Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačko zdravstvo kroz tri veka

rss

22.09.2018. Boža Marković

Aleksinačko zdravstvo započelo je svoje opstajanje 1838. godine, ali traje i danas sa perspektivom koja nema kraja. Baš zato što se pokušalo da sve o zdravstvu Aleksinca i još tri sreza, moravskog, banjskog i ražanjskog, bude sačuvano od zaborava štampanim sećanjem u knjizi Zdravstvo u Aleksincu i okolini 1836-2018. profesora Zorana Stojanovića, dr Slobodana Petrovića, Milana Petrovića, profesora i Siniše Golubovića.

Aleksinačko zdravstvo kroz tri veka

Naime, zdravstvo u Aleksincu začeto je 1836. godine izgradnjom karantina sa aleksinačke i turske strane, zbog kuge koja se širila iz Turske. Kuga, a kasnije ratovi uticali su na ubrzani razvoj zdravstva u Srbiji uopšte, a i u Aleksincu.
Baš zato zdravstvo u Aleksincu ima veliku tradiciju, a danas savremenu Opštu bolnicu pa je monografijom koja je izašla uspešno zapisan taj period kroz tri veka.

Ovom knjigom i njenim predstavljanjem u Domu mladih, Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu 20-tog septembra započeta je manifestacija 125-to godišnjice aleksinačke Opšte bolnice koja je u to vreme počela sa radom u svojim zgradama, tada sazidanim za tu namenu. Aleksinačko zdravstvo je prve korake počelo u privatnim kućama i zdanjima, da bi sada imali savremenu, modernu bolnicu sa mnogim specijalističkim službama i specijalistima iz mnogih oblasti medicine, koji uz pomoć kolega iz KC Niš uspešno leče, operišu stanovnike Opštine Aleksinac, ali i Sokobanje i Ražnja.

Knjiga sadrži osamnaest poglavlja, ali i mnoštvo fotografija iz novijeg perioda aleksinačke bolnice. U knjizi je dat predgovor, a zatim se ređaju poglavlja o nastanku i razvoju zdravstvene zaštite u Aleksincu, o okružnim lekarima u Aleksincu od 1839. do otvaranja okružne bolnice 1876. godine, o otvaranju okružne bolnice u Aleksincu i njen rad do 1893. godine, o zdravstvu u Aleksincu i okolini krajem XIX i početkom XX veka, o okružnoj građanskoj i rezervnoj vojnoj bolnici za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata, o zdravstvu u Aleksincu i okolini od 1918. do 1941. godine, za vreme okupacije od 1941-1944, od oslobođenja 1944-1965, o formiranju specijalističkih odeljenja i službi opšte državne bolnice u Aleksincu, o osnivanju Medicinskog centra Aleksinac, o podizanju novih zdravstvenih objekata u Aleksincu i okolini, o reorganizaciji MC i odnivanju OOUR-a, o osnivanju Zdravstvenog centra Aleksinac, o Domu zdravlja Aleksinac, o Opštoj bolnici Aleksinac, o upravnicima i direktorima bolnice u Aleksincu od 1876. do 2018. godine, i na kraju o izvorima i literaturi.

Knjiga je nastala obradom brda materijala iz arhiva Opšte bolnice Aleksinac, matične knjige radnika, knjiga zapisnika Radničkog saveta i Upravnog odbora, Arhiva SO Aleksinac, opštinskih zapisnika za period oa 1963-1996, knjiga rođenih, venčanih i umrlih crkve "Sveti Nikola" Aleksinac za period 1876- 1946, dokumenata iz Zavičajnog muzeja Aleksinac, objavljenih izvora, novina, časopisa, kao i literature o ovom kraju više autora. Veliku pomoć u pripremi ove knjige svojim beleškama i usmenim kazivanjima pružio je Časlav Banković, penzionisani viši anestetičar Opšte bolnice u Aleksincu.

Skup pri predstavljanju ove monografije o aleksinačkom zdravstvu pozdravio je direktor biblioteke Aleksinac i direktor Opšte bolnice u Aleksincu dr Goran Vidić. O knjizi su, pored autora, još govorili recenzenti master Svetlana Đurđević i dr Dragan Stamenković, stomatolog.

Blizina Niša učinila je da niško zdravstvo i današnji KC Niša značajno pomažu aleksinačko zdravstvo, što je u knjizi i pri predstavljanju knjige istaknuto.

Promociji su prisustvovali brojni medicinski radnici i penzionisani lekari Opšte bolnice u Aleksincu, kao i predstavnici Opštine Aleksinac, aleksinački poslanici, građani i sredstva javnog informisanja.

Svečanom akademijom u velikoj sali Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, sutradan, 21.9.2018. nastavljen je ovaj jubilej aleksinačkog zdravstva koji je više od platinastog i može se nazvati dijamantskim jubilejom aleksinčkog zdravstva, značajnim kako za našu sredinu tako i za celu državu.

Ogromni rezultati u aleksinačkom zdravstvu  postignuti su zahvaljujući Republici Srbiji, Opštini Aleksinac, zdravstvenim institucijama Niša, lekarima i osoblju aleksinčke bolnice, a skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Opštine Aleksinac, zdrvstvenih institucija Niša, Vojne bolnice Niš, Fonda ZO Niš, lekari i drugi radnici i penzioneri bolnice, predstavnici aleksinačkih preduzeća koji su pomagali u uređenju bolnice Aleksinac, građani i  predstavnici sredstava informisanja.

Svečanost je započeta himnom u izvođenju omladinskog hora, a istorijat bolnice koji je čitan pratile su fotografije iz istorije zdravstva u Alekdincu, muzičke numere orkestra i soliste muzičke škole Aleksinac.

Na svečanosti je direktor Opšte bolnice Aleksinac dr Goran Vidić uručio zahvalnice Ministarstvu zdravlja RS, Opštini Alrksinac, KC i vodećim institucijama zdravstva iz Niša, direktoru Doma zdravlja Aleksinac i autoru monografije o aleksinačkom zdravstvu profesoru Zoranu Stevanoviću.

Komentara: 0


# Dragan Stamenković Dom zdravlja Boža Marković - Nesvrćanin fotografija Sveti Nikola škole Svetlana Đurđević Siniša Golubović Opšta bolnica Goran Vidić SO Aleksinac Slobodan Petrović Časlav Banković Milan Petrović Zoran Stojanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima