Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otrovne materije u pelenama

rss

27.06.2014. Pravoslavna porodica

U bebi pelenama za jednokratnu upotrebu nalazi se 50 raznih štetnih hemikalija, od kojih su tri izuzetno toksične. One isušuju kožu, usporavaju zarastanje rana, izazivaju umor deteta, a neki sastojci deluju kao hormoni i mogu da izazovu sterilitet kod dečaka – tvrdi farmaceut Vukosava Stevanović iz Udruženja „Farmaceutsko jezgro“ .

Mnogobrojne prednosti pelena za jednokratnu upotrebu dobro su poznate mamama u Srbiji, ali ako su tačne tvrdnje njihovih protivnika, mnoge će se vratiti platnenim pelenama.

Dejstvo slično hormonima

- Među štetnim sastojcima najagresivniji je natrijum-poliakrilat, jak apsorbens, koji se u kontaktu sa vodom pretvara u gel, a koji se često nađe na bebinoj guzi i izaziva alergijske reakcije – naglašava Vukosava Stevanović. Ona kaže da je svetska ekološka organizacija „Grinpis“ već ukazala na činjenicu da je u dečjim pelenama tri poznata proizvođača otkrivena supstanca tribultitin, i to upravo u sloju pelena koji je u direktnom kontaktu sa kožom beba.

- Tribultitin se koristi i u proizvodnji tekstila za izbeljivanje. Prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima. Šteti imunološkom i hormonskom sistemu i smatra se da kasnije može da bude uzrok steriliteta kod dečaka – upozorava Stevanovićeva i dodaje da je period razlaganja pelena neverovatnih 500 godina.

Amerika, Kanada i većina zemalja EU prepoznale su ovaj problem i pokrenule projekte podsticanja proizvodnje i upotrebe pelena od prirodnih materijala.

- Roditelji se stimulišu jednokratnim nagradama pri kupovini paketa pelena i poreskim olakšicama. U Austriji ta nagrada iznosi 100 evra – kaže Stevanovićeva.

Komunalni otpad

U pokušaju da otkrijemo ko se u Srbiji bavi kontrolom bebi pelena, u Ministarstvu za zaštitu životne sredine saznali smo da oni dečje pelene uopšte nemaju u evidenciji zagađivača, nego da se one tretiraju kao komunalni otpad, koji je u nadležnosti lokalnih samouprava.

Sanitarna inspekcija pri Ministarstvu zdravlja, koja je nadležna za dečje pelene, nema zamerki i ne vidi ništa sporno, jer se, kako kažu, poštuje zakonska procedura u svim segmentima. Dečje pelene koje se koriste za jednokratnu upotrebu spadaju u grupu predmeta opšte upotrebe, kao i posuđe, pribor, ambalaža, kozmetika…

- Postupak kontrole obuhvata kontrolu dokumentacije, pregled uslova transporta, odnosno skladištenja i fizički pregled robe na licu mesta – rekli su nam u Sanitarnoj inspekciji, dodajući da Ministarstvo zdravlja redovno prati sva upozorenja, preporuke i direktive EU, kao i sva dešavanja na tržištu EU u pogledu zdravstvene ispravnosti proizvoda.

„Grinpis“: Otrovni gasovi

Pri raspadanju jednokratnih pelena u vazduh se otpušta metan, a pri spaljivanju pelena razvijaju se otrovni gasovi – dioksin, furan i hlor. Za proizvodnju 5.000 pelena treba poseći nekoliko stabala, potrošiti 1.600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode.

(Gordana Janićijević Potpara)

 

pelene-absorbent-gel-in-disposable-diapers Gel iz jednokratne pelene

 

U dodiru sa fekalijama još opasnije

Da suvo ne znači i čisto, slaže se i pedijatar dr Mirjana Mićović iz beogradskog DZ Stari grad. „Natrijum-poliakrilat povećava propusnost kože deteta i olakšava prodor toksina iz hermetički zatvorene pelene, gde je temperatura uvek minimum dva stepena viša od temperature tela“, kaže dr Mićović i dodaje da danas više od 54 odsto dece u prvom mesecu života dobija osip, a koristi jednokratne pelene. „Svetska zdravstvena organizacija iznela je preporuke da se koriste pamučne pelene“, ističe dr Mićović. Prema njenim rečima, u kontaktu sa urinom i fekalijama , hemikalije dodatno reaguju, a bebina koža sve to upija.

Kako se postiže „savršenost“ pelena

- Nepropustljivost – organohlorin, natrijum-poliakrilat

- Mekoća i savitljivost – polietilen i polipropilen, tributil

- Lep miris – sintetički parfemi

- Blistava belina – dioksin

- Klizajući efekat – uljani losion sintetičkog porekla

Ubistveni trio

Natrijum-poliakrilat

- Može se naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi

- Izaziva alergijsku reakciju

- Upija vodu i iz bebine kože, a nastavlja upijanje vode i na deponijama

- Usporava zarastanje rana

- Izaziva umor

- Beba ga može progutati, a količina od pet grama je smrtonosna

Dioksin

- Visokotoksičan (kancerogen, mutagen)

- Može se uneti preko kože (kupke, pelene) ili preko hrane ili vazduha

- Izaziva defekte kod beba, spontane pobačaje i genetske promene

- Nije razgradljiv

- Njegovo delovanje u organizmu čoveka traje 10 godina

Tributil til

- Lako prodire kroz kožu i ponaša se slično hormonima

- Šteti imunološkom i hormonalnom sistemu

- Moguć uzročnik kasnije sterilnosti dečaka

(izvor: Alo)

OPASNO BACANjE I SPALjIVANjE

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da su korišćene pelene izvor raznih bakterija i virusa, uključujući i hepatitis B i polio, koji se nalazi u izmetu neko vreme posle vakcinisanja bebe. Pri spaljivanju jednokratnih pelena proizvode se otrovni glasovi, dioksini, a pri njihovom raspadanju metan.

ZID ČUVAO GUZE

Borci za vraćanje starog načina previjanja i nege beba često se pozivaju na ilustrativno nemačko iskustvo. Naime, pre pada Berlinskog zida jednokratne pelene koje su se široko koristile u Zapadnoj Nemačkoj mamama sa druge strane zida su bile nedostižne. Istovremeno, gljivične infekcije, poznate kao pelenski osip u bogatijoj zemlji imale su razmere epidemije, a sa druge strane su bile nepoznate.

Kada su i siromašnijim roditeljima postale dostupne, pelenski osipi i ekcemi su se nezaustavljivo širili i teritorijom nekadašnje Istočne Nemačke.

(izvor: Glas javnosti)

Izvor: PRAVDA, FB reporter

NAPOMENA: O Pamučnim pelenama, koje su neškodljive za bebe, možete čitati u našem odeljku: PAMUČNE PELENE

Komentara: 0


# pelene zdravlje otrov
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima