Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Usvojen budžet Aleksinca za 2013. godinu

rss

18.12.2012. Opština Aleksinac, Radio Aleksinac

Odbornici aleksinačke Skupštine održali su juče svoju 11. sednicu.

Skupština opštine Aleksinac usvojila je juče Odluku o budžetu opštine za 2013. godinu.

Nakon predloga da se sa dnevnog reda skinu materijali štampani latiničnim pismom, kao i da se isti dopuni Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o opštinskim administrativnim taksama, pred odbornicima su se našle 33 tačke za razmatranje i usvajanje.

Usvojen budžet Aleksinca za 2013. godinu

Odbornici SO Aleksinac su na prepodnevnom zasedanju opštinskog parlamenta najviše vremena proveli prilikom usvajanja dnevnog reda, jer je opozicija predlagala da se nekoliko tačaka predloženog dnevnog reda povuče.

 

 

Odbornici Zlatko Petrović iz DSS-a i Milan Veljković iz DS-a su smatrali da sa dnevnog reda treba povući nekoliko tačaka koje se odnose na razrešenje v.d. direktora pojedinih javnih preduzeća i ustanova i njihovo preimenovanje u direktore. Obrazlažući ovaj predlog, pozvali su se na donošenje Zakona o izboru direktora javnih preduzeća koji je republička Skupština usvojila u subotu.

 

Vladajuća koalicija, ipak, nije prihvatila taj predlog smatrajući da treba raditi po važećem zakonu, a on dozvoljava imenovanje direktora. Za opoziciju je to bilo izbegavanje predizbornih obećanja vladajuće većine o departizaciji u javnim preduzećima, odnosno prilikom izbora direktora.

Drugi predlog opozicije je prošao zahvaljujući zakonskim rešenjima. Odbornik Goran Petrović iz DS-a zatražio je da se sa dnevnog reda skinu programi JP Reč radnika i JP Komunalne usluge jer je materijal bio štampan latiničnim pismom, što je protivustavno.

- U materijalu koji je stigao za današnje zasedanje SO Aleksinac dva programa rada i poslovanja javnih preduzeća, i to JP Komunalne usluge i JP Reč radnika, urađene su na latiničnom pismu. Ustav Republike Srbije, član 10, jasno definiše da je zvanični jezik srpski jezik i ćirilično pismo. Zakon o upotrebi službenog jezika i pisma, u članovima 1 – 10, definiše upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Član 3 Poslovnika o radu SO Aleksinac takođe definiše da je službeni jezik srpski jezik, a službeno pismo – ćirilično pismo. Materijali dva preduzeća su bili na latiničnom pismu tako da sam dao predlog da se i jedan i drugi povuku sa dnevnog reda i drago mi je da je predsednik SO uočio grešku koja se desila, verujem nenamerno. I u diskusiji sam izneo da ovde ne postoji nikakva politika, ovo je jednostavno poštovanje najvišeg pravnog akta u zemlji, a to je Ustav.

Skupština je nakon obrazloženja sekretara opštinskog parlamenta o neophodnosti povlačenja spornih tačaka, usvojila taj predlog opozicije.

Pre usvajanja budžeta usvojen je Izveštaj o potrošnji za prvih 9 meseci ove godine, a ukupni javni prihodi koji su u tom periodu ostvareni iznose 800.704.060,00 dinara. Kada su u pitanju izvorni prihodi, beleži se značajan pad u odnosu na isti period prošle godine. Odbornici su većinom glasova usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu.


Budžet

Najviše polemike izazvala je treća tačka dnevnog reda, koja se odnosila na budžet opštine Aleksinac za 2013. godinu. Prema rečima predsednika Skupštine Grujice Veljkovića, opštinski budžet za narednu godinu je razvojni i on će iznositi 1.347.683.000,00 dinara.

Opozicija je tvrdila da je budžet rasipnički jer se predviđalo 24 miliona više za zaposlene u javnim preduzećima, ustanovama i u opštini. Te tvrdnje je obrazložio odbornik DS-a Goran Petković.

- Ja sam odbornik već u trećem mandatu. Činjenica je da odbornici koji sede u ovoj skupštinskoj sali malo duže znaju da je ovo najveći budžet koji je imala opština Aleksinac. Zbog toga treba da nam bude drago i o toj prihodovnoj strani budžeta ne bi trebalo da diskutujemo. Međutim, po mišljenju nas iz opozicije, pogrešno je što se ta sredstva troše na neke stvari na koje je moglo, ne da se troši nego da se uštedi, a da nam budžet bude razvojni. Vi imate jednu paradoksalnu situaciju da se za 24 miliona uvećava platni fond u javnim ustanovama i preduzećima. Sve i da dobar deo, pa čak i polovinu, odbijemo na zakonksu obavezu usklađivanja plata u javnom sektoru, koji u 2013. godini iznosi pet procenata, opet će ostati 10 – 12 miliona koje neminovno znače povećanje broja radnika u javnim ustanovama i preduzećima. Dokaz tome je i da ćete vi već u sledećoj, 2013. godini, verovatno od samog početka godine, imati još jednog plaćenog većnika. To neminovno stoji i piše u Predlogu odluke o budžetu, da će biti pet izabranih lica, a sada ih imamo četiri. Znači, planira se uvećanje, a po mišnjenju opozicije, jedino gde može doći do uvećanja izabranih lica jeste Opštinsko veće. S druge strane, imate paradoksalnu situaciju da onima koji pune budžet, a to su privreda i privredne delatnosti, preduzeća iz oblasti proizvodnje, i ono malo sredstava od 600.000 dinara za finansiranje svog udruženja bude oduzeto, a pričamo o razvoju opštine Aleksinac i o razvojnom budžetu. Definitivno je budžet potrošački i nikako ne može da bude razvojni sa ovakvom podelom finansija.

S druge strane, predsednik SO Grujica Veljković je u izjavi za Radio Aleksinac obrazložio zašto smatra da je Predlog budžeta za 2013. godinu razvojni i naveo nekoliko stavki po kojima se vidi da je više para izdvojeno za poljoprivredu, obrazovanje i kapitalne investicije.

- S obzirom da se čuju kritike opozicije kako je budžet potrošački i da ide na plate, to naprosto nije tačno. Građani su na sajtu opštine Aleksinac mogli da vide sve pozicije u budžetu, a i ja ću vam izneti nekoliko činjenica koje govore sasvim suprotno. U Fondu za poljoprivredu prošle godine je bilo izdvojeno 12 miliona, plus dva miliona, za kreditiranje, što je, načelno, protivzakonito. Zato smo sada i ugasili, to jest ugasićemo do kraja nedelje taj fond zato što on nije ni bio osnovan, niti je radio u skladu sa zakonom. Budžet za poljoprivredu je bio 12 miliona, a sada je 18 miliona. Mi smo rešili da investiramo u poljoprivredu zato što smo poljoprivredna opština. U ovom trenutku smo mogli toliko, nadam se da ćemo sledeće godine još više uvećati Fond za poljoprivredu. Investicije za kulturu smo povećali za 6- 7 miliona dinara. Ako mislite da su kultura, obrazovanje i prosvećenje naroda potrošnja, onda se grdno varate. Nije, to je investicija, jer se sve što se ulaže u kulturu vraća višestruko. Imate povećanje neposrednih investicija preko Direkcije. Zna se da ka Direkciji ide trećina, i više od trećine, budžeta, to smo uvek praktikovali. Ali prošle godine ste imali iz budžeta 150 miliona investicija preko Direkcije, a sada te investicije iznose preko 180 miliona. Ako je to za vas potrošački budžet i ide na plate, gde je za preko 30 miliiona povećano investiranje u komunalnu infrastrukturu, puteve, ulice, onda ili različito gledamo na stvari ili različito tumačimo pojmove, ili se jednostavno bavimo politikanstvom.

U nastavku sednice odbornici SO Aleksinac su sa 32 glasa za usvojili budžet za 2013. godinu u iznosu od 1.347.683.000,00 dinara, što predstavlja rast od 3,43% u odnosu na 2012.. Budžet će u najvećoj meri biti popunjen prilivom tekućih prihoda, transferom iz Republike, od poreza i ostalih dažbina (1.117.600.000,00 dinara), a dodatni prihodi budžetskih korisnika iznosiće 123.683.000,00 dinara. Iz budžeta za ovu godinu preneće se 106.400.000,00 dinara.

- - -

Na jučerašnjoj sednici razmatrani su i usvojeni predlozi rešenja na izmene i dopune Programa poslovanja u ovoj, i Programi poslovanja u narednoj godini svih javnih preduzeća i ustanova. Takođe, odbornici aleksinačke Skupštine dali su saglasnost na razrešenje vršioca dužnosti i imenovanje direktora JP Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac, Ustanove za odmor i rekreaciju dece "Lipovac" i Opštinske organizacije za turizam i sport "OTIS".

Juče su, između ostalog, usvojene i odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta i naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, odluka o komunalnim taksama, kao i odluka o oslobađanju plaćanja poreza na imovinu za poljoprivredno i šumsko zemljište. Jednoglasno su usvojene i odluke o statusnim izmenama Fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Aleksinac, čime oni postaju budžetski fondovi.

Skupština je, na samom kraju jučerašnjeg zasedanja, dala saglasnost da se pristupi izradi Lokalnog akcionog plana zapošljavanja na teritoriji opštine Aleksinac za 2013. godinu.

Dosta polemike među odbornicima vladajuće većine i opozicije je bilo i o broju zaposlenih. Dok je predsednik opštine Nenad Stanković naveo da je od početka godine pa do 27. jula, to jest dok je na vlasti bila koalicija DS – SPS, podržana od strane DS-a, zapošljeno četrdesetak novih radnika, a da je dana 20. novembra, kada je rađen poslednji presek, bilo 664 zaposlenih u javnim preduzećima i u opštini, što je za dva radnika manje nego u prethodnom periodu.

Sadašnja opozicija se nije složila da je manji broj radnika zapošljen u periodu nove vlasti, već su tvrdili da je nova vlast zaposlila preko četrdeset ljudi, i to svojih simpatizera i partijiskih kolega. Milan Veljković iz DS-a je čitao spisak lica zapošljenih u pojedinim preduzećima i ustanovama, navodeći iz koje su stranke, ali je te navode osporio predsednik SO Grujica Veljković iz URS-a. Zatim su se za reč javili i odbornici DSS-a koji su rekli da je na povećanje broja radnika u prvih šest meseci ove godine uticalo angažovanje radnika na osnovu javnih konkursa na određeno vreme.

 

 

Komentara: 2


# predsednik opštine Goran Petković budžet opština Direkcija Milan Veljković Goran Petrović Grujica Veljković opštinsko veće Komunalne usluge JP Reč radnika Nenad Stanković Radio Aleksinac Zlatko Petrović kapitalne investicije SO Aleksinac
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Plasite li se Boga? 19.12.2012.
    Najbolje da niko ne radi a da Mica doljevac te pare lepo popije ili da kupi cerama jos neki stan...ili jos bolje da ode na neko egzoticno putovanje sa svojom svalerkom!

  • (+0) (-0)

    bez posla 20.12.2012.
    Tacno i sramotno.konkursi u kafanama!Kad ce politicari pomisliti na narod.kad ce se odreci dnevnica u humanitarne svrhe za gladnu decu!!!!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima