Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pet medalja za Aleksinčane na borilačkom turniru u Aleksincu

rss

20.12.2021. Aleksinac.net

U subotu, 18.12.2021. održan je turnir u "submission only grapplingu" pod nazivom "Sub Only Challenge Aleksinac 2021".

Pet medalja za Aleksinčane na borilačkom turniru u Aleksincu

Grappling je disciplina slična rvanju, a učesnici koji mogu učestvovati na ovakvom turniru mogu biti iz različitih sportova: brazilske džiu-džice, japanske džiu-džice, rvanja, MMA i džudoa. "Submission only" znači da se mečevi rade bez poena, do predaje protivnika koji je savladan polugom na ruku ili nogu protivnika ili gušenjem. S pravom se može reći da je ovakvo takmičenje jedno od najtežih i najzahtevnijih u svetu parternih borilačkih veština.

Učestvovali su takmičari klubova iz cele Srbije, a najveći uspeh je postigao domaći MMA klub "Doku". Osvojili su čak 5 medalja, dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane. Po tradiciji, domaći klub nije učestvovao u izboru za najtrofejniji klub, pa je pehar za najuspešniji klub pripao klubu brazilske džiu-džice "Lutador" iz Niša.

Aleksinčani koji su osvojili medalje su:

  • Aleksa Milić - zlato (kadeti, kategorija 69 -76 kg)
  • Uroš Stevanović - zlato, (kadeti, kategorija 50 - 58 kg)
  • Vojin Kovačević - srebro (kadeti, kategorija 69 - 76 kg
  • Marko Marković - bronza (kadeti 69 - 76kg)
  • Borislav Milojević bronza (odrasli, kategorija 84 - 92 kg)

Trener Saša Stamenković kaže: "Na prvom mestu, drago mi je da na turniru nije došlo ni do jedne povrede tokom meča. To pokazuje visok nivo znanja i utreniranosti svih učesnika turnira. Najlepši i najatraktivniji meč, po mišljenju svih prisutnih trenera su pružila dva kadeta iz našeg kluba, Aleksa Milić i Vojin Kovačević, dok je za najkraći vremenski period svog protivnika eliminisao iz daljeg takmičenja Uroš Stevanović, takođe član MMA kluba "Doku" iz Aleksinca. Ovi dečaci, a i drugi naši takmičari su ponos Aleksinca u ovom sportu. Oni su osvajači medalja ne samo na lokalnim takmičenjima, već su na pretprošlom takmičenju "International Open Cup" u Kuli, gde se okupljaju takmičari iz cele Evrope, doneli tri medalje sa tog prestižnog takmičenja. Ekipa od 4 takmičara iz našeg kluba je tada osvojila 3 medalje na tom prestižnom takmičenju. Da bi vam bilo jasnije: na tom takmičenju učestvuju klubovi koji imaju i preko 200 aktivnih članova i preko 50 aktivnih takmičara. I mala ekipica od 4 dečaka iz Aleksinačke opštine ode tamo i vrati se sa tri medalje. To je kao da je fudbalska ekipa Napretka osvojila, recimo, treće mesto na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Na žalost, njihov trud i uspeh je slabo prepoznat kod nas, tako da za prošlo takmičenje nismo imali sredstava. Za prošlu godinu, dobili smo iz budžeta 20.000 dinara. Kao, na primer, udruženje pletilja iz nekog sela naše opštine. S druge strane, Sportsko-rekreativni centar Aleksinac je zaslužan za ovo takmičenje danas. Zahvaljujući nesebičnom zalaganju, pomoći i razumevanju svih njegovih radnika na čelu sa direktorom SRCA, održan je ovaj turnir.

Da pomenem još nešto - MMA ili mešovite borilačke veštine se, pored ovog sporta, sastoje i iz boksa, karatea, džiu-džice, džudoa, rvanja, tajlandskog boksa. Možete da očekujete da će se pripadnici našeg kluba pridružiti i takmičenjima i iz tih oblasti u budućnosti. Na kraju, zahvalio bih svim takmičarima na učestvovanju danas i nadam se da će ovaj turnir postati tradicija u našem gradu."


# takmičenje Marko Marković Saša Stamenković MMA klub Doku grapling
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima