Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Алхемија на делу

rss

31.12.2021.

Мада живимо у 21. веку многе неостварене идеје из прошлости, замисли, по многима чак сулуди покушаји данас изгледа да постају стварност. Оно што су разни квази научници, занесењаци, авантуристи, узалудно покушавали столећима да реализују и да улепшају најпре свој живот, а потом и живот својих мецена, људи који су финансирали такве подухвате, вековима касније постаје стварност. И то нигде другде до у Србији! Биће забележено у историји; први пут уопште, а остварено у Србији! Мало ли је?

Фото: Clay Banks / Unsplash

Да појаснимо. У питању је алхемија. Настала из филозофије, алхемија као псеудонаука најчешће се везује за Европу и Средњи век, премда су јој почеци у старој Кини, Индији, Месопотамији, Египту... Ипак, средњовековна Европа је кроз делатност многобројних алхемичара покушавала да вештачки створи злато и сребро од разних других метала, најчешће олова, као и да направи еликсир живота. Еликсиром живота постигла би се дуговечност, то јест, бесмртност душе. Човек би живео бесконачно!

Но, вратимо се ми Србији. Какве сличности имају алхемичари Средњег века и данашња Србија? Велике су сличности, и то треба раструбити на сав глас. Цео свет да чује и сазна. Нису само Тесла, Пупин, Миланковић великани. Има нових генија. Додуше, ови садашњи нису пронашли електричну струју. Зашто би је проналазили кад струја одавно постоји? Али су пронашли нови начин за производњу електричне енергије. Струју нећемо више добијати само из хидроелектрана, од сунчеве светлости, из ветра, из урана, поготову не из угља који загађује природу, већ из блата и камења! Атомске централе су скупе и опасне. Хидроцентрале мењају природу, дрво и угаљ загађују околину. Зато су блато и камење решење за будућност Србије у производњи електричне енергије. У блату, смећу, а ни у камењу не оскудевамо. Само треба напунити депоније великих термоцентрала овом сировином, и струја ће потећи. Можда не одмах. Треба се стрпети. Трпљен-спасен. Али једног дана струја ће потећи из блата. Блато је наша будућност!

Модерни српски алхемичари нису вештачки створили злато. За тим и нема велике потребе. Србија има право злато. Само ми не умемо да вадимо злато и сребро из земље. Када ми то радимо рудник је нерентабилан. Рудник злата ствара губитке. Стога смо рудник злата, сребра и бакра продали Кинезима. Дај да раде они који то умеју. И знају, брате, Кинези с пламенитим и осталим металима. Али, злата има још у Србији. Има и литијума, бора, неких ретких метала. Па, како наш народ не уме да вади те ретке метале из земље, даћемо концесију, читај земљу, провереним белосветским рударима. Нека копају људи до миле воље по плодној српској ораници. И тако килограм литијума вреди као тоне пшенице или кукуруза. Ако је то за будућност деце рођене и оне која ће тек угледати светлост дана некада, онда се не треба премишљати. Рударство је наша светла будућност. Миленијумима касније из бакарног, гвозденог и бронзаног доба доћи ћемо до последњег доба!

Модерна алхемија није, додуше, нашла решење за еликсир живота. За дуговечност. Међутим, макар српски политичари нашли су трајно решење за дуговечност на власти. Вероватно неће живети бесконачно, али ће сигурно до краја живота бити власт у Србији. Док су живи, а како имају лагодан и испуњен живот, живеће дуго, дуго, народ не треба да брине. Позната, проверена лица водиће га и даље у светлу будућност. Преко транзиције, приватизације, демократизације, обнове и изградње, светла будућност се назире. Овог пута не долази на белом коњу, већ у блиндираним аутомобилима. Доносе је стари, проверени кадрови. Више од три деценије усрећују овај народ. Па имамо управо ово што имамо. И с поносом можемо да певамо. „Србин има што нико не имаде“. У Европи нечег сличног сигурно нема. Па коме је још до песме, нек запева из бијела грла!

Миодраг Тасић


# Србија Миодраг Тасић аутомобил алхемија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима