Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Школски дневник на интернету

rss

12.02.2013. РТС

Алексиначки гимназијалци, хтели или не, морају да буду искрени према родитељима када су у питању оцене и изостанци из школе. Та школа увела је електронске дневнике, који путем интернета, у сваком тренутку родитељима омогућавају увид у успех њихове деце.

Школски дневник на интернету

Многи родитељи у брзом животном темпу тешко налазе време за редовне посете школи како би се распитали о успеху деце. За њих је електронски дневник прави спас.Софтвер који су креирали професор и бивши ђак алексиначке Гимназије уводе већ и друге школе у Нишу, Ражњу, Мерошини.

Родитељи су углавном задовољни, кажу да им значи то што преко интернета могу свакодневно да виде оцене своје деце.

И оним родитељима, који нису имали проблема са децом, значи, јер како кажу, деца у гимназији су у годинама када их треба проверавати повремено.

Већина ђака алексиначке Гимназије, која је електронски дневник увела пре две године, не дели то одушевљење. Неке оцене ученици желе да сакрију ако нису добре, бар док их не поправе.

Има и оних, наравно, којима увођење електронског дневника ништа неће променити, јер ни раније нису крили оцене, па кажу да понекад и заједно са родитељима гледају оцене.

Овај програм није изашао из софтверске компаније, већ је резултат заједничког рада професора информатике и некадашњег ђака ове школе.

Студент електронике Милутин Станковић, који је коаутор софтвера, каже да се сви подаци налазе на серверу и да су потпуно безбедни. "Сваки родитељ има посебну шифру само за своје дете, у програму се уопште не користе биометријски подаци ученика", објашњава Станковић.

Ту се редовно ажурирају оцене, изостанци, укори и похвале - све где је неопходна комуникација родитеља и професора.

Професор информатике и коаутор софтвера Небојша Лазаревић каже да су се прибојавали да ће софтвер "електронске оцене" смањити комуникацију на релацији родитељ-професор, али да је сада одзив родитеља још већи, јер они праћењем оцена добијају сигнал.

Правовремено алармирање родитеља не пролази без резултата.

Директорка алексиначке Гиманзије Вера Манојловић каже да је сада преполовљен број негативних оцена, као и да се успех побољшао.

"Што се неоправданих изостанака тиче и уопште изостанака, за те две године ми смо их смањили за око 5.000", каже Манојловићева.

Класичан школски дневник ипак неће још у пензију. Електронски дневник не конкурише за његово место, већ је ту као 24-часовни информатор за родитеље.


http://www.rts.rs/


# школе Вера Манојловић Небојша Лазаревић дневник Милутин Станковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима