Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначко здравство кроз три века

rss

22.09.2018. Божа Марковић

Алексиначко здравство започело је своје опстајање 1838. године, али траје и данас са перспективом која нема краја. Баш зато што се покушало да све о здравству Алексинца и још три среза, моравског, бањског и ражањског, буде сачувано од заборава штампаним сећањем у књизи Здравство у Алексинцу и околини 1836-2018. професора Зорана Стојановића, др Слободана Петровића, Милана Петровића, професора и Синише Голубовића.

Алексиначко здравство кроз три века

Наиме, здравство у Алексинцу зачето је 1836. године изградњом карантина са алексиначке и турске стране, због куге која се ширила из Турске. Куга, а касније ратови утицали су на убрзани развој здравства у Србији уопште, а и у Алексинцу.
Баш зато здравство у Алексинцу има велику традицију, а данас савремену Општу болницу па је монографијом која је изашла успешно записан тај период кроз три века.

Овом књигом и њеним представљањем у Дому младих, Центра за културу и уметност у Алексинцу 20-тог септембра започета је манифестација 125-то годишњице алексиначке Опште болнице која је у то време почела са радом у својим зградама, тада сазиданим за ту намену. Алексиначко здравство је прве кораке почело у приватним кућама и здањима, да би сада имали савремену, модерну болницу са многим специјалистичким службама и специјалистима из многих области медицине, који уз помоћ колега из КЦ Ниш успешно лече, оперишу становнике Општине Алексинац, али и Сокобање и Ражња.

Књига садржи осамнаест поглавља, али и мноштво фотографија из новијег периода алексиначке болнице. У књизи је дат предговор, а затим се ређају поглавља о настанку и развоју здравствене заштите у Алексинцу, о окружним лекарима у Алексинцу од 1839. до отварања окружне болнице 1876. године, о отварању окружне болнице у Алексинцу и њен рад до 1893. године, о здравству у Алексинцу и околини крајем XIX и почетком XX века, о окружној грађанској и резервној војној болници за време Балканских и Првог светског рата, о здравству у Алексинцу и околини од 1918. до 1941. године, за време окупације од 1941-1944, од ослобођења 1944-1965, о формирању специјалистичких одељења и служби опште државне болнице у Алексинцу, о оснивању Медицинског центра Алексинац, о подизању нових здравствених објеката у Алексинцу и околини, о реорганизацији МЦ и однивању ООУР-а, о оснивању Здравственог центра Алексинац, о Дому здравља Алексинац, о Општој болници Алексинац, о управницима и директорима болнице у Алексинцу од 1876. до 2018. године, и на крају о изворима и литератури.

Књига је настала обрадом брда материјала из архива Опште болнице Алексинац, матичне књиге радника, књига записника Радничког савета и Управног одбора, Архива СО Алексинац, општинских записника за период оа 1963-1996, књига рођених, венчаних и умрлих цркве "Свети Никола" Алексинац за период 1876- 1946, докумената из Завичајног музеја Алексинац, објављених извора, новина, часописа, као и литературе о овом крају више аутора. Велику помоћ у припреми ове књиге својим белешкама и усменим казивањима пружио је Часлав Банковић, пензионисани виши анестетичар Опште болнице у Алексинцу.

Скуп при представљању ове монографије о алексиначком здравству поздравио је директор библиотеке Алексинац и директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић. О књизи су, поред аутора, још говорили рецензенти мастер Светлана Ђурђевић и др Драган Стаменковић, стоматолог.

Близина Ниша учинила је да нишко здравство и данашњи КЦ Ниша значајно помажу алексиначко здравство, што је у књизи и при представљању књиге истакнуто.

Промоцији су присуствовали бројни медицински радници и пензионисани лекари Опште болнице у Алексинцу, као и представници Општине Алексинац, алексиначки посланици, грађани и средства јавног информисања.

Свечаном академијом у великој сали Центра за културу и уметност Алексинац, сутрадан, 21.9.2018. настављен је овај јубилеј алексиначког здравства који је више од платинастог и може се назвати дијамантским јубилејом алексинчког здравства, значајним како за нашу средину тако и за целу државу.

Огромни резултати у алексиначком здравству  постигнути су захваљујући Републици Србији, Општини Алексинац, здравственим институцијама Ниша, лекарима и особљу алексинчке болнице, а скупу су присуствовали представници Министарства здравља Републике Србије, Општине Алексинац, здрвствених институција Ниша, Војне болнице Ниш, Фонда ЗО Ниш, лекари и други радници и пензионери болнице, представници алексиначких предузећа који су помагали у уређењу болнице Алексинац, грађани и  представници средстава информисања.

Свечаност је започета химном у извођењу омладинског хора, а историјат болнице који је читан пратиле су фотографије из историје здравства у Алекдинцу, музичке нумере оркестра и солисте музичке школе Алексинац.

На свечаности је директор Опште болнице Алексинац др Горан Видић уручио захвалнице Министарству здравља РС, Општини Алрксинац, КЦ и водећим институцијама здравства из Ниша, директору Дома здравља Алексинац и аутору монографије о алексиначком здравству професору Зорану Стевановићу.


# Драган Стаменковић Дом здравља Божа Марковић - Несврћанин фотографија Свети Никола школе Светлана Ђурђевић Синиша Голубовић Општа болница Горан Видић СО Алексинац Слободан Петровић Часлав Банковић Милан Петровић Зоран Стојановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима