Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опозиција спречила скривено повећање плата општинских функционера

rss

29.11.2016.

На јуче одржаној седници Скупштине општине Алексинац одборници су усвојили извештај о приходима и расходима буџета, али је највише полемике вођено око Одлуке о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних и постављених лица у органима општине Алексинац, којим се незаконито увећава плата председнику Скупштине општине и заменику преседника општине

Фото Радио Алексинац

На седници Скупштине општине Алексинац одборници су усвојили извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине Алексинац за период од почетка ове године до краја септембра месеца. У том периоду, од планираних око 1.489.780.000 динара остварено је нешто више од 848 милиона динара или приближно око 57%.  На овом заседању Скупштина је усвојила и нови ребаланс, којим се предвиђа умањење планираног прихода у општинској каси за 67 милиона динара или 5,25%. Осим усклађивања висине буџета са реаним приходима, до измене је дошло и због скорог гашења Дирекције.

Представници одборничке групе „Сложно за Алексинац“ тражили су да им се додатно образложи како су буџетска средства трошена у претходном периоду. Одборник Иван Димић пре свега је скренуо пажњу на експропријацију земљишта у зони Моравице, на шта је утрошено 6.800.000 динара, истичући да су та средства била намења за експропријацију земљишта у неколико улица, а утрошена су само за једну. Димић је додао и да је овакво трошење пара незаконито, те је поставио питање на основу чега су дате паре из буџета.

Председник Ненад Станковић објаснио је да највећи проблем представља имовинско питање, али да са друге стране због тога не треба обуставити реализацију пројекта који је од велике важности за нашу општину, подсећајући да је и претходна локална самоуправа примењивала исти модел код експропријације земљишта у Улици Тихомира Ђорђевића.

Одборник Бобан Ранђеловића отворио је питање зашто је из Фонда за развој пољопривреде у првих шест месеци утрошено само 600.000 динара, ако наша општина тежи развоју пољопривредне производње, додајући да би требало едуковати пољопривреднике како да остваре право на субвенције. Своје незадовољство термином и условима приликом расписивања конкуриса намењених за субвенционисање пољопривреде средствима локалног буџета исказао је и већник из Уједињене сељачке странке Момчило Антанасковић, истакавши да неискоришћена средства указују на компликовану процедуру и да би општина убудуће такве конкурсе требало да расписује по угледу на успешније локалне заједнице.

Одборници из опозиционих странака су поднели десетак амандмана, од којих је општинска влада прихватила само два. У досадашњем заседању интересеантно је да општински парламент није пихватио препоруку Општинског већа о одбацивању амандмана одборника Бобана Ранђеловића из ДС-а, који је затражио да у класификацијама позиција са којих се троши буџетски новац осим бројке стоји и ближи опис те позиције.

Повећање плата

Бурну дискусију изазвао је Предлог одлуке о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних и постављених лица.

Наиме, Општинско веће је 21.11.2016. године усвојило предлог одлуке уз образложење секретара Скупштине општине Алексинац да се ради смо о пречишћеном тексту одлуке, без измена коефицијената.

Међутим упоређујући важећу одлуку (СЛ. 21/14) са новим предлогом очигледно је увећање коефицијената за председника Скупштине и заменика председника општине.

Скупштина општине Алексинац је 08.12.2014. године, након утврђених неправилности и незаконитости од стране Државне Ревизорске Институције, донела Одлуку бр. 011-118 о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних и постављених лица у органима општине Алексинац, којом се у чл. 2 предвиђају следећи коефицијенти за изабрана лица:
- 7,74 – за председника општине
- 6,64- за заменика председника општине,
- 6,94 – за председника Скупштине општине,

Предлогом Одлуке коју је усвојила СО Алексинац увећани коефицијенти износе.
- 7,74 – за председника општине
- 7,44- за заменика председника општине,
- 7,54 – за председника Скупштине општине,

Поменут предлог који се провлачи као пречишћен текст, у ствари је покушај да се прикривено и незаконито, злоупотребом овлашћења и фалсификовањем правног акта омогући увећање коефицијента председнику скупштине и заменику председника општине за преко 11%.

Предложена увећања коефицијената директно су кршење Закона o привременом уређивању основица за обрачун и и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава.  По члану 4. овог Закона, који се директно односи и на локалне функционере „ништaвe су oдрeдбe кojимa сe пoвeћaвajу oснoвицe, кoeфициjeнти и други eлeмeнти, oднoснo увoдe нoвиeлeмeнти, нa oснoву кojих сe пoвeћaвa изнoс плaтa ...“

Говорећи по овој тачки дневног реда, одборник Иван Димић из ДСС-а оптужио је актуелну власт да покушава незаконито да повећа коефицијенте председнику Скупштине општине, заменику председника општине и плаћеном већнику, сматрајући да није, како је казао, нормално да председник општине који има велику одговорност има само 0,2% већу плату од председника локалног парламента. За Димића ова повећања су намиривање политичких коалиционих партнера, пошто су они изгубили нека директорска места попут Дирекције и још неких јавних установа.

После двадесетоминутне дискусије за реч се јавио заменик председника општине Чедомир Ракић, предложивши да се тачка повуче са дневног реда и затражи мишљење надлежног републичког органа о замени промене коефицијената. Након учешћа у дискусији још неколико одборника, председавајући Грујица Вељковић дао је получасовну паузу, која је у току.

 

У наставку заседања, осим питања плата функционера, на дневном реду су се нашле и одборничке дневнице, као и измене статута неколико јавних предузећа, разрешење и поствљање в.д. директора у Центру за културу  и уметност и у Општинској организацији за туризам и спорт.

Скупштина општина Алексинац је свим корисницима интернета омогућила директан пренос скупштинског заседања алексиначког парламента.

Ово је постала пракса званичног сајта општине Алексинац јер су последње 3 седнице локалног парламента биле директно преношене системомlive streamining опције.

Ипак, интересовање за овај вид праћења скупштинских активности није био велике, јер је тек десетаг наших грађана пратило ово заседање. Наш портал ће покушати следећег пута да промовише ову активност, како би више грађана пратило дешавања у локалном парламенту.

коришћен материјал портала Радио Алексинац


# председник општине Иван Димић Чедомир Ракић Бобан Ранђеловић буџет општина скупштина Момчило Антанасковић Грујица Вељковић општинско веће Ненад Станковић Радио Алексинац плата СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима