Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Posle snimka iz čekaonice, o stanju u Aleksincu govori direktor bolnice

rss

06.12.2020. Južne vesti

Nakon što su građani objavili snimak da se u Opštoj bolnici u Aleksincu prave gužve zbog čekanja na pregled, da na jednom bolničkom krevetu sede i po 3 pacijenta, a da su zidovi bolničke zgrade oronuli, oglasio se i direktor ove ustanove. Kaže da se manjak kadrova u ustanovi koju vodi osećao i pre epidemije, a da je zbog 17 zaposlenih koji su zaraženi virusom korona i 35 u samoizolaciji problem sada veći. Kovid pacijente, kaže, pregledaju i daju terapije u u posebnim prostorijama, te da ne dolazi do kontakata sa drugim pacijentima.

Fasada na zdradi ATD-a

Direktor aleksinačke Opšte bolnice Goran Vidić ranije je na sednici Kriznog štaba u Aleksincu ukazao da se virus proširio i na radnike ustanove koju vodi, te da su zaposleni na ivici snage.

Sa tadašnjih 23, od ukupno 299 zaposlenih, broj pozitivnih na virus korona pao je na 17, od čeka je 7 lekara, 8 medicinskih sestara i 2 nemedicinska radnika. Broj onih koji su u izolaciji, prema njegovim podacima, nije se menjao - 35 radnika.

Vidić obrazlaže da se upravo zbog manjeg broja radnika, ali i zbog velikog broja pacijenata koji dolaze i ograničenih kapaciteta, stvaraju gužve u čekaonicama u sadašnjem naletu virusa korona.

I on, kao i građani koji su uputili apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i lokalnoj vlasti da nađu rešenje kojim bi se poboljšali uslovi, ukazuje da je ovoj zdravstvenoj ustanovi potrebna pomoć.

Pomoć nam je potrebna iz oblasti interne medicine jer imamo veliki broj pozitivnih na kovid 19 na tom odeljenju (6 od 8 internista), kao i ginekologije, gde su 3 od 5 ginekologa odsutna zbog kovida. Za pomoć smo se obratili Kliničkom centru Niš, s kojim, inače, imamo izvanrednu saradnju. Direktor KC Niš se uključio u rešavanje ovog problema i očekujemo pomoć, uz nadu da će i naši lekari početi da se vraćaju na posao nakon izlečenja - kaže Vidić.

Napore lekara da pregledaju sve pacijente, ali i ostalih radnika u OB Aleksinac, prepoznali su i sami pacijenti, i pored toga što su kako je ranije naveo direktor, na izmaku snage i u smanjenom sastavu.

Velika pohvala za sve doktore i radnike koji ostaju tu i prekovremeno i po deset i dvanaest sati da bi primili sve pacijente - pišu građani.

Nosioci posla su, prema rečima direktora OB u Aleksincu, 2 doktorke specijaliste pneumoftiziologije, koje podnose ogroman teret i skoro 9 meseci rade neprekidno, a njima pomažu doktori koji su primljeni još u prvom talasu epidemije, medicinske sestre, kao i nemedicinsko osoblje. Dodaje i da i pored toga što je rad organizovan u 2 smene, osoblje neretko ostaje i do 1 ili 2 sata posle ponoći.

Opšta bolnica u Alekisincu nije u kovid sistemu i zbog toga, kako pojašnjava Vidić, u svoje postelje ne smešta pacijente obolele od kovida.

Iz KC Niš je pre par meseci stručni tim obavio procenu, i zaključak je da ili cela bolnica bude u sistemu, ili da bude NON-COVID, jer je objekat fizički nedeljiv, nemoguće je odvojiti COVID i NON COVID - dodaje.

Kako bi odvojili pacijente koji ne boluju od kovida, priča Vidić, a koje pregledaju i leče u zgradi gde su i odeljenja bolnice, rad sa obolelima od kovida odvija se u posebnom objektu koji je za tu namenu prilagođen - u zgradi stare hirurgije.

U tu svrhu je ubačeno i 10 kreveta gde pacijenti primaju terapiju, i to oni koji nisu za stacionarno lečenje, a pozitivni su na kovid ili imaju simptome, bilo da je terapija ordinirana od lekara OB Aleksinac ili iz KC Niš. Dnevno se nekada desi da bude i preko 150 terapija. Napominjem da ti pacijenti nisu hospitalizovani - prime terapiju i vraćaju se kući. Radi se o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom, koji nisu primljeni u neku od kovid bolnica, a nisu ni za kućno lečenje - obrazlaže direktor Bolnice.

Direktor Vidić, kao i građani, svedoči da je objekat u kojem je smeštena Bolnica star i ruiniran, ali i da je predviđen za rekonstrukciju “u nekom budućem vremenu”. Ne precizira kada bi to moglo da bude, ali kaže da dok se obnova objekta ne desi, bolju zgradu nemaju.

Izvor


# Fejsbuk Opšta bolnica Goran Vidić Južne vesti atd
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima