Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zorana u Aleksincu: Infrastruktura je osnov života, uložili smo 4,6 miliona evra u fabriku pijaće vode

rss

15.06.2020.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas rekonstruisanu fabriku za prečišćavanje vode za piće u Aleksincu, u koju je kroz program zajedničke saradnje sa nemačkom KfW bankom uloženo 3,2 miliona evra.

Zorana u Aleksincu: Infrastruktura je osnov života, uložili smo 4,6 miliona evra u fabriku pijaće vode

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je zajedno sa nemačkom vladom i opštinom Aleksinac uloženo 4,6 miliona evra u rekonstrukciju fabrike i zamenu vodovodne mreže u Aleksincu.

“Komunalna infrastruktura je podjednako važna kao i putna i železnička. Bez čiste vode nema daljeg razvoja niti boljih uslova za život i ostanak ljudi u Srbiji i zato sve ovo radimo. Hvala KfW-u, radimo zajedno šest godina, gotove su fabrike vode i u Smederevu, Vršcu, Pirotu, Somboru. U Aleksincu ulažemo i u putnu i železničku infrastrukturu, a kroz novi investicioni plan 200 km lokalnih puteva biće rehabilitovano”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da će u investicionom planu „Srbija 2020-2025“ biti uloženo oko milijardi evra u komunalnu infrastrukturu.

“Ulagaćemo kako u fabrike vode, tako i u kanalizaciju. Infrastruktura je osnov života i nema dela Srbije gde nećemo nastaviti da gradimo kako puteve i pruge, tako i komunalnu infrastrukturu, pre svega kanalizacione mreže”, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Arne Gos rekao je da se raduje što može da vidi novo postrojenje za prečišćavanje vode, koje je rezultat velikog zajedničkog rada na projektu.

“Ovo moderno postrojenje po svim svetskim standardima za zaštitu životne sredine koristiće veliki broj građana Aleksinca. Pored ovog sveobuhvatnog programa u više gradova u Srbiji, u narednim godinama radićemo i na drugim projektima iz oblasti životne sredine, pre svega upravljanjem čvrstim otpadom u opštinama širom Srbije”, rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković izjavio je da nema važnije investicije od one u zdravu pijaću vodu.

“Ovim postrojenjem mi čuvamo ono što imamo - pijaću vodu za 21. vek. U saradnji sa Ministarstvom i KfW-om poboljšali smo kvalitet vode naših sugrađana”, rekao je Stanković.

Dragiša Simić, direktor fabrike vode, zahvalio je potpredsednici Vlade i timu Ministarstva zbog pomoći i podrške u realizaciji ovog programa.

“Obnovili smo postrojenje i rekonstruisali 12 km mreže, sve to u vrednosti od više od četiri miliona evra, što je za našu opštinu veliki poduhvat. Hvala svima na podršci”, rekao je Simić.


# predsednik opštine Zorana Mihajlović saobraćaj Vodovod i kanalizacija JP Nenad Stanković Subotinac Dragiša Simić KFW banka
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima