Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Алексинац још без центра за дијализу

rss

20.03.2016. Драгана Сотировски

У нишком Клиничком центру ускоро ће бити урађена стота трансплантација бубрега.
Повећава се и број власника донор картица који су за живота завештали органе.

РТС: Алексинац још без центра за дијализу

Међутим, забрињава податак да је и даље велики број оних који, због болести бубрега, чекајући трансплантацију, морају на дијализу.

Сваког другог дана до најближег дијализног центра у Нишу, из најудаљенијих ражањских села, људи у једном правцу санитетом путују и по 100 километара.

Тако је годинама јер Центар за дијализу у Алексинцу, иако много пута најављиван, никада није отворен.

"Ми смо се обраћали Министарству здравља. Возило је прешло пола милиона километара. Ново возило ће морати да се купи, а Министарство ће морати да препозна ту активност", истиче директор Дома здравља Ражањ Ненад Станковић.

Они који су после дугогодишње дијализе имали среће да буду трансплантирани, попут Нишлије Драгана Живића, који је бубрег добио пре 11 година, кажу да је живот поптуно другачији.

"Кад све прође онда кажете – прошло је. Онда кренете у неки нормалан живот да радите оно што никада нисте могли, идете на море, код рођака јер док сте на дијализи не можете никуд јер сваки други дан морате да се јављате лекару", прича Драган.

Кроз Центар за дијализу у нишком клиничком центру дневно, у три смене прође 120 пацијената. Најмлађи има 18, а настарији 80 година.

"Завршетком новог клиничког центра до краја године, направићемо додатна дијализна места у старом делу клиничког центра и истовремено апелујемо на све грађане да завештају органе и тако продуже некоме живот", каже директор КЦ Ниш проф. др Зоран Радовановић.

Они који би да завештају органе помоћ и информације могу добити на Клиници за нефрологију у Нишу.


# Алексинац Ниш Ненад Станковић Ражањ трансплантација дијализа
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима