Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Власт без слуха за потребе грађана, спорна набавка слушног апарата

rss

22.02.2018.

Данашње заседање алексиначког парламента претежно је било посвећено расправи по питањима које су одборници сами наметали, док су све планиране тачке дневног реда усвојене са много мање полемисања, пише портал Алпрес.

Скупштина општине Алексинац, Фото Радио Алексинац

Након усвајања дневног реда данашње 20. седнице, председник Општине Ненад Станковић обавестио је одборнике о активностима локалне самоуправе између две седнице.

Он је навео да је у току расписивање бројних јавних набавки за реализацију планираних инвестиција, као што су јавна расвета у појединим градским улицама и реконструкција Домова културе у Доњем Љубешу и Глоговици, као и то да су радови на објектима школа „Вожд Карађорђе” и „Љупче Николић” у завршној фази. Уз то, први човек општине обавестио је скупштину и о прошлонедељној посети Сема Фабриција, амбасадора ЕУ у Србији.

Одборници коалиције „Одговорно за Алексинац” Иван Димић (ДСС) и Бобан Ранђеловић (ДС) су оценили извештај председника Станковића као најобичније таксативно набрајање јавних набавки и замерили што нема ни речи о крађи водомера у предузећу „Водовод и канализација”, као и о правом износу реконструкције Новојастребачке улице.

Иван Димић је поново критиковао одлуку да се турској компанији „Угур Балкув” бесплатно уступи простор некадашњег Емпиног игралишта. Он је питао зашто ово атрактивно земљиште није понуђено неком домаћем инвеститору и изразио чуђење да се на седницама Општинског већа око овога није водила дискусија. Димић је напоменуо да нема поверења у инвеститора који бесплатно добија земљиште и 10 хиљада евра по запосленом раднику и да му све ово са турском компанијом не личи на бригу за запошљавање већ да су у питању лични интереси.

Коментаришући одговор на своје раније постављено одборничко питање „Да ли је надзорни одбор ЈКП ‘Водовод и канализација’ у току 2017. године дозволио куповину слушног апарата за директора предузећа?”, Бобан Ранђеловић је затражио одговорност првог човека алексиначког Водовода. Ранђеловић је рекао да на скупштину треба да дође директор „Водовода и канализације” Драгиша Симић и објасни праву истину око набавке слушног апарата и да, уколико постоји злоупотреба, он поднесе оставку на место директора. У скупштинском материјалу, у оквиру одговора на поменуто одборничко питање, достављена је и фотокопија дописа Надзорном одбору у коме директор Симић моли да му се одобри солидарна новчана помоћ ради набавке медицинских помагала, као и фотокопија одлуке Надзорног одбора предузећа о одобреним средствима у висини од 50% цене апарата, коју је потписао председник Радослав Милошевић. У достављеној документацији је и фотокопија извода из банке на којој се види да је, са рачуна Водовода, новосадском предузећу „Аудио БМ” д.о.о, на име промет робе и услуга, уплаћено 62.887, 50 динара.

Светислав Милановић (Странка Руса Србије) је изразио жаљење што локална власт нема слуха за проблеме неких села, што се види у недоласку представника локалне самоуправе на састанак који је иницирало неколико месних заједница.

Прва тачка дневног реда у вези са предложеним Локалним акционим планом запошљавања, изазвала је мало дужу расправу. Бобан Ранђеловић (ДС) назвао је овај план политичким памфлетом јер, како је рекао, ако се жели реалан план, требало је у израду укључити и друге субјекте. По његовом мишљењу несхватљиво је да овим планом буду обухваћени и млади од 15 година којима је, по његовим речима, у том узрасту место у школи. Одборник Димић рекао је да је план за 2018. сличан прошлогодишњем, да у њему нема речи о пољопривреди и да управо због страначког запошљавања, млади и школовани људи одлазе из Алексинца.

Иначе, предвиђено је да се за усвојени локални акциони план ове године из општинског буџета издвоји пет милиона динара, а очекује се и учешће републичких институција са седам милиона динара. Овим документом планиране су, као мере активне политике запошљавања, субвенције за самозапошљавање и субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих.

После два и по сата расправе која је на моменте излазила из локалних оквира, предложени план запошљавања усвојен је већином гласова.

У наставку седнице одборници опозиције највише примедби су имали на предлог Надзорног одбора ЈКП „Водовод и канализација” за повећање накнада председнику и члановима одбора, а питали су зашто је др Зоран Алексић који је пре месец и по дана бранио Стратегију јавног здравља општине Алексинац, недавно поднео оставку на место председника Савета за здравље.

На данашњој седници локалне скупштине усвојено је неколико тачака које су се тицале припајања Завичајног музеја Центру за културу и уметност. Председник општине Ненад Станковић је рекао да ниједан запослен у музеју неће овим припајањем изгубити посао и да ће музеј, сада као одељење при Центру за културу, наставити са својим активностима.

Одборници су усвојили и извештај о раду Штаба за ванредне ситуације у прошлој и План рада за ову годину, након чега су уследила одборничка питања којима је и завршена данашња седница локалног парламента.

Текст преузет са сајта Алпрес, уз делимичне измене и промењен наслов


# председник општине Иван Димић Бобан Ранђеловић буџет скупштина Зоран Алексић Центар за културу и уметност Водовод и канализација ЈП Ненад Станковић штаб за ванредне ситуације Драгиша Симић надзорни одбор Одговорно за Алексинац Странка Руса Србије Радослав Милошевић Ugur Balkuv Group Светислав Милановић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима