Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ММФ, Крстић, Вучић, Влада Србије, мере за уништавање имовине и људи

rss

10.10.2013. Вјерица Радета

У предизборној кампањи Вучић, Николић и Дачић обећавали да неће доводити ММФ у Србију. Да ли би били власт да су народу рекли истину?!
Не само о Косову и Метохији.

ММФ, Крстић, Вучић, Влада Србије, мере за уништавање имовине и људи

Коначно нам обелоданише дуго најављиване мере „за спас“ Србије. И обавестише да је Србија пред банкротом. Истина нису рекли да ли смо пред банкротом због оних шест милијарди евра за које су нас они задужили. Не знамо ни зашто. Али то није важно. Важно је да су од озбиљног државног посла направили представу. Са главним глумцем.

Јавност је најпре видела и чула натуршчика, генија са Јејла, млађаног министра Крстића. Разумели смо да ће смањити плате, повећати порез и цене хране и повећати старосну границу за одлазак у пензију. За ову генијалност није морао баш на Јејл. Могао је и на Мегатренд.

Чули смо и епизодисту, председника Владе. И он је нешто причао. Најупечатљивије је било да се у целости слаже са Лазом. Министром Крстићем.

Улога главног глумца остала је за крај. Рекла бих да је Вучић баш заслужио главну улогу, добро глуми. Утисак остављају визуелни ефекти. Изостали су спојени прсти. Махао је рукама, претио прстом, извештачено се смејао, правио гримасе забринутог човека и наравно, као, подржао Лазу. Министра Крстића.

Да, тако је то изгледало у директном преносу на државној телевизији. Представа је требало да сакрије суштину. А суштина је...

Представљене мере ће озбиљно погодити најшире слојеве друштва, читај сиромашне, понижене и обесправљене. Нажалост, у Србији је таквих највише.

Подизање нижег ПДВ-а са 8 на 10 процената, односно за 25% значи да ће у том проценту да поскупе хлеб, млеко, месо, воће, поврће, ђачке књиге, компјутери, комуналне услуге и остала роба широке потрошње. Нисам баш разумела како је министар Крстић израчунао да ће потрошачка корпа поскупети за „само“ 0,7%. Мислим да нису разумели ни глумци ове фарсичне представе.

Смањење зарада погодиће само „обичне“ чиновнике, лекаре, професоре, судије...Чланове Владе, посланике владајуће коалиције, директоре јавних предузећа и остале „заслужне грађане“ свакако неће. Неће зато што они поред редовних зарада имају и управне одборе који не подлежу опорезивању зато што су појединачно нижи од шездесет хиљада динара, а у колико ће управних одбора ко од њих бити зависи од заслуга које се процењују на главнин одборима њихових странака. Неко је на друштвеним мрежама лепо објаснио. Ако у двочланој породици обоје раде и имају зараде од по 60.000 динара, њихова поредица не подлеже Вучићевим мерама, али ако у четворочланој породици ради један члан и има зараду од 70.000 динара, е, та породица биће опорезована. Наравно, пример су ретке срећне породице које уопште имају запослене чланове.

Главни и остали глумци у својој представи нису заборавили ни незапослене. И они ће осетити мере Владе. Обећали су да ће сузбити сиву економију. И нагласили, нема више продаје дувана на улицама. То је пример, али неће бити ни продаје других производа на улици, чак ни половне, изношене гардеробе коју покушавају да продају најсиромашнији. У држави у којој је милион незапослених и још најмање толико са примањима од којих не може да се преживи је неозбиљно. Или је озбиљан злочин?!
Ниједан од глумаца који су се појавили у представи нису поменули борбу против монополиста. А ту би државни буџет имао озбиљан прилив. Нису поменули ни апсолутно непотребне агенције које запошљавају страначке активисте странака на власти и који имају зараде знатно више од оних које имају запослени у министраствима. Укидање ових агенција значајно би се осетило у државном буџету.

Обећали су и подизање старосне границе за одлазак у пензију. Женама. Истина нису помињали да ли ће изложеним мерама уопште моћи да обезбеде пензије, а чини се тешко. Ни речи о запошљавању младих људи који су до сада морали да чекају да им бабе и деде оду у пензију да би они могли да се надају запослењу. Сада ће чекати и мајке и очеве. Једино је нејасно када ће они имати услове да постану мајке и очеви.

Причали су и о субвенцијама, које ће смањити. Пољопривредницима. Наравно субвенције за наводна радна места странцима остају. Патриотски, нема шта!

Уз све епохалне „уштеде“ најавили су и нове кредите, наводно јефтиније. Сваки грађанин ове земље зна да Србија више не сме да се задужује и да смо на добром путу да паднемо у дужничко ропство, ако већ нисмо.

Јасно је, дакле, да творци ових „спаносних“ мера не размишљају о грађанима Србије као што је јасно да у овим мерама нема никакве солидарности већ да ће погодити оне који најтеже живе и којих је у Србији највише.

Зашто је обелодањивање мера Владе фарсична представа? Најпре зато што то нису мере Владе, односно те мере није смислио ниједан члан Владе. Само су их слепо послушнички преузели од трећеразредних чиновника ММФ-а. А кога је од тих белосветских протува брига како живи и како ће живети грађани Србије?!

Текст објашњава наслов! Наслов објашњава текст!

 

Коментара: 0


# буџет Влада Републике Србије Комуналне услуге ЈП
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима