Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Алексинцу нема ковид одељења, на терапији заједно и позитивни и негативни

rss

17.03.2021. Н1

У Алексинцу, са нешто више од 40.000 становника, ситуација по питању епидемије изгледа измиче контроли. Само јуче је откривено 88 нових случајева ковида-19, а стање додатно отежава чињеница да тамо није било могуће успоставити ковид-одељење. Ситуација пред колапсом у самом кругу Опште болнице, у оронулој згради некадашњег Антитуберкулозног диспанзера. Више од стотину позитивних и негативних пацијената на ковид - заједно чекају терапију у истом простору. Бесни су и грађани, и медицинско особље.

У Алексинцу нема ковид одељења, на терапији заједно и позитивни и негативни

Некадашњи АТД у кругу болнице у Алексинцу, место је где у току највећег скока броја заражених од коронавируса у том граду од почетка епидемије, Алексинчани примају инфузију и чекају пријем код лекара.

Ту су у истом простору на терапији људи који су тренутно негативни, тренутно позитивни на коронавирус или они који немају регулисани ковид статус, налетали смо и на такве.

„Уђи тамо па ћеш да видиш. Не постоје стакла, ја сам дошао на инфузију, позитиван сам“

„Чека се по четири сата да бисмо примили инфузију. Дођете у 6 или 7 ујутро, примам инфузију заједно са позитивнима већ 20 дана“

„Ту смо од 7 јутрос, чекамо, нисмо ништа још завршили, идемо у кола да чекамо јер је унутра велика гужва“

„Унутра има 200 људи. Сви заједно. Директор би требало да дође да види где му се лече пацијенти“

„Трећи дан долазим, аман децо. Ево, дете које овде ради каже да директор годину дана није ушао овде“

„Ми радимо са оним што имамо. Кажем опет – тај простор није био намењен за то. Алтернатива би била да сви иду у Ниш или да прима (терапију) кући, ко може“, каже Горан Видић, директор Опште болнице Алексинац.

Физички је неизводљиво, речено је и раније, да се у Алексинцу одвоји део болнице за пацијенте заражене коронавирусом, па је зато болница остала у не-ковид режиму, али постоје делови попут овог. Директор тврди да су уложени максимални напори да пацијенти буду одвојени, али стање на лицу места показује да се ни основне епидемиолошке мере овде не поштују.

„Како негирати, па довољно је само проћи тамо и видети како се људи муче. То је неспорно“, каже Видић.

Спорно је, чини се, што је и годину дана од првог случаја ковида-19, стање алармантно.

„Ја се заиста надам да ћемо нешто успети да урадимо уз помоћ локалне самоуправе. Схватам проблем грађана, ми сваки дан то видимо. Нама је заиста пођеднако тешко јер видимо – ја, заиста, сваког дана када идем на посао прођем поред тих људи. Неко дође, пита, пожали се… Многи људи и ћуте… Али, заиста, ми немамо алтернативу. Немам друго решење. Једино да се све укине, да се све врати на ‘фабричка подешавања’ и да кренемо из почетка, а онда би тек био проблем“, наводи Видић.

Да ли ће се кршењу епидемиолошких мера у самој алексиначкој болници стати на пут, а пацијентима омогућити прописани услови за терапију и преглед, председника општине нисмо успели да питамо. Далибор Радичевић није одговорио ни на позив, ни на СМС. И док се свакодневни број новооболелих од короне у овом малом граду на југу Србије приближава цифри од 100, понавља се питање:

„Дал ћу уопште да завршим данас“

Извор


# Далибор Радичевић Општа болница Горан Видић коронавирус атд
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима