Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зорана у Алексинцу: Инфраструктура је основ живота, уложили смо 4,6 милиона евра у фабрику пијаће воде

rss

15.06.2020.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас реконструисану фабрику за пречишћавање воде за пиће у Алексинцу, у коју је кроз програм заједничке сарадње са немачком KfW банком уложено 3,2 милиона евра.

Зорана у Алексинцу: Инфраструктура је основ живота, уложили смо 4,6 милиона евра у фабрику пијаће воде

Михајловићева је овом приликом истакла да је заједно са немачком владом и општином Алексинац уложено 4,6 милиона евра у реконструкцију фабрике и замену водоводне мреже у Алексинцу.

“Комунална инфраструктура је подједнако важна као и путна и железничка. Без чисте воде нема даљег развоја нити бољих услова за живот и останак људи у Србији и зато све ово радимо. Хвала KfW-у, радимо заједно шест година, готове су фабрике воде и у Смедереву, Вршцу, Пироту, Сомбору. У Алексинцу улажемо и у путну и железничку инфраструктуру, а кроз нови инвестициони план 200 км локалних путева биће рехабилитовано”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да ће у инвестиционом плану „Србија 2020-2025“ бити уложено око милијарди евра у комуналну инфраструктуру.

“Улагаћемо како у фабрике воде, тако и у канализацију. Инфраструктура је основ живота и нема дела Србије где нећемо наставити да градимо како путеве и пруге, тако и комуналну инфраструктуру, пре свега канализационе мреже”, рекла је Михајловићева.

Директор Канцеларије Немачке развојне банке KfW у Србији Арне Гос рекао је да се радује што може да види ново постројење за пречишћавање воде, које је резултат великог заједничког рада на пројекту.

“Ово модерно постројење по свим светским стандардима за заштиту животне средине користиће велики број грађана Алексинца. Поред овог свеобухватног програма у више градова у Србији, у наредним годинама радићемо и на другим пројектима из области животне средине, пре свега управљањем чврстим отпадом у општинама широм Србије”, рекао је он.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић изјавио је да нема важније инвестиције од оне у здраву пијаћу воду.

“Овим постројењем ми чувамо оно што имамо - пијаћу воду за 21. век. У сарадњи са Министарством и KfW-ом побољшали смо квалитет воде наших суграђана”, рекао је Станковић.

Драгиша Симић, директор фабрике воде, захвалио је потпредседници Владе и тиму Министарства због помоћи и подршке у реализацији овог програма.

“Обновили смо постројење и реконструисали 12 км мреже, све то у вредности од више од четири милиона евра, што је за нашу општину велики подухват. Хвала свима на подршци”, рекао је Симић.


# председник општине Зорана Михајловић саобраћај Водовод и канализација ЈП Ненад Станковић Суботинац Драгиша Симић KFW банка
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима