Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Verifikovan sporazum o saradnji između Opštine Aleksinac i grada Nojabrsk

rss

26.10.2023. Opština Aleksinac

Opština Aleksinac, na svečanoj ceremoniji u sali Skupštine opštine, verifikovala je juče Sporazum o saradnji sa gradom Nojabrsk (Jamalo – Nenecki autonomni okrug Ruske Federacije).

Verifikovan sporazum o saradnji između Opštine Aleksinac i grada Nojabrsk

Cilj ovog dokumenta je stvaranje povoljnog okvira za razvoj saradnje, razrađivanje i realizaciju zajedničkih programa i projekata u različitim oblastima, uspostavljajući pritom dugotrajne odnose.

Usaglašeni tekst Sporazuma o budućoj saradnji potpisali su predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević i gradonačelnik Nojabrska Aleksej Romanov.

Verifikaciji Sporazuma prethodio je obilazak objekata zajedničkog kulturno - istorijskog nasleđa koji povezuju ova dva bratska naroda. Članovi delegacija, među kojima i guverner Jamalo – Neneckog autonomnog okruga Dimitrije Andrejevič Artjuhov i predstavnici Ambasade Ruske Federacije, najpre su posetili crkvu Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, takozvanu Rusku crkvu, a potom i spomen obeležje ruskim dobrovoljcima u Srpsko - turskim ratovima u gradskom parku Brđanka.

Sibirski grad Nojabrsk na poluostrvu Jamal, više nego duplo veći od Francuske, osnovan je 1976. godine, u njemu živi preko 100.000 stanovnika i danas je, pored svoje veličine i prirodnih bogatstava, poznat kao "ruska prestonica gasa", 85 posto ruske proizvodnje gasa dolazi iz ovog okruga.

Foto: Saša Gidra Marković


# Dalibor Radičević opština Aleksinac Nojabrsk sporazum Aleksej Romanov
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima