Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Представљена књига Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832-2018

rss

07.06.2018. Текст и фото: Божа Марковић

Пред сам Дан Општине Алексинац, 4. 6. 2018. у 18.45 часова у Арт галерији Центра за културу и уметност Алексинац отворена је изложба слика и неких од догађаја под насловом "Од жупе до општине", а потом је у препуној сали Дома младих у истом здању представљена књига групе аутора "Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832-2018".

Представљена књига Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832-2018

Оба ова догађаја су била једна целина, и масом заинтересованих учесника из самог града у локалној самоуправи кроз новије време, као и потомци неких од актера који су преминули, али и малим бројем оних ван Алексинца, обележили су део прославе Дана Општине Алексинац. Изложба и представљена књига су добар потез, који говори о масовности и величини локалне самоуправе кроз веома дуг период Алексинца и околине, из времена када је Алексинац био центар субрегиона у коме се обједињавала локална самоуправа веће територије него што је био алексиначки срез.

Књига садржи увод "Од провинције до нахије; Алексинац и околина у Краљевини Србији" који се завршава одељком "Алексиначки и Моравски срез у саставу Нишког округа од 1896. до бугарске окупације 1915.", затим "Алексинац и околина за време бугарске окупације Србије од 1915. до 1918.", "Алексинац и околина у Краљевини СХС и Краљевини Југославији", "Алексинац и околина у окупираној Србији од 1941. до 1944. године", "Алексинац и околина у социјалистичкој Југославији", "Општина Алексинац у Републици Србији од 1990-2018", "Избори за народне посланике и посланице са подручја Општине Алексинац у Републичкој и Савезној скупштини" и "Локална самоуправа у Општини Алексинац од 1963-2018" са прегледом и биографијама функционера СО у том пероду.
Књигу су написали професори Зоран Стевановић и Милан Петровић и МА Синиша Голубовић, на 466 страна, у издању библиотеке "Вук Караџић" Алексинац, у тиражу од 450 примерака. За књигу су коришћени необјављени архивски извори из Архиве СО Алексинца, записници са седница СО од 1963. до данас и књиге рођених, венчаних и умрлих цркве Св. Никола у Алексинцу од 1876-1946, објављени извори, новине и часописи, литература садржана у преко 80 штампаних књига, домаћих и страних аутора и 7 карата. О књизи су говорили аутори, а испред рецензената МА Светлана Ђурђевић. У књизи је много речено, али без обзира на мноштво имена она је само почетак за даља изучавања, јер за много тога нема историјских података који би били потврда написаног, што отвара простор за нова истраживања.

Сама манифестација обележавања Дана општине и обиловала је дечјим, спортским, музичким и туристичким програмима, уз учешће домаћих и екипа из НР Бугарске, Грчке, Републике Македоније и Словеније, као и свечаном седницом СО Алексинац на којој су подељене похвале и признања заслужним појединцима и колективима. Свечаној седници су присуствовали гости из иностранства из поменутих земаља, аташе за културу Руске Федерације из Амбасаде у Београду, министар локалне самоуправе Бранко Ружић у Влади РС, преставници Министарства одбране и Војске Србије, епископ нишки господин Арсеније са пратњом, општина из окружења и представника Сталне конференције градова, представници установа, државних органа, страних привредника у Алексинцу, одборници и бројни грађани. Музички програм на свечаној седници СО извели су чланови градског оркестра, уз учешће хора "Шуматовац" и вокалних солиста.


# општина Божа Марковић - Несврћанин Светлана Ђурђевић Зоран Стевановић изложба промоција Вук Караџић библиотека Синиша Голубовић СО Алексинац Вук Караџић Бранко Ружић Милан Петровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима