Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nove mere opštinskog veća

rss

25.11.2013. izvor: opština Aleksinac

Održana 29. sednica Opštinskog veća
- Usklađena poreska politika
- Podržana regionalna deponija
- Radna obaveza za korisnike socijalne pomoći

Nove mere opštinskog veća

U petak, 22. novembra 2013. godine, održana je 29. sednica Opštinskog veća opštine Aleksinac. Sednicom je predsedavao Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac, a na dnevnom redu našlo se 16 tačaka.

Čak pet tačaka ticalo se razmatranja nacrta i predloga u vezi sa porezom na imovinu. Predloženi set mera predstavlja usklađivanje propisa opštine Aleksinac sa Izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, donetim od strane Narodne skupštine Republike Srbije u maju ove godine. Ovim zakonom predviđena je nova metodologija određivanja iznosa poreza na imovinu, koja se zasniva na oporezivanju na osnovu procenjene tržišne vrednosti nekretnine. Umesto obračunavanja poreza na osnovu prosečne cene nepokretnosti na nivou cele Opštine, sada se uvodi 7 zona prema komunalnoj opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine Aleksinac, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajima u naselju. Ipak, poreske stope su smanjene kako ne bi došlo do velikog povećanja nominalnog iznosa poreza. Ovim rešenjima nastojalo se da se propisi iz ove oblasti usklade sa postojećim zakonom, a da istovremeno dođe do što manjih promena prihoda Opštine i nameta građana. Kao i do sada, zemljište površine do 10 ari neće se oporezivati.

Pored ovoga, na sednici je usvojen Predlog Rešenja kojim opština Aleksinac prihvata učešće i sufinansiranje projekta „Regionalni centar za upravljanje otpadom Keleš-JPP“ (između Niša i Doljevca). Radi se o projektu koji ima za cilj uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, kroz sagledavanje svih opcija tretmana otpada u cilju smanjenja zagađenja životne sredine i degradacije prostora. Strategijom upravljanja otpadom za period 2010.-2021. godine, definisano je 26 centara za upravljanje otpadom na teritoriji Republike Srbije. Sporazum o formiranju Niškog regiona za zajedničko upravljanje otpadom između opština Aleksinac, grada Niša i opština Doljevac, Gadžin Han, Merošina, Svrljig, Sokobanja i Ražanj potpisan je 15. marta 2010. godine. Projekat se sufinansira u zavisnosti od broja stanovnika. Ovaj projekat je značajan, jer će se njegovom realizacijom rešiti decenijski ekološki problem odlaganja otpada i doprineti lokalnom ekonomskom razvoju Regiona. On istovremeno predstavlja projekat rešenja problema odlaganja otpada po strogim ekološkim standardima Evropske Unije.

Na sednici je usvojen i Predlog Odluke o pristupanju izradi Strateškog plana za razvoj socijalne zaštite opštine Aleksinac za period 2014.-2020.godine. Naime, Centar za socijalni rad opštine Aleksinac ima u planu da od sledeće godine sve radno sposobne korisnike prava na jednokratnu novčanu pomoć, pre isplate jednokratne novčane pomoći, radno angažuje, u javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji Opštine. Ovaj rad bi se pretežno sastojao u čišćenju javnih površina u gradu ili u društveno korisnom radu drugog tipa, naravno, ukoliko je takvo lice radno sposobno za obavljanje takvih delatnosti.

 


# predsednik opštine Aleksinac opština saobraćaj Sokobanja Centar za socijalni rad Nenad Stanković Gadžin Han Ražanj
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima