Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Усвојен буџет Алексинца за 2013. годину

rss

18.12.2012. Општина Алексинац, Радио Алексинац

Одборници алексиначке Скупштине одржали су јуче своју 11. седницу.

Скупштина општине Алексинац усвојила је јуче Одлуку о буџету општине за 2013. годину.

Након предлога да се са дневног реда скину материјали штампани латиничним писмом, као и да се исти допуни Одлуком о изменама и допунама Одлуке о општинским административним таксама, пред одборницима су се нашле 33 тачке за разматрање и усвајање.

Усвојен буџет Алексинца за 2013. годину

Одборници СО Алексинац су на преподневном заседању општинског парламента највише времена провели приликом усвајања дневног реда, јер је опозиција предлагала да се неколико тачака предложеног дневног реда повуче.

 

 

Одборници Златко Петровић из ДСС-а и Милан Вељковић из ДС-а су сматрали да са дневног реда треба повући неколико тачака које се односе на разрешење в.д. директора појединих јавних предузећа и установа и њихово преименовање у директоре. Образлажући овај предлог, позвали су се на доношење Закона о избору директора јавних предузећа који је републичка Скупштина усвојила у суботу.

 

Владајућа коалиција, ипак, није прихватила тај предлог сматрајући да треба радити по важећем закону, а он дозвољава именовање директора. За опозицију је то било избегавање предизборних обећања владајуће већине о департизацији у јавним предузећима, односно приликом избора директора.

Други предлог опозиције је прошао захваљујући законским решењима. Одборник Горан Петровић из ДС-а затражио је да се са дневног реда скину програми ЈП Реч радника и ЈП Комуналне услуге јер је материјал био штампан латиничним писмом, што је противуставно.

- У материјалу који је стигао за данашње заседање СО Алексинац два програма рада и пословања јавних предузећа, и то ЈП Комуналне услуге и ЈП Реч радника, урађене су на латиничном писму. Устав Републике Србије, члан 10, јасно дефинише да је званични језик српски језик и ћирилично писмо. Закон о употреби службеног језика и писма, у члановима 1 – 10, дефинише употребу српског језика и ћириличног писма. Члан 3 Пословника о раду СО Алексинац такође дефинише да је службени језик српски језик, а службено писмо – ћирилично писмо. Материјали два предузећа су били на латиничном писму тако да сам дао предлог да се и један и други повуку са дневног реда и драго ми је да је председник СО уочио грешку која се десила, верујем ненамерно. И у дискусији сам изнео да овде не постоји никаква политика, ово је једноставно поштовање највишег правног акта у земљи, а то је Устав.

Скупштина је након образложења секретара општинског парламента о неопходности повлачења спорних тачака, усвојила тај предлог опозиције.

Пре усвајања буџета усвојен је Извештај о потрошњи за првих 9 месеци ове године, а укупни јавни приходи који су у том периоду остварени износе 800.704.060,00 динара. Када су у питању изворни приходи, бележи се значајан пад у односу на исти период прошле године. Одборници су већином гласова усвојили и ребаланс буџета за ову годину.


Буџет

Највише полемике изазвала је трећа тачка дневног реда, која се односила на буџет општине Алексинац за 2013. годину. Према речима председника Скупштине Грујице Вељковића, општински буџет за наредну годину је развојни и он ће износити 1.347.683.000,00 динара.

Опозиција је тврдила да је буџет расипнички јер се предвиђало 24 милиона више за запослене у јавним предузећима, установама и у општини. Те тврдње је образложио одборник ДС-а Горан Петковић.

- Ја сам одборник већ у трећем мандату. Чињеница је да одборници који седе у овој скупштинској сали мало дуже знају да је ово највећи буџет који је имала општина Алексинац. Због тога треба да нам буде драго и о тој приходовној страни буџета не би требало да дискутујемо. Међутим, по мишљењу нас из опозиције, погрешно је што се та средства троше на неке ствари на које је могло, не да се троши него да се уштеди, а да нам буџет буде развојни. Ви имате једну парадоксалну ситуацију да се за 24 милиона увећава платни фонд у јавним установама и предузећима. Све и да добар део, па чак и половину, одбијемо на законксу обавезу усклађивања плата у јавном сектору, који у 2013. години износи пет процената, опет ће остати 10 – 12 милиона које неминовно значе повећање броја радника у јавним установама и предузећима. Доказ томе је и да ћете ви већ у следећој, 2013. години, вероватно од самог почетка године, имати још једног плаћеног већника. То неминовно стоји и пише у Предлогу одлуке о буџету, да ће бити пет изабраних лица, а сада их имамо четири. Значи, планира се увећање, а по мишњењу опозиције, једино где може доћи до увећања изабраних лица јесте Општинско веће. С друге стране, имате парадоксалну ситуацију да онима који пуне буџет, а то су привреда и привредне делатности, предузећа из области производње, и оно мало средстава од 600.000 динара за финансирање свог удружења буде одузето, а причамо о развоју општине Алексинац и о развојном буџету. Дефинитивно је буџет потрошачки и никако не може да буде развојни са оваквом поделом финансија.

С друге стране, председник СО Грујица Вељковић је у изјави за Радио Алексинац образложио зашто сматра да је Предлог буџета за 2013. годину развојни и навео неколико ставки по којима се види да је више пара издвојено за пољопривреду, образовање и капиталне инвестиције.

- С обзиром да се чују критике опозиције како је буџет потрошачки и да иде на плате, то напросто није тачно. Грађани су на сајту општине Алексинац могли да виде све позиције у буџету, а и ја ћу вам изнети неколико чињеница које говоре сасвим супротно. У Фонду за пољопривреду прошле године је било издвојено 12 милиона, плус два милиона, за кредитирање, што је, начелно, противзаконито. Зато смо сада и угасили, то јест угасићемо до краја недеље тај фонд зато што он није ни био основан, нити је радио у складу са законом. Буџет за пољопривреду је био 12 милиона, а сада је 18 милиона. Ми смо решили да инвестирамо у пољопривреду зато што смо пољопривредна општина. У овом тренутку смо могли толико, надам се да ћемо следеће године још више увећати Фонд за пољопривреду. Инвестиције за културу смо повећали за 6- 7 милиона динара. Ако мислите да су култура, образовање и просвећење народа потрошња, онда се грдно варате. Није, то је инвестиција, јер се све што се улаже у културу враћа вишеструко. Имате повећање непосредних инвестиција преко Дирекције. Зна се да ка Дирекцији иде трећина, и више од трећине, буџета, то смо увек практиковали. Али прошле године сте имали из буџета 150 милиона инвестиција преко Дирекције, а сада те инвестиције износе преко 180 милиона. Ако је то за вас потрошачки буџет и иде на плате, где је за преко 30 милииона повећано инвестирање у комуналну инфраструктуру, путеве, улице, онда или различито гледамо на ствари или различито тумачимо појмове, или се једноставно бавимо политиканством.

У наставку седнице одборници СО Алексинац су са 32 гласа за усвојили буџет за 2013. годину у износу од 1.347.683.000,00 динара, што представља раст од 3,43% у односу на 2012.. Буџет ће у највећој мери бити попуњен приливом текућих прихода, трансфером из Републике, од пореза и осталих дажбина (1.117.600.000,00 динара), а додатни приходи буџетских корисника износиће 123.683.000,00 динара. Из буџета за ову годину пренеће се 106.400.000,00 динара.

- - -

На јучерашњој седници разматрани су и усвојени предлози решења на измене и допуне Програма пословања у овој, и Програми пословања у наредној години свих јавних предузећа и установа. Такође, одборници алексиначке Скупштине дали су сагласност на разрешење вршиоца дужности и именовање директора ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац, Установе за одмор и рекреацију деце "Липовац" и Општинске организације за туризам и спорт "ОТИС".

Јуче су, између осталог, усвојене и одлуке о накнади за коришћење грађевинског земљишта и накнади за заштиту и унапређење животне средине, одлука о комуналним таксама, као и одлука о ослобађању плаћања пореза на имовину за пољопривредно и шумско земљиште. Једногласно су усвојене и одлуке о статусним изменама Фонда за заштиту животне средине и Фонда за развој пољопривреде општине Алексинац, чиме они постају буџетски фондови.

Скупштина је, на самом крају јучерашњег заседања, дала сагласност да се приступи изради Локалног акционог плана запошљавања на територији општине Алексинац за 2013. годину.

Доста полемике међу одборницима владајуће већине и опозиције је било и о броју запослених. Док је председник општине Ненад Станковић навео да је од почетка године па до 27. јула, то јест док је на власти била коалиција ДС – СПС, подржана од стране ДС-а, запошљено четрдесетак нових радника, а да је дана 20. новембра, када је рађен последњи пресек, било 664 запослених у јавним предузећима и у општини, што је за два радника мање него у претходном периоду.

Садашња опозиција се није сложила да је мањи број радника запошљен у периоду нове власти, већ су тврдили да је нова власт запослила преко четрдесет људи, и то својих симпатизера и партијиских колега. Милан Вељковић из ДС-а је читао списак лица запошљених у појединим предузећима и установама, наводећи из које су странке, али је те наводе оспорио председник СО Грујица Вељковић из УРС-а. Затим су се за реч јавили и одборници ДСС-а који су рекли да је на повећање броја радника у првих шест месеци ове године утицало ангажовање радника на основу јавних конкурса на одређено време.

 

 


# председник општине Горан Петковић буџет општина Дирекција Милан Вељковић Горан Петровић Грујица Вељковић општинско веће Комуналне услуге ЈП Реч радника Ненад Станковић Радио Алексинац Златко Петровић капиталне инвестиције СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима