Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Два пута бирана иста власт

rss

25.07.2012. Извор: Радио Алексинац, ТВ Алт, РТС

По ко зна који пут у задњих пар година дошло је до прегруписавања политичких коалиција. Последица тога је ново општинско руководство, вероватно и нови руководиоци јавних предузећа.

Колико ће све то помоћи житељима Алексинца остаје да се види.

Два пута бирана иста власт

У алексиначкој општини, за три дана, два пута је бирано исто руководство. Најпре су то, са танком већином, учинили одборници опозиције у петак, а данас је тај избор потврђен убедљивим бројем одборничких гласова коалиције СНС-УРС-СПС-ЈС.

Пошто је стари председник Скупштине општине Алексинац, поднео оставку, брзо је, са 31 гласом ЗА изабран нови, Грујица Вељковић из УРС-а.

Председник општине наредне четири године биће Ненад Станковић, који је у два мандата 2004. и 2008. године, биран за првог човека Алексинца.

Седница је почела оставком Светлане Матић, на место одборника ДС-а, која је у петак, према тврдњи одборника опозиције, имала вербални сукоб са досадашњим председником скупштине Миланом Вељковићем.

Њена приступница Српској напредној странци била је једна од тема алексиначких одборника, које је интересовало и то шта је обећано одборницима Јединствене Србије и једном одборнику ПУПС-а да подрже СНС, СПС и УРС у формирању власти у Алексинцу.

* * *

Одборници који су у петак одржали седницу без скупштинских служби (СНС, УРС и СПС) одлучили су да данас дођу и на седницу коју је заказао Милан Вељковић (ДС).

Отварајући седницу СО Алексинац председник Милан Вељковић је рекао да је јуче у току дана договорено да се данашња седница ипак одржи, пошто актуелно руководство општине Алексинац на челу са њим и председником општине Иваном Димићем не признаје легитимитет седнице која је одржана у петак.

Вељковић је истакао да ће после уводних тачака он сам поднети оставку и тиме скратити процедуру, пошто је јасно да друга страна у овом тренутку има већину потребну за смену власти.

Скупштина је са 38 гласова усвојила дневни ред који је предложило 20 одборника опозиције у захтеву за сазивање ванредне седнице СО Алексинац..

Како је и најавио, Милан Вељковић је поднео оставку на место председника СО Алексинац, а Ненад Станковић је у име предлагача за новог председника локалног парламента предложио Грујицу Вељковића председника општинског одбора Г 17+, то јест Уједињених региона Србије, дипломираног правника, стално запосленог у Јавном предузећу ПТТ у Нишу.

Милан Вељковић је подносећи оставку навео да им власт која ће ускоро ступити на дужност није пружила прилику да покажу шта умеју и да свој програм остваре. Додао је да ће опозиција, чији ће саставни део бити и ДС, дати власти 100 дана да покажу и спроведу то што су предвидели, а затим ће уследити жестока критика за све оно што лоше раде. Групацији која долази на власт замерио је и што су притисцима и уценама дошли до већине од 28 одборника.

Пошто је Скупштина верификовала оставку Вељковића, седницу је наставио да води потпредседник Момчило Антанасковић, који ће вероватно остати на тој функцији и у новом сазиву пошто је општински одбор Јединствене Србије током викенда добило дозволу за сарадњу са СНС-ом.

Касније је изабран нови председник СО Алексинац Грујица Вељковић из Уједињених региона Србије.

За његово постављење гласао је 31 одборник, 21 одборник био је против, а три листића су била неважећа.

Скупштина је сменила досадашњег секретара СО Драгана Милојковића из ДСС-а, а на његово место је постављена Данијела Петковић, дипломирани правник, кадар Уједињених региона Србије.

За њено постављење гласало је 29 одборника.

Избором секретара парламента, преподневно заседање је завршено, а председник Грујица Вељковић је нову седницу заказао за данас у 13 сати.

Данас у 13 часова одржана је и 5. седница Скупштине општине Алексинац, којом је завршено конституисање локалне власти, са новом скупштинском већином.

Седница локалног парламента започета је захтевима дотадашњег председника општине Ивана Димића да се из предложеног дневног реда избаце тачке које је сматрао повредом Пословника и закона, а које су се односиле на разрешење Изборне комисије, као и избора другог заменика председника СО Алексинац.

Одборници Скупштине прихватили су једино први захтев.

После дискусије великог броја одборника, за другог заменика председника СО Алексинац изабран је Бранимир Ђорђевић, професор енглеског језика и књижевности, првобитно одборник ПУПС-а.

У наставку 5. седнице алексиначке Скупштине, председник општине Иван Димић разрешен је са те функције, чијим је разрешењем престао мандат и заменику председника, као и члановима Општинског већа.

Одлуком 30 одборника нове владајуће већине, за новог председника општине Алексинац изабран је Ненад Станковић, дипломирани социолог, иначе председник ОО СНС-а. За његовог заменика именован је Чедомир Ракић, приватни предузетник, испред Социјалистичке партије Србије.

Општинско веће у новом сазиву локалне власти чиниће Верољуб Врећић (СНС), Љубиша Јеленић (СНС), др Зоран Живадиновић (СНС), Зоран Станковић (Покрет социјалиста), мр Винка Секуловић (УРС), др Братислав Бранковић (УРС), Игор Илић (СПС), Иван Ђорђевић (Покрет ветерана) и Игор Николић (ЈС).

Одлазећи председник општине Иван Димић је критиковао предложени дневни ред оптућујући власт да жели да на нелегалан начин подметне списак чланова изборне комисије без претходне консултације са осталим одборницима. Посебно бурне реакције опозиције предвођене Димићем и Вељковићем изазвао је предлог за избор другог заменика председника СО. По Димићевим речима, таква одлука, која је накнадно потврђена у Скупштини, није по закону, о чему ће опозиција известити надлежне органе и затражити од њих стручно тумачење закона.

- Закон јасно каже да председник има једног заменика и да га он мења у случају његове спречености. Скупшина општине Алексинац је од када сам ја одборник имала само једног потпредседника, то закон дозвољава, али је нова владајућа већина одлучила да изабере и другог заменика председника Скупштине, што је, и поред моје бурне реакције и реакције одборника садашње опозиције, ипак уврштено у дневни ред и касније изгласано. Изабран је човек који је, да тако кажемо, преломио општинску власт, момак који је из ПУПС-а пребегао у СНС и тиме променио скупштинску већину. Као награду је добио место заменика председника скупштине, али другог заменика председника Скупштине, што је апсолутно спорно, јер по закону тако нешто није могуће.

Доскорашњи председник је додао да је нова власт доношењем оваквих одлука првог дана власти „кренула бахато, арогантно и без поштовања закона“, што ће се одразити на грађане општине Алексинац. Он је додао да је читаво заседање снимано камером коју је неко унео, иако је то забрањено, а да су испред сале све време стајали чланови приватног обезбеђења. По његовим речима за тим није било потребе јер су они прихватили да мирно оду са власти, пошто су изгубили скупштинску већину.

Димић је нагласио и да му све ово што се данас дешавало не улива наду да ће за грађане општине Алексинац наступити нови дани, иако их представници нове власти већ најављују.

Како је Иван Димић и потврдио, сутра ће бити неформална примопредаја власти између старог и новог председника. Он је поручио да оставља пун буџет и доста започетих пројеката и нада се да ће их нова власт спровести онако како је планирано.

- Нови председник ће затећи преко 91 милион динара у буџету, што је заиста огроман новац који ја нисам ненаменски трошио. Чека га пун буџет и доста започетих пројеката. Пре свега ту мислим на пројекат реконструкције водосистема Бресје, вредан четири милиона евра, завршава се друга фаза реконструкције улице Тихомира Ђорђевића, школа у Вукањи треба да се заврши. Све је то почето у мом мандату, нова власт ће то надам се завршити, требало би, за добробит свих грађана.

Досадашњи председник општине је негирао тврдње да је било непланског запошљавања у Општинској управи рекавши да је број запослених испод прописаног републичког цензуса. Новог председника општине ће, каже, сачекати и чист рачун јер општина нема дуговања, осим два краткорочна кредита узета за завршетак прве фазе радова у улици Тихомира Ђорђевића и пута ка Горњем Крупцу.

Димић очекује да ће и нова власт бити на исти начин изложена суду јавности, пошто чланови његовог кабинета и он, за све време спровођења власти, нису били поштеђени критике јавности.

Новоизабрани председник општине Алексинац Ненад Станковић у кратком разговору за Радио Алексинац истакао је важност данашњих промена и додао да ће учинити све да инвестиције, захваљујући позицијама које његова странка и странке коалиционих партнера имају у републици, коначно почну да пристижу и у Алексинац. Он је рекао да ће искуство које поседује ставити у службу грађана Алексинца и њиховог бољитка.

На оптужбе опозиције да ненаменски троши буџетски новац награђујући измишњеним функцијама одборнике који су обезбедили већину, Станковић одговара да ниједна власт није скупа ако даје резултате. Каже да садашња опозиција прича неаргументовано и подсећа их да су и сами имали велики број плаћених функционера, али да им то тада није сметало.

- Било је периода када су имали по седам, осам плаћених политичких функционера у овој згради и тешко да могу да имају аргументацију и да приговарају некоме ко ће имати четири, пет, што је објективно доста мање. А у крајњој линији, није ни то пресудна ствар уколико се обезбеди довољно средстава преко неких инвестиција ка нашој општини, онда су објективно ти издаци релативно занемарљиви.

Новоизабрани председник СО Алексинац, Грујица Вељковић, изјавио је да ће тежити томе да се новом сазиву локалне скупштине врати достојанство и да ће бити отворен за све предлоге опозиције.

Вељковић је такође најавио и нову седницу за наредну недељу, када ће доћи до смене директора јавних предузећа и установа и избор нових чланова управних одбора.

Према његовим речима сва предузећа и установе доживеће ускоро реорганизацију у којој би требало да се спроведе рационализација радних места.


# председник општине Иван Димић Алексинац власт Чедомир Ракић буџет општина Покрет Социјалиста Милан Вељковић Покрет Ветерана Иван Ђорђевић Момчило Антанасковић Грујица Вељковић општинско веће Данијела Петковић Ненад Станковић Радио Алексинац Винка Секуловић Љубиша Јеленић Зоран Станковић СО Алексинац Верољуб Врећић
@poksocijalista @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима