Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana 19. sednica Skupštine opštine Aleksinac

rss

29.12.2017. Opština, Radio Aleksinac

Na 19. sednici Skupštine opštine Aleksinac, održanoj u sredu, 27. decembra, pred odbornicima se našlo 28 tačaka dnevnog reda.

Održana 19. sednica Skupštine opštine Aleksinac

Na samom početku lokalne skupštine, na predlog predsedavajućeg Grujice Veljkovića, dnevnom redu sa 20 tačaka pridodato je još osam novih. Reč je o tačkama koje su prethodno usvojene na sednici Opštinskog veća. Odbornici Ivan Dimić (DSS) i Boban Ranđelović (DS) zamerili su što im je materijal za ove tačke dostavljen pred sam početak sednice i istakli su da sa ovom dopunom odbornici dobijaju dnevni red kao za dve skupštine. Njihov predlog da se one ne uvrste u dnevni red nije prihvaćen kao i potonji predlog da po redosledu budu na kraju.

Najpre je usvojen Predlog odluke o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno – poslovnim zgradama na teritoriji opštine Aleksinac, kao i Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije dela zaštitnog levoobalnog nasipa reke Južne Morave.

Aleksinački odbornici su usvojili i Predlog odluke o regulisanju saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Aleksinac, izmenu i dopunu Odluke o socijalnoj zaštiti na teritoriji naše opštine, kao i izmenu odluke o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu lokalne samouprave.

Tačka koja se ticala regulisanja saobraćaja na putevima na teritoriji opštine privukla je veliku pažnju odbornika. Smatrajući da se radi o veoma ozbiljnoj temi, odbornik Dimić je predložio njeno skidanje sa dnevnog reda i da se o njoj raspravlja na sledećoj sednici. Marjan Rakić, odbornik Jedinstvene Srbije apelovao je da se reguliše saobraćaj u Niškoj ulici, posebno u delu od Gramera do pogona Elektrodistribucije. Problem je, kako je naveo, parkiranje u ovom delu ulice koje najviše ugrožava pešake. Zamenik predsednika opštine i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Čedomir Rakić, bio je mišljenja da tačka treba da se usvoji, a da se o eventualnim nedostacima i promenama raspravlja na narednim sednicama, jer je, kako je istakao, saobraćaj živa materija, pa se i neki delovi u odluci mogu menjati. On je izrazio zadovoljstvo što je oko ove tačke vođena konstruktivna rasprava i napomenuo odbornicima da je Savet za bezbednost saobraćaja na putevima naše opštine otvoren za svaki novi predlog.

Usvojen je i Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o naknadi troškova odbornicima i drugim licima u organima opštine.  Po ovoj odluci će naknada odbornicima iznositi 4000 dinara po zasedanju, a članovima Opštinskog veća koji prisustvuju sednicama skupštine, upola manje.

Zatim se usvojeni programi rada i finansijski planovi preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Aleksinac.

Najveći problem u Javnom komunalnom preduzeću „Komunalne usluge”, kako je rekao direktor Budimir Marković, predstavlja nedovoljan broj radnika i nemogućnost zapošljavanja novih. To će, kako je on rekao, ugroziti rad pojedinih službi. Zbog povećanog obima posla, a malog broja radnika, u ovom preduzeću su bili prinuđeni da uvedu i radne subote. Govoreći o finansijskom planu za narednu godinu, Marković je naveo da su planirani prihodi 160, a rashodi 150 miliona dinara, tako da se računa na dobit od 10 miliona dinara. Negirajući tvrdnje da su plate u „Komunalnim uslugama” velike, direktor ovog preduzeća je rekao da je 60 odsto radnika ispod minimalne cene rada. Odbornik Ivan Dimić je upitao kako ovo preduzeće očekuje veću dobit pored niskih cena usluga i zašto je u programu za sledeću godinu navedeno održavanje ulične rasvete, kada će taj posao biti poveren nekom drugom.

Odbornik Dimić je imao i niz primedbi na predložene Programe rada ustanova, osim Centra za kulturu i umetnost čije je aktivnosti pohvalio i založio se da ova ustanova dobije sredstva za renoviranja podrumskih prostorija. Po njemu, neke ustanove bi, kako je više puta naglasio, trebalo ugasiti. Posebno je apostrofirao OTIS i „Teatar 91”. Više puta tokom sednice, tražio je i odgovor na pitanje „zbog čega se gasi Zavičajni muzej”. Većinom glasova, Programi biblioteke „Vuk Karadžić”, OTIS-a, „Teatra 91”, Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac” i Centra za kulturu su prihvaćeni.

Na kraju sednice usvojen je Predlog rešenja o imenovanju predsednika i članova Upravnog, kao i Nadzornog odbora Doma Zdravlja.


# Ivan Dimić OTIS Čedomir Rakić Boban Ranđelović opština Budimir Marković skupština saobraćaj dnevnice javna preduzeća Komunalne usluge JP Zavičajni muzej Savet za bezbednost saobraćaja Vuk Karadžić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima