Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Počinje odvajanje Doma zdravlja od Zdravstvenog centra Aleksinac

rss

13.09.2013. izvor: Radio Aleksinac

Dom zdravlja u Aleksincu u narednih nekoliko nedelja očekuju važne strukturalne promene vezane za njegov pravni status, kao i za unapređenje kvaliteta usluga.

Počinje odvajanje Doma zdravlja od Zdravstvenog centra Aleksinac

Već 18. septembra se očekuje donošenje odluke SO Aleksinac o preuzimanju osnovačkim prava u Domu zdravlja, a početkom oktobra i poseta Agencije za akreditaciju.

Tim činom će grad na Moravici do kraja ove kalendarske godine dobiti dve zasebne zdravstvene ustanove, Dom zdravlja i Opštu bolnicu, koje će uz privatne klinike i ordinacije u buduće činiti osnove zdravstvene nege građana Aleksinca, poručio je, gostujući u našoj emisiji „Razgovori“, v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac doktor Dragan Stamenković.

- Zdravstveni centar Aleksinac krenuo je u proces izdvajanja. Republička Vlada je na sednici od 8. avgusta ove godine donela odluku o osnivanju Opšte bolnice, a osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, ta odluka je postala važeća. Na osnovu te odluke, SO Aleksinac kao osnivač budućeg Doma zdravlja, donosi sličnu odluku, koja će na sledećoj sednici, 18. septembra, biti usvojena. Mi smo u dinamiku razdvajanja, međutim, ušli pre oko dva meseca i do kraja godine u opštini Aleksinac će se naći dve posebne zdravstvene ustanove, Dom zdravlja i Opšta bolnica. Dom zdravlja pripadaće primarnom zdravstvu, osnivač će biti opština, a finansijer i dalje republika, ali će o materijalnim stvarima glavnu reč voditi opština. Sve što se tiče Opšte bolnice biće pod pokroviteljstvom republike.

Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu januara 2006. godine, Ministarstvo zdravlja ustanovilo je mrežu zdravstvenih ustanova na nivuo republike i podelilo je na domove zdravlja kao jedinice primarne zdravstvene zaštite, zatim opšte bolnice, kliničke centre i specijalne bolnice kao jedinice sekundarne i tercijarne zaštite.

Svi zdravstveni centri u Srbiji su, na osnovu odredaba ovog zakona morali da pretrpe određene,veće ili manje, promene, a procesi razdvajanja su, u zavisnosti od složenosti situacije u tim zdravstvenim centrima i opštinskim upravama, različito trajali. Međutim, 31. decembar ove godine je krajnji datum za završetak ovog ni malo lakog, a ni jeftinog posla.

Doktor Dragan Stamenković, v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac

Komentara: 0


# Dragan Stamenković Dom zdravlja Opšta bolnica SO Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}