од производње зелене салате. Човек се вратио из изгнанства, десет година, док затворска казна на коју је био осуђен није застарела, и понудио спас овој посрнулој и дезоријентисаној нацији. Могли смо, по њему, од зелене салате да живимо. Да је извозимо целом свету. Успут, и ми бисмо живели само од салате. Ем, еколошка храна, уз то без холестерола, шећера, без калорија. Само треба дочекати пролеће. Док салата стигне. Да не буде оно „не липши магарче до зелене траве“ (салате).

Ајд', што Карића нико није послушао, и некако. Но, сам председник лично је обећао процват Србије од извоза свињских папака и глава у Кину. То се као код нас баца. Заузврат би Кинези у Србији градили фабрике летећих аутомобила и аутобуса! Додуше, наши аутобуси су летећи и без нових фабрика. С летњим гумама, усред зиме, кад им време није, с неисправним кочницама, набављених на сумњивим тендерима, ти аутобуси просто лете градским улицама. Све док не падне први снег. С првим снегом заглаве се и аутобуси. Бар неке вајде од њих!

Ипак, није све тако црно као што изгледа. Макар кад падне снег бива бело. Без обзира на све недаће, народу треба улити оптимизам. Попут Николе Пашића, за кога је историја доказала да је био државник. Пашић је бодрио народ пред одлазак преко Албаније у Првом светском рату:

  • „Не бојте се, добро бити неће!“

Речи мудрог човека актуелне су увек.

Миодраг Тасић


# Србија Миодраг Тасић аутомобил снег
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима