Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Истине и заблуде о погубном деловању коронавируса са освртом на регион Западни Балкан

rss

23.12.2020.

Услед фаталне заразе коронавируса, Ковид-19, очигледна је предност оних земаља региона Западног Балкана које су много улагале у предикцију, јер се показало да је лечење скупо, тешко, мукотрпно и погубно по многе људе, због смртности изазване овим фактором. Ко је на време схватио превенцију, која је сложена, креативна и слојевита, применио је ону народну мудрост да је боље спречити него лечити.

Радна група, ситуациона анализа кризних подручја услед Ковида-19

Лечење као облик друштвеног понашања потиснуо је превенцију код појединаца. Заблуде грађана су недостатак формиране свести о квалитету живота. Много пута ми обични људи нисмо реални, креативни и спремни да прихватимо стил живота који угрожава известан комфор као саставни део начина живота свакодневице, а све у интересу здравља. Међутим, у неким деловима света, нпр. на Истоку, где су бројни народи, дисциплиновани и одговорни, тако се не понашају, па је број заражених мањи и друге пратеће појаве пандемије. Пут до тога је, нажалост, дуг и одговоран. То је у нашем случају било прихваћено од грађана, струка и наука су били у сталној вези и одговорни да би континуитет и резултати науке могли да се вежу у примењив програм. Свет човека директно одређује социјални миље и платформу за квалитет живота. У свему овоме образовање је битно и вишеструко значајно за човека у избору квалитета, стила, комфора, а пре свега у формирању критеријума и категорија друштвеног понашања у кризним ситуацијама. Овде се мисли да образовање не пропада само формалном систему. Напротив, много је значајан неформални систем образовања (стално образовање), које у сваком тренутку третира актуелни проблем људи.

С обзиром на новонасталу ситуацију у вези ширења и погубног деловања коронавируса-Ковид 19, у Друштву српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" у Житковцу одржан је ванредно округли сто, уз поштовање свих мера безбедности, у циљу реалног сагледавања објективног стања ширења болести и потребне предикције која је претходила и предузимана на свим нивоима локала, региона и ширег организовања у "борби против невидљивог непријатеља".

Озбиљност питања изазвала је велики онлајн одзив великог броја научника и стручњака из Републике Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Македоније, Хрватске и Бугарске. Председница организационог одбора била је проф. др Радмила Максимовић, запошљена на Фармацеутском факултету у Травнику (БиХ). Уводно излагање поднео је академик редовни проф. др Раде Биочанин, пуковник АБХО, а уследила су онлајн излагања и дискусије еминентних научних стручњака, познаваоца ове пеоблематике: проф. др Душко Вејновић- Бања Лука, академик проф. др Митар Чутовац- Тиват, мр Адмир Муслија- Сарајево, проф. др Винко Перић-Градишка, Весна Степић Плочић-ИЧТ Травник, Драган Петровић-Драгачево, Заим Фатмир-Приштина, проф. Драгиша Марковић-Алексинац и Милица Јанковић-Пећ.

Учесници овог онлајн научног скупа су направили компаративну анализу код нас и у окружењу, колико су ефикасне мере превенције и улога и значај Националног кризног штаба Владе Србије утицале на превазилажење стања у пандемији. Посебна пажња је дата новим решењима биолошке заштите, збрињавања и лечења новозаражених и шта све треба чинити како би се бројка унесрећених све више из дана у дан смањивала. 

Свакако, један овако кризни догађај не треба ни преценити, ни потценити, уз веру грађана да су напори које предузима Влада Србије и председник државе Александар Вучић у интересу свеобухватне контроле стања здравља, али и економије, на нивоу државе са циљем изласка из ове кризне ситуације са што мање штете по људе и друштво, истакла је мс Весна Степић Плочић, из Крушевца.

Велики подвиг руководећих људи државе у Србији је успешна трансформација здравственог система и активирање свих чиниоца за деловање у оваквим условима, проширење и преуређење здравствених капацитета на нивоу државе, у свим областима  здравственог организовања, али и отварање два нова и грандиозна потпуно опремљена здравствена објекта, у Батајници и Крушевцу, који су недавно примили прве пацијенте, са најсавременијом опремом и адекватно школованим и стручним здравственим кадром, а  водило се рачуна о економскођ подстреку грађанима и привреди Србије.

Чињеница је да је вирус Ковид-19 оставио велике промене у начину живота свих људи у свету па и код нас.

Што се тиче процене географско- економских карактеристика вируса Ковид-19 у Србији стање у Алексинцу је задовољавајуће, према сајту Канцеларије за ИТ и еУправу, јер је до 28. 3. 2020. био 1 инфициран на 100.000 становника, а процена за исти тај број становника је 1, 93, док је до 11. 4. 2020. било 19 инфицираних са проценом 36, 63.

С обзиром да припадамо Нишавском управном округу где је по увођењу ванредног стања, у периоди 15. 3. до 24. 4. било је 28 инфицираних, а при крају овог стања, од 27. 4. до 6. 5. било је 229 инфицираних, а он је био на трећем месту у Србији броју инфицираних, да се употребом географском информационог система и доступне базе података може се пратити ширење вируса из једне у другу локалну самоуправу и тумачити узроке и последице ове појаве и процеса.

Резултати су видљиви и охрабрујући, јер се поштују мере које држава предузима, а одговори на овом округлом столу су да су претходиле праве одлуке и мере, на адекватан начин предузимане, у вези актуелних питања Б- контаминације вирусом Ковид-19.

Текст и фото: Божа Марковић


# Александар Вучић Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин Драган Петровић Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски коронавирус
@avucic @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима