Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промоција књига "На Косову цвјетају божури" и "Психоактивне супстанце"

rss

18.12.2020. Божа Марковић

У просторијама Друштва "Пуковник Рајевски", у Житковцу, недавно је уз ограничени број присутних и уз примену мера заштите у време пандемије Ковида 19, одржана је најпре промоција књиге родољубивих песама књижевника Драгише Марковића "На Косову цвјетају божури".

Промоција књига "На Косову цвјетају божури" и "Психоактивне супстанце"

Презентација ове књиге одржана је одмах по изласку из штампе у издању Европског дефендологија центра у Бањој Луци, па се сматра књигом штампаном у оквиру међу државне сарадње, а посвећена је годишњици прогона Срба из БиХ и Хрватске. Обавештен је врх наше државе и Републике Српске, уз напомену да песме могу да се користе у време обележавања ових трагичних прогона Срба из тих крајева, а обавестићемо ново руководство Црне Горе, представнике Срба у Хрватској, Федерације БиХ, Словенији и Северној Македнији. Тиме се списак не завршава, јер ће због песама посвећених пуковнику Рајевском, Николају Другом Романову и Александру Невском, које су преведене на руски, књига родољубиве поезије бити достављена Амбасади РФ у Београду. Због песама "Др. Рајс" и "Амбасада Кине", "Израел", "Небојша кула- Рига од Фере", "Александар Краков" које су преведене на енглески,  књиге ће бити достављена преко амбасада у Београду НР Кини, Швајцарској, Израелу, Грчкој и Пољској. Књига је штампана поводом сто година од Великог рата и поводом 20 година од бомбардовања СРЈ од НАТО агресора.

Представљајући књигу аутор је прочитао песме "Амбасада Кине" и "Химна Николи Тесли", на српском језику, на руском "Пуковник Рајевски" и "Николај Други Романов", као и песме посвећене Првом светском рату, посебно о хероинама- иностраним лекарима и сестрама: Флори Санс, Елизабети Рос, Едит Холодеј, Мејбл Данлоп и бароници Евелини. Говорио је песму посвећену Надежди Петровић и Милунки Савић.

На енглеском језику прве две песме читала је из књиге Милица Јанковић, из Београда.

За књигу "На Косову цвјетају божури" су рецензије написали академик проф. др Раде Биочанин и проф. др Милутин Ђуричковић.

Говорећи о овој изузетној књизи родољубиве поезије академик проф. др Радомир Биочанин истакао је хронологију страдања Срба од Светог Саве до данашњег дана, као да смо заборавили на родољуба Драгољуба Филиповића и његове књиге "Косовски божури", Милана Ракића "На Косову" и Васка Попе "Усправна земља".

У наставку овог представљања епохалне књиге нашег књижевника Драгише Марковића издавач је у присуству представника Удружења пензионера "Цар Лазар" Крушевац и "Корени" Краљево одржао округли сто посвећен превенцији борбе против Ковид 19 и промовисао књигу "Психоактивне супстанце" чији су аутори академик професор др Раде Биочанин, пуковник АБХО и МС Виолета Капларевић, индустријски менаџер.

О књизи "Психоактивне супстанце" су говорили проф. др Радмила Максимовић и проф. др Душко Вејновић, у име издавача, а књигу првом аутору уручила је Ана Стевановић, студент Медицинског факултета уз речи: "Данас у овом постмодерном амбијенту бројни су проблеми и препреке које стоје на путу одрживог развоја и превенције у условима ковид 19. Не напуштајући умерени оптимистички призвук садашњости потребни су нам практични примери који воде трајно одрживим решењима изласка из кризе, у коју смо запали дубоко, а посебно млади користећи психоактивне супстанце у ноћним дружењима. Управо ова књига разматрајући проблематику психоактивних супстанци у региону нуди реални излазак из кризе, насупрот чему млади у том пороку траже свој излаз.".

Ова књига је са својим темама допринос више за васпитање младих у овом пандемијском времену.

Текст и фото: Божа Марковић-Несврћанин


# Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин промоција Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски Радомир Биочанин
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима