Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Aleksinac još bez centra za dijalizu

rss

20.03.2016. Dragana Sotirovski

U niškom Kliničkom centru uskoro će biti urađena stota transplantacija bubrega.
Povećava se i broj vlasnika donor kartica koji su za života zaveštali organe.

RTS: Aleksinac još bez centra za dijalizu

Međutim, zabrinjava podatak da je i dalje veliki broj onih koji, zbog bolesti bubrega, čekajući transplantaciju, moraju na dijalizu.

Svakog drugog dana do najbližeg dijaliznog centra u Nišu, iz najudaljenijih ražanjskih sela, ljudi u jednom pravcu sanitetom putuju i po 100 kilometara.

Tako je godinama jer Centar za dijalizu u Aleksincu, iako mnogo puta najavljivan, nikada nije otvoren.

"Mi smo se obraćali Ministarstvu zdravlja. Vozilo je prešlo pola miliona kilometara. Novo vozilo će morati da se kupi, a Ministarstvo će morati da prepozna tu aktivnost", ističe direktor Doma zdravlja Ražanj Nenad Stanković.

Oni koji su posle dugogodišnje dijalize imali sreće da budu transplantirani, poput Nišlije Dragana Živića, koji je bubreg dobio pre 11 godina, kažu da je život poptuno drugačiji.

"Kad sve prođe onda kažete – prošlo je. Onda krenete u neki normalan život da radite ono što nikada niste mogli, idete na more, kod rođaka jer dok ste na dijalizi ne možete nikud jer svaki drugi dan morate da se javljate lekaru", priča Dragan.

Kroz Centar za dijalizu u niškom kliničkom centru dnevno, u tri smene prođe 120 pacijenata. Najmlađi ima 18, a nastariji 80 godina.

"Završetkom novog kliničkog centra do kraja godine, napravićemo dodatna dijalizna mesta u starom delu kliničkog centra i istovremeno apelujemo na sve građane da zaveštaju organe i tako produže nekome život", kaže direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Oni koji bi da zaveštaju organe pomoć i informacije mogu dobiti na Klinici za nefrologiju u Nišu.

Komentara: 0


# Aleksinac Niš Nenad Stanković Ražanj transplantacija dijaliza
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima