Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пацијенти сведоче: Ко дође у ковид амбуланту у Алексинцу добије корону

rss

19.03.2021. Јужне вести

Критична је епидемиолошка ситуација у Алексинцу, јер су у Општој болници на истом кревету и у истој чекаоници, у гужви, заједно ковид позитивни и негативни пацијенти - упозоравају грађани који већ данима одлазе на преглед и терапију у ову ковид амбуланту.

Фото: Јужне вести

Поново сведоче о лошој хигијени у њој, а сада додају и да је један од прозора поломљен, а пећи не раде, па су ледене собе у којима примају инфузију. Директор Горан Видић каже да су свесни проблема и да траже најбоље решење, а најављује да ће у року од два дана бити отворен нови пункт за прегледе.

Алексинац је за годину дана колико траје епидемија короне често био жариште вируса, али никада није добио ковид болницу. Уместо тога, тешке пацијенте превозе на даље лечење углавном у Ниш, а средње тешки терапију примају у ковид амбуланти Опште болнице Алексинац.

Један од прозора у соби где пацијенти примају терапију нема стакло, па је покривен ћебетом; фото: Јужне вести

О нехигијенским условима у њој и гужвама пацијенти су већ сведочили крајем прошле године, директор је тада признао да им треба помоћ, али до данас је нису добили и проблеми нису решени.

На то пацијенти поново указују у данима када је епидемиолошка ситуација у овој малој општини на југу, према проценама стручњака - критична, јер је оборен рекорд у броју новозаражених.

Оно што је алармантно и неопростиво, а што се коси са свим стандардима и протоколима у лечењу ове опаке болести, јесте што су и приликом прегледа и приликом инфузије једни поред других и ковид позитивни и ковид негативни пацијенти. Једни поред других и асимптоматски и они са лакшом и они са средње тешком клиничком сликом - сведочи један од пацијената.

Један од пацијената који већ 20 дана свакодневно борави у овој амбуланти због терапије, тумачи да је "легло заразе" управо у ковид амбуланти болнице и да зато Алексинац има скоро 100 новооболелих дневно.

Посебно је хаотично у двема собама са укупно 10 кревета, у којима пацијенти примају терапијску инфузију. Неретко, у сваком тренутку на једном кревету прима инфузију 3-5 пацијената. На истом одељењу пулмологије, лично сам видео једну просторију са више од 30 квадрата која је претворена у складишни отпад, а у тој соби је могло да се смести бар још 10-15 кревета за инфузиону терапију.

Нема сапуна ни средстава за дезинфекцију; фото: Јужне вести

Тоалет за пацијенте је, каже, у очајном стању, јер нема ни сапуна ни средстава за дезинфекцију, иако пацијенти преглед и терапију чекају од 5 до 8 сати.

Соба у којој пацијенти примају терапију је ледена, такође сведоче, јер је један од два прозора без стакла, покривен поцепаним ћебетом, а две пећи у њој не раде.

Закључују да ко дође у ову амбуланту и без короне, добиће је.

Надлежне подсећају да епидемија не траје два месеца, већ више од годину дана, а да су у Алексинцу за то време једина светла тачка здравствени радници, пре свега две докторке које и даље раде практично даноноћно, као и медицинске сестре и друго особље.

Директор зна проблеме, каже да траже решење

На више конкретних питања о овом случају директор Опште болнице Горан Видић, који је раније и сам указивао на њих и тражио помоћ, сада одговара да знају за проблеме и траже решење.

Имајући у виду да је епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац погоршана, предузимамо све могуће мере да изађемо у сусрет грађанима Алексинца. У ту сврху ће у најкраћем могућем року бити отворен нови пункт, где ће се обављати прегледи пацијената, и то у току сутрашњег дана или најкасније у суботу - наводи Видић.

Подсећа да Општа болница није у ковид систему, а да за ситуацију у ковид амбуланти траже решење које ће бити најбоље за пацијенте и особље, али у складу са могућностима које алексиначка болница има, пре свега грађевинским и када је реч о техничкој опремљености.

Извор

Нехигијена у ковид амбуланти; фото: Јужне вести


# Општа болница Горан Видић коронавирус атд
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима