Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Идеја о е-оценама потекла од ученика

rss

15.01.2013. Аутор: Зорица Миленковић Извор: City радио

Захваљујући електронском дневнику родитељи могу свакодневно да имају увид у рад и оцене своје деце у школи. У "Алексиначкој гимназији" програм се успешно спроводи већ 2 године, а ускоро би могао постати пракса и у нишким школама.

Идеја о е-оценама потекла од ученика

У Првој нишкој гимназији “Стеван Сремац” програм е-оцењивања биће представљен сутра у 12 ч, а пезентација Електронског дневника свим нишким школама организује се 2. фебруара у 11 ч у Регионалном центру.

Познато је да има ученика који често воле да сакрију по коју оцену од родитеља и одложе непријатност док се ситуација не промени, али очигледно да има и оних којима је свакодневни увид родитеља у њихово понашање и рад значајно.

Бивши ученик "Алексиначке гимназије", а сада студент друге године Електронског факултета спада у ову другу групу. На његову иницијативу а у сарадњи са професором рачунарства и информатике, Небојшом Лазаревићем, пре 2 године, у "Алексиначкој гимназији" почело је да функционише електронско оцењивање.

„Бивши ученик наше школе је дошао на ту идеју јер његови родитељи, због посла у Нишу, нису могли благовремено да долазе у школу и на родитељске састанке. Он је имао ту одговорност и предложио је да им увид у његове оцене омогућимо електронским путем. Ја сам препознао ту идеју и онда смо заједничким радом и залагањем дошли до пројекта електронских оцена“, каже Небојша Лазаревић.

Искуство је показало да је након тога успех ученика постао бољи, а повећана је и дисциплина у школи.

„Родитељи од тада 24 сата могу да имају увид у оцене и изостанке своје деце. И нама професорима рад је олакшан. На квалификационим периодима професори могу добити просеке и статистичке податке, а на крају школске године могу одштампати сведочанства, исписнице за потребе ђака, или било које друге податке које имамо. У напоменама се може видети и да ли је ученик похваљен или укорен“, објашњава Лазаревић.

Захваљујући томе комуникација између родитеља и школе подигнута је на виши ниво. Иако је и било негодовања на почетку од стране неких ученика, сада су се већ навикли, а знајући да родитељи свакодневно имају увид у њихово понашање и успех у школи одговорније се понашају и према другима, а и према себи.

Електронски дневник је доступан на сајту школе, али само родитељима и наставницима који имају шифру.

„Апликација је тако конципирана да имамо нивое заштите, тј. нивое употреб . Родитељски налог, након регистрације, која је јединствена, уникатна, омогућује да се само одређени ученик, односно подаци само детета тог родитеља прикажу у виду електронског дневника“, рекао је за Цитy радио професор рачунарства и информатике, Небојша Лазаревић.

У Првој нишкој гимназији “Стеван Сремац” овај програм биће представљен сутра у подне. Професор информатике у нишкој гимназији, Драган Илић, каже да се у Сремцу већ 10 година интензивно користе интернет системи за прикупљање података о оценама ученика и то се ради 2 пута годишње, односно на крају сваког полугодишта. Такође, користи се и систем за електронско учење које је значајно за рад ученика, јер шта год ураде одмах добију повратну информацију о томе.

„Нисмо имали електронско оцењивање у облику који има "Алексиначка гимназија". Сматрам да је то добро, нарочито због времена у којем живимо и у којем се информатичке технологије брзо мењају. Корисно је и позитивно да родитељи и ученици у сваком тренутку могу да виде оцене и друге важне податке о систему учења“, каже Драган Илић.

Сутра у Гимназији Стеван Сремац, а 2. фебруара и у Регионалном центру за професионалних развој запослених у образовању, професори нишких школа моћи ће детаљније да се упознају са системом електронског оцењивања које се осим у "Алексиначкој гимназији" практикује и у основним школама у Ражњу и Мерошини.


# школе Небојша Лазаревић е-оцене е-дневник дневник Алексиначка гимназија Стеван Сремац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима