Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

После снимка из чекаонице, о стању у Алексинцу говори директор болнице

rss

06.12.2020. Јужне вести

Након што су грађани објавили снимак да се у Општој болници у Алексинцу праве гужве због чекања на преглед, да на једном болничком кревету седе и по 3 пацијента, а да су зидови болничке зграде оронули, огласио се и директор ове установе. Каже да се мањак кадрова у установи коју води осећао и пре епидемије, а да је због 17 запослених који су заражени вирусом корона и 35 у самоизолацији проблем сада већи. Ковид пацијенте, каже, прегледају и дају терапије у у посебним просторијама, те да не долази до контаката са другим пацијентима.

Фасада на здради АТД-а

Директор алексиначке Опште болнице Горан Видић раније је на седници Кризног штаба у Алексинцу указао да се вирус проширио и на раднике установе коју води, те да су запослени на ивици снаге.

Са тадашњих 23, од укупно 299 запослених, број позитивних на вирус корона пао је на 17, од чека је 7 лекара, 8 медицинских сестара и 2 немедицинска радника. Број оних који су у изолацији, према његовим подацима, није се мењао - 35 радника.

Видић образлаже да се управо због мањег броја радника, али и због великог броја пацијената који долазе и ограничених капацитета, стварају гужве у чекаоницама у садашњем налету вируса корона.

И он, као и грађани који су упутили апел председнику Србије Александру Вучићу и локалној власти да нађу решење којим би се побољшали услови, указује да је овој здравственој установи потребна помоћ.

Помоћ нам је потребна из области интерне медицине јер имамо велики број позитивних на ковид 19 на том одељењу (6 од 8 интерниста), као и гинекологије, где су 3 од 5 гинеколога одсутна због ковида. За помоћ смо се обратили Клиничком центру Ниш, с којим, иначе, имамо изванредну сарадњу. Директор КЦ Ниш се укључио у решавање овог проблема и очекујемо помоћ, уз наду да ће и наши лекари почети да се враћају на посао након излечења - каже Видић.

Напоре лекара да прегледају све пацијенте, али и осталих радника у ОБ Алексинац, препознали су и сами пацијенти, и поред тога што су како је раније навео директор, на измаку снаге и у смањеном саставу.

Велика похвала за све докторе и раднике који остају ту и прековремено и по десет и дванаест сати да би примили све пацијенте - пишу грађани.

Носиоци посла су, према речима директора ОБ у Алексинцу, 2 докторке специјалисте пнеумофтизиологије, које подносе огроман терет и скоро 9 месеци раде непрекидно, а њима помажу доктори који су примљени још у првом таласу епидемије, медицинске сестре, као и немедицинско особље. Додаје и да и поред тога што је рад организован у 2 смене, особље неретко остаје и до 1 или 2 сата после поноћи.

Општа болница у Алекисинцу није у ковид систему и због тога, како појашњава Видић, у своје постеље не смешта пацијенте оболеле од ковида.

Из КЦ Ниш је пре пар месеци стручни тим обавио процену, и закључак је да или цела болница буде у систему, или да буде НОН-ЦОВИД, јер је објекат физички недељив, немогуће је одвојити ЦОВИД и НОН ЦОВИД - додаје.

Како би одвојили пацијенте који не болују од ковида, прича Видић, а које прегледају и лече у згради где су и одељења болнице, рад са оболелима од ковида одвија се у посебном објекту који је за ту намену прилагођен - у згради старе хирургије.

У ту сврху је убачено и 10 кревета где пацијенти примају терапију, и то они који нису за стационарно лечење, а позитивни су на ковид или имају симптоме, било да је терапија ординирана од лекара ОБ Алексинац или из КЦ Ниш. Дневно се некада деси да буде и преко 150 терапија. Напомињем да ти пацијенти нису хоспитализовани - приме терапију и враћају се кући. Ради се о пацијентима са средње тешком клиничком сликом, који нису примљени у неку од ковид болница, а нису ни за кућно лечење - образлаже директор Болнице.

Директор Видић, као и грађани, сведочи да је објекат у којем је смештена Болница стар и руиниран, али и да је предвиђен за реконструкцију “у неком будућем времену”. Не прецизира када би то могло да буде, али каже да док се обнова објекта не деси, бољу зграду немају.

Извор


# Фејсбук Општа болница Горан Видић Јужне вести атд
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима