Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Почиње одвајање Дома здравља од Здравственог центра Алексинац

rss

13.09.2013. извор: Радио Алексинац

Дом здравља у Алексинцу у наредних неколико недеља очекују важне структуралне промене везане за његов правни статус, као и за унапређење квалитета услуга.

Почиње одвајање Дома здравља од Здравственог центра Алексинац

Већ 18. септембра се очекује доношење одлуке СО Алексинац о преузимању основачким права у Дому здравља, а почетком октобра и посета Агенције за акредитацију.

Тим чином ће град на Моравици до краја ове календарске године добити две засебне здравствене установе, Дом здравља и Општу болницу, које ће уз приватне клинике и ординације у будуће чинити основе здравствене неге грађана Алексинца, поручио је, гостујући у нашој емисији „Разговори“, в.д. директора Здравственог центра Алексинац доктор Драган Стаменковић.

- Здравствени центар Алексинац кренуо је у процес издвајања. Републичка Влада је на седници од 8. августа ове године донела одлуку о оснивању Опште болнице, а осам дана након објављивања у Службеном гласнику, та одлука је постала важећа. На основу те одлуке, СО Алексинац као оснивач будућег Дома здравља, доноси сличну одлуку, која ће на следећој седници, 18. септембра, бити усвојена. Ми смо у динамику раздвајања, међутим, ушли пре око два месеца и до краја године у општини Алексинац ће се наћи две посебне здравствене установе, Дом здравља и Општа болница. Дом здравља припадаће примарном здравству, оснивач ће бити општина, а финансијер и даље република, али ће о материјалним стварима главну реч водити општина. Све што се тиче Опште болнице биће под покровитељством републике.

На основу Закона о здравственој заштити, који је ступио на снагу јануара 2006. године, Министарство здравља установило је мрежу здравствених установа на нивуо републике и поделило је на домове здравља као јединице примарне здравствене заштите, затим опште болнице, клиничке центре и специјалне болнице као јединице секундарне и терцијарне заштите.

Сви здравствени центри у Србији су, на основу одредаба овог закона морали да претрпе одређене,веће или мање, промене, а процеси раздвајања су, у зависности од сложености ситуације у тим здравственим центрима и општинским управама, различито трајали. Међутим, 31. децембар ове године је крајњи датум за завршетак овог ни мало лаког, а ни јефтиног посла.

Доктор Драган Стаменковић, в.д. директора Здравственог центра Алексинац

Коментара: 0


# Драган Стаменковић Дом здравља Општа болница СО Алексинац
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима