Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Отровне материје у пеленама

rss

27.06.2014. Православна породица

У беби пеленама за једнократну употребу налази се 50 разних штетних хемикалија, од којих су три изузетно токсичне. Оне исушују кожу, успоравају зарастање рана, изазивају умор детета, а неки састојци делују као хормони и могу да изазову стерилитет код дечака – тврди фармацеут Вукосава Стевановић из Удружења „Фармацеутско језгро“ .

Многобројне предности пелена за једнократну употребу добро су познате мамама у Србији, али ако су тачне тврдње њихових противника, многе ће се вратити платненим пеленама.

Дејство слично хормонима

- Међу штетним састојцима најагресивнији је натријум-полиакрилат, јак апсорбенс, који се у контакту са водом претвара у гел, а који се често нађе на бебиној гузи и изазива алергијске реакције – наглашава Вукосава Стевановић. Она каже да је светска еколошка организација „Гринпис“ већ указала на чињеницу да је у дечјим пеленама три позната произвођача откривена супстанца трибултитин, и то управо у слоју пелена који је у директном контакту са кожом беба.

- Трибултитин се користи и у производњи текстила за избељивање. Продире кроз кожу и има дејство слично хормонима. Штети имунолошком и хормонском систему и сматра се да касније може да буде узрок стерилитета код дечака – упозорава Стевановићева и додаје да је период разлагања пелена невероватних 500 година.

Америка, Канада и већина земаља ЕУ препознале су овај проблем и покренуле пројекте подстицања производње и употребе пелена од природних материјала.

- Родитељи се стимулишу једнократним наградама при куповини пакета пелена и пореским олакшицама. У Аустрији та награда износи 100 евра – каже Стевановићева.

Комунални отпад

У покушају да откријемо ко се у Србији бави контролом беби пелена, у Министарству за заштиту животне средине сазнали смо да они дечје пелене уопште немају у евиденцији загађивача, него да се оне третирају као комунални отпад, који је у надлежности локалних самоуправа.

Санитарна инспекција при Министарству здравља, која је надлежна за дечје пелене, нема замерки и не види ништа спорно, јер се, како кажу, поштује законска процедура у свим сегментима. Дечје пелене које се користе за једнократну употребу спадају у групу предмета опште употребе, као и посуђе, прибор, амбалажа, козметика…

- Поступак контроле обухвата контролу документације, преглед услова транспорта, односно складиштења и физички преглед робе на лицу места – рекли су нам у Санитарној инспекцији, додајући да Министарство здравља редовно прати сва упозорења, препоруке и директиве ЕУ, као и сва дешавања на тржишту ЕУ у погледу здравствене исправности производа.

„Гринпис“: Отровни гасови

При распадању једнократних пелена у ваздух се отпушта метан, а при спаљивању пелена развијају се отровни гасови – диоксин, фуран и хлор. За производњу 5.000 пелена треба посећи неколико стабала, потрошити 1.600 литара сирове нафте и 78.000 литара воде.

(Гордана Јанићијевић Потпара)

 

pelene-absorbent-gel-in-disposable-diapers Гел из једнократне пелене

 

У додиру са фекалијама још опасније

Да суво не значи и чисто, слаже се и педијатар др Мирјана Мићовић из београдског ДЗ Стари град. „Натријум-полиакрилат повећава пропусност коже детета и олакшава продор токсина из херметички затворене пелене, где је температура увек минимум два степена виша од температуре тела“, каже др Мићовић и додаје да данас више од 54 одсто деце у првом месецу живота добија осип, а користи једнократне пелене. „Светска здравствена организација изнела је препоруке да се користе памучне пелене“, истиче др Мићовић. Према њеним речима, у контакту са урином и фекалијама , хемикалије додатно реагују, а бебина кожа све то упија.

Како се постиже „савршеност“ пелена

- Непропустљивост – органохлорин, натријум-полиакрилат

- Мекоћа и савитљивост – полиетилен и полипропилен, трибутил

- Леп мирис – синтетички парфеми

- Блистава белина – диоксин

- Клизајући ефекат – уљани лосион синтетичког порекла

Убиствени трио

Натријум-полиакрилат

- Може се наћи у облику меканих комадића на бебиној гузи

- Изазива алергијску реакцију

- Упија воду и из бебине коже, а наставља упијање воде и на депонијама

- Успорава зарастање рана

- Изазива умор

- Беба га може прогутати, а количина од пет грама је смртоносна

Диоксин

- Високотоксичан (канцероген, мутаген)

- Може се унети преко коже (купке, пелене) или преко хране или ваздуха

- Изазива дефекте код беба, спонтане побачаје и генетске промене

- Није разградљив

- Његово деловање у организму човека траје 10 година

Трибутил тил

- Лако продире кроз кожу и понаша се слично хормонима

- Штети имунолошком и хормоналном систему

- Могућ узрочник касније стерилности дечака

(извор: Ало)

ОПАСНО БАЦАЊЕ И СПАЉИВАЊЕ

Светска здравствена организација упозорава да су коришћене пелене извор разних бактерија и вируса, укључујући и хепатитис Б и полио, који се налази у измету неко време после вакцинисања бебе. При спаљивању једнократних пелена производе се отровни гласови, диоксини, а при њиховом распадању метан.

ЗИД ЧУВАО ГУЗЕ

Борци за враћање старог начина превијања и неге беба често се позивају на илустративно немачко искуство. Наиме, пре пада Берлинског зида једнократне пелене које су се широко користиле у Западној Немачкој мамама са друге стране зида су биле недостижне. Истовремено, гљивичне инфекције, познате као пеленски осип у богатијој земљи имале су размере епидемије, а са друге стране су биле непознате.

Када су и сиромашнијим родитељима постале доступне, пеленски осипи и екцеми су се незаустављиво ширили и територијом некадашње Источне Немачке.

(извор: Глас јавности)

Извор: ПРАВДА, ФБ репортер

НАПОМЕНА: О Памучним пеленама, које су нешкодљиве за бебе, можете читати у нашем одељку: ПАМУЧНЕ ПЕЛЕНЕ

Коментара: 0


# пелене здравље отров
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима