Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novo vitlo

rss

20.06.2007. Z. Marinković

Novo vitlo

Poletanje mekim krilom u ravnici nije moguće bez dejstva sile od 200 do 1200 Njutna. U praksi se koristi mali leđni motor sa elisom, ili se vuče užetom. Vuča užetom vozilom u pokretu, je naj jednostavniji način. Potrebna je staza, put u smeru vetra dužine do 2 km i uže dužne oko 1000 m, na kalemu koji se odmotava regulisanom silom, kočnicom.
Miodrag Bujić - Bujke, je uvezao vitlo i u Centru AERO-EDU smo izvrši neophodne prepravke na autu i montažu. Planira da vitluje letače iz Beograda i okoline na sportskom aerodromu AD Lisičji Jarak i okolnim poljoprivrednim letilištima. Biće pravi doprinos razvoju, jer će početnici lako i bezbedno ovladati letačkom veštinom, bez odlaska na brdo. Starih letača i novih početnika ima previše, pa planiramo  aktiviranje još jednog vitla. Kada se i gde leti, zavisi od meteo uslova i dogovora na tel. 064-5354831, 011-2153371.

Montaža vitla

Vitlo ima četiri probušena oslonca za fiksiranje na vozilo. Ti oslonci ne odgovaraju konstruktivnim ojačanjima na vozilu, pa je neophodno ugraditi nastavke od čeličnih profila. Između čeličnih  profila i vozila, na mestu fiksiranja, treba umetnuti distancere od trdog drveta, debljine od 10 do 50 mm. Tako se izvrši nivelacija i spreči uvijanje konstrukcije vitala, jer površina vozila nije predviđena za nošenje baš na tom mestu.
Vitlo za profil učvrstimo vijcima prečnika 10 mm. Profile na krajevima fiksiramo vijcima od 8 mm kroz izbušen drveni podmetač i noseću konstrukciju vozila. Navrtke obavezno osiguramo od odvrtanja, zbog vibracija i uvijanja konstrukcije.



Dovodni licnasti provodnik, preseka bar 35 mm kv. zaštitimo od oštećenja provlačenjem kroz plastično crevo. Pre povezivanja za motor, ostavimo  višak dužine, oko 0,2 m, zbog pomeranja vitla. Fiksiranjem creva za el. motor, osiguravamo dugotrajan dobar kontakt dovodne kleme. Akumulator treba da ima kapacitet bar 75 Amper-sati, da mu ne padne napon za vreme namotavanja užeta brzinom oko 25 m u sekundi, smanji broj obrtaja i moment, pa se pregreje i izgori izolacija namotaja. Mali padobran obezbeđuje pravilno zatezanje i slaganje užeta na kalem, samo pri toj brzini i onda nema problema uplitanja i mršenja užeta pri odmotavanju.



Modifikacija vitla

Na originalnom fabričkom vitlu se nalaze poluge za regulisanje sile kočenja i namotavanje užeta. Obe poluge smo morali da modifikujemo. Na donjoj fotografiji se vidi kratka kosa poluga, kojom je vrlo teško precizno regulisati silu kočenja, odnosno silu vuče letača. Sem neprirodnog ugla i zamornog držanja, poluga nema dovoljnu površinu za delovanje i specifičan pritisak na dlan je veliki.



Zato smo polugu skratili na dužinu od 70 mm i savili je pod uglom od 90 stepeni, da bude paralelna sa kućištem vitla. Tako skraćena poluga se može rotirati i odvrtati zbog regulacije dužine i tačnog položaja počinjanja kočenja kočionog diska. Zatim smo dodatnim nastavkom povećali krak sile i površinu za ruku. Nastavak se fiksira vijkom kroz rupu bušenu u sklopu poluge i nastavka.




Modifikacijom radne kočione poluge smo stvorili uslove za izmenu na polugi za namotavanja užeta. Skratili smo cev, koja se navlači na osovinu za 60 mm i ugradili nov klin-kajlu. Skratili smo ručicu za 20 mm, i savili krak u cik-cak, da ne štrči puno i ostane više mesta za manipulisanje. Tako obe poluge vrše funkcionalno i lako rukovanje.



Sedište

Rukovaoc vitlom, operater, mora imati udoban i stabilan položaj u uslovima vožnje po neravnom putu, pa je definisanje vrste i položaja stolice vrlo važno za bezbedan rad. Odabrali smo anatomski oblikovanu stolicu tipa LjUSKA, koja svojim oblikom osigurava bočnu poziciju visokim bokovima. Ivice su zaobljene i povijene, pa ne žuljaju pri truckanju i skakanju vozila u vožnji po rupama. Naslon je odmaknut od zida kabine za 0,2 m, da se glava operatera zaštiti od odaranja pri vožnji i naglom kočenju.



Bočna pozicija stolice je definisana radnim položajem leve ruke, koja u opustenom stanju visi nadlakticom i šakom se oslanja na horizontalnu površinu kočione poluge. Radni hod vitla je do 0,2 m, zavisno od vučne sile i lako se prati rukom.
Sa desne strane stolice je slobodan prostor u koji se ne može zaglaviti desna ruka, jer je širine oko 0,15 m.
Ispred stolica, na podu vozila je produžen čelični profil, za oslonac nogu tabanima i veću stabilnost operatera. Rastojanje oslonca omogućava dugotrajno sedenje, bez ugrožavanja cirkulacije krvi u nogama.
Sedište je izređno od ABS (akrilonitrilbutadienstirola kopolimera), vrlo žilavog materijala, koji je nemoguće polomiti čovečijim telom. Na naj nižoj tački je izbušena rupa za odvod vode od kiše i sl.



Naravno, velika radost uspešnog rada, pa i fotografija srećnih ljudi.



Ako neko krene u sličnu akciju, stojimo na raspolaganju.

 


# fotografija vitlo oprema Zoran Marinković paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima