Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Синдикат: Школе немају пара за адекватну заштиту од короне

rss

02.09.2020. Јужне вести

Након што није прихваћен захтев Уније синдиката просветних радника да се почетак школске године одложи за две недеље због короне, њихови представници у Нишу упозорили су јуче да систем на југу није спреман за повратак ђака у клупе. Такође напомињу да локалне самоуправе и школе немају пара за дезинфекциона средства и заштитне маске, те се надају да се након "овог експеримента" неће проширити епидемија.

Фото: Јужне вести

Основци су се јутрос вратили у школе, а родитељи кажу да страхују због короне и не верују да ће деца дуго бити у клупама.

Да је требало одложити почетак наставе у школама за две недеље и даље сматрају из Уније синдиката просветних радника Србије. Њихови представници са југа су се јуче састали на Тргу краља Милана у Нишу, јер желе да упозоре родитеље и јавност да није безбедно да се милион људи, од чега 150.000 запослених и 750.000 деце, врате на наставу у школама, иако и сами сматрају да је то најбољи начин учења.

Чланица извршног одбора Уније из Ниша Гордана Арсић каже да је овај 1. септембар најнеобичнији од када ради и напомиње да држава није успела да реши неке основне проблеме пред почетак школске године у доба пандемије.

Према њиховим информацијама са терена има бројних проблема и недоумица, а оно што наглашава је да новац није пристигао у школе за заштитна средства.

Ево данас добијамо информацију да су рачуноводствени радници добили упутство да са неких других позиција које су утврђене буџетом, да преместе одређена средства са тих позиција за дезинфекциона средства. То даље каже да смо ми били у праву нажалост и да држава није обезбедила школама никаква заштитна средства, остављено је директорима на сналажење да обезбеде то што треба - појашњава.

Многи прописи Министарства нису изводљиви у пракси, истиче, јер су на пример учионице мале да би у њима било довољно растојање међу ученицима, а питање је и ко ће их контролисати на ходницима који су још мањи или у тоалету.

Немогуће је, истиче, да то ради дежурни наставник, али ни хигијеничари и курири, јер су због рационализације добили 400 квадрата простора које контролишу, те је нејасно како ће толики простор дезинфиковати за 20 минута између две смене.

Ми смо били дужни да обавестимо јавност да је просветни систем неспреман да спроведе почетак школске године. Ми не можемо да предвидимо шта ће бити даље, али више од 750 школа је у синдикату и очекујемо да наредних дана јаве који су конкретни проблеми у школама. Али у хаосу ви не можете да предвидите крајње решење - додаје Арсићева.

Председница Градског одбора Уније синдиката у Алексинцу и Ражњу Милица Марковић указује и на проблем наставника, који због хроничних и других придружених болести нису у могућности да носе заштитне маске у затвореном простору, те су одлагање тражили и због решења тог проблема.

Наставник Предраг Барјактаровић из Ражња каже да његове колеге које путују из Алексинца и Ниша имају проблем да дођу на посао, јер су укинуте многе аутобуске линије, па се практично довијају да дођу и оду са посла.

Не знамо колико ће овај експеримент трајати. Надам се да неће доћи до ширења епидемије због свега овога, јер већ првог дана изгледа прилично климаво - напомиње Барјактаровић.

Просветари напомињу да је њима главни циљ да буду у школама са децом, али да је здравље и безбедност свих на првом месту, а да је овакав систем неодржив. Најављују да ће наставити да прате ситуацију на терену и наредних дана ће говорити о томе каква је ситуација на југу у школама.

Извор


# Алексинац Ниш синдикат Ражањ протест коронавирус Унија синдиката просветних радника
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима