Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Усвојен буџет Општине Алексинац за 2016. годину

rss

22.12.2015.

На седници Скупштине општине Алексинац, одржаној у петак 18. децембра, присутни одборници су усвојили буџет Општине Алексинац за 2016. годину, којим је предвиђено да у наредној календарској години у општинској каси буде укупно 1.238.482.000,00 динара.

Усвојен буџет Општине Алексинац за 2016. годину

Председник општине Ненад Станковић је у име предлагача објаснио да је буџет за 2016. годину остао на нивоу прошлогодишњег, а да су челници локалне самоуправе који су одлучивали о расподели новца одлучили да највише пара упуте у Дирекцију, као непосредног извођача већине инфрасткурктурних пројеката у општини.

За функционисање локалне самоуправе биће утрошено око 211,5 милиона динара, за развој пољопривреде 17, а за културу 4,3 милиона. Такође, по осам милиона динара биће издвојено за локални економски развој, као и за предстојеће редовне локалне изборе.

- Пошто је у Србији тема трансферних средстава која добијамо из републике попримила неку димензију озбиљнијег интересовања општина, могу да кажем да су трансферна средства за Општину Алексинац у наредној години остала на нивоу овогодишњих и износе 39,6 посто буџета или 535 милиона динара. Гледали смо да расходну страну буџета задржимо на истом нивоу као ове године,а  по први пут смо у буџету за 2016. годину пројектовали и средства за опремање Штаба за ванредне ситуације. У наредној години повећавамо средства за новорођене бебе. Оно што овај буџет може још одређивати је то да, грубо говорећи, једна трећина новца иде ка Дирекцији из простог разлога што ми готово све важне инвестиције и сва одржавања обављамо управо преко овог јавног предузећа.

Опозиција је, с друге стране, предложени буџет оценила као рестриктиван једино према грађанима, док је према јавним предузећима и установама он веома издашан. Одборник ДСС-а Иван Димић истакао је да се новац у 2016. години, иако га у општинској каси има сасвим довољно, неће рационално трошити, што је потврдио и смањени буџет за инвестиције, пољопривреду, основно и средње образовање, али ће зато више пара отићи за нова запошљавања у јавним предузећима и установама.

- Овај нови буџет је још гори од претходног. Иако пара има релативно довољно за потребе Општине Алексинац, дакле 10 милиона евра, и у ситуацији када су неки расходи смањени, неће бити ништа више инвестиција него што их је било. Наравно, биће више за плате и нова радна места. Да има нових запошљавања, то можете видети већ у члану 7, прва ставка, где имамо цифру од 282 милиона за примања запослених, у односу на 277 милиона у 2015. години. То значи да за пет и по милиона увећавамо фонд за плате у локалној самоуправи у години у којој званично нема нових запошљавања и повећања плата. С друге стране, код корисника који се држе процедуре, као што је Завичајни музеј, имамо у динар исте плате као прошле године, док „Театар 91“ има умањење од 20.000,00 за плате у односу на прошлу годину. Како код тих корисника нема увећања, а у збиру га има? Очигледно је да ће бити нових пријема, понављам у години у којој су плате замрзнуте и имамо забрану запошљавања.

Димић је додао да је ребалансом буџета за 2015. годину, који је усвојен прошле недеље, већ смањен новац за Дирекцију, иако је он по плану био много већи, док ће наредне године ово предузеће моћи да рачуна на још мање пара за своје пројекте.

- И планирањем имамо много мање новца него у 2015. години, а како знамо да сваке године не извршимо све што је било зацртано, него се обично крајем године, када се ради ребаланс, од Дирекције узима, можемо очекивати још мање новца, што опет не иде у прилог овом буџету и локалној власти. Код прихода се увек каже да ми ту ништа не можемо, да су то оквири, али опет имамо ситуацију да нам више од 500 милиона даје република, а од трансфера које бисмо могли да трошимо на неки други начин а не како је предвиђено законом, то јест за инвестиције, немамо готово ништа, чак их је и мање него ове године.

И на овој седници одборници су дискутовали о Предлогу допуне дневног реда, шеф одборничке групе ДСС Дргослав Радојковић је поново, по 11. пут, предложио да се разматра предлог о смањену цена изношења смећа. Он сматра да су цене изношења смећа високе, нарочито на сеским подручијма и да добит ЈКП „Комуналне услуге“ од 12 милиона омогућава корекцију цена.

Том захтеву су се придружили и одборници Иван димић из ДСС, Горан Петковић и Драгољуб Цветковић из Демократске странке, као и још неки од одборника опозиције. Димић је навео да је добит комуналаца на пословима изношења смећа 9 милиона и да је ред да се део те добити кроз смањење цена врати грађанима. Шеф одборникегрупе владајућег СНС-а Славољуб Величковић је, пак, био мишљења да би смањење цена угрозило пословање предузећа, јер се од корисника никада не наплате сва потржвања.

Наредна седница СО Алексинац највероватније ће бити одржана 28. децембра, када ће се на дневном реду наћи програми рада за 2016. годину појединих јавних предузећа и установа.

У распаву се укључио и председник општине Ненад Станковић који се запитао зашто нико не коментарише чињеницу да су цене изношења ђубрета исте већ неколико година, што је јасан показатељ успешности пословања и констатовао да стиче утисак да неком смета успех овог јавног предузећа.

Одборници општинског парламента су усвојили и програм пословања ЈП „Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац“ за 2016. годину, као и Програм пословања ЈКП „Водовод и канализација“ за наредну годину. Како је рекао директор „Водовода“ Драгиша Симић, у 2016. години планирају се приходи од 168.261.000,00 динара, а расходи ће бити мањи за 2.610.000,00 динара, колико ће бити и добит. Дирекцији за изградњу на располагању у 2016. години биће око 452 милиона динара.

Радио Алексинац


# председник општине Драгослав Радојковић Иван Димић Горан Петковић Драгољуб Цветковић буџет општина Комуналне услуге ЈП Ненад Станковић Театар 91 Радио Алексинац Славољуб Величковић Драгиша Симић Завичајни музеј СО Алексинац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима