Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Školski dnevnik na internetu

rss

12.02.2013. RTS

Aleksinački gimnazijalci, hteli ili ne, moraju da budu iskreni prema roditeljima kada su u pitanju ocene i izostanci iz škole. Ta škola uvela je elektronske dnevnike, koji putem interneta, u svakom trenutku roditeljima omogućavaju uvid u uspeh njihove dece.

Školski dnevnik na internetu

Mnogi roditelji u brzom životnom tempu teško nalaze vreme za redovne posete školi kako bi se raspitali o uspehu dece. Za njih je elektronski dnevnik pravi spas.Softver koji su kreirali profesor i bivši đak aleksinačke Gimnazije uvode već i druge škole u Nišu, Ražnju, Merošini.

Roditelji su uglavnom zadovoljni, kažu da im znači to što preko interneta mogu svakodnevno da vide ocene svoje dece.

I onim roditeljima, koji nisu imali problema sa decom, znači, jer kako kažu, deca u gimnaziji su u godinama kada ih treba proveravati povremeno.

Većina đaka aleksinačke Gimnazije, koja je elektronski dnevnik uvela pre dve godine, ne deli to oduševljenje. Neke ocene učenici žele da sakriju ako nisu dobre, bar dok ih ne poprave.

Ima i onih, naravno, kojima uvođenje elektronskog dnevnika ništa neće promeniti, jer ni ranije nisu krili ocene, pa kažu da ponekad i zajedno sa roditeljima gledaju ocene.

Ovaj program nije izašao iz softverske kompanije, već je rezultat zajedničkog rada profesora informatike i nekadašnjeg đaka ove škole.

Student elektronike Milutin Stanković, koji je koautor softvera, kaže da se svi podaci nalaze na serveru i da su potpuno bezbedni. "Svaki roditelj ima posebnu šifru samo za svoje dete, u programu se uopšte ne koriste biometrijski podaci učenika", objašnjava Stanković.

Tu se redovno ažuriraju ocene, izostanci, ukori i pohvale - sve gde je neophodna komunikacija roditelja i profesora.

Profesor informatike i koautor softvera Nebojša Lazarević kaže da su se pribojavali da će softver "elektronske ocene" smanjiti komunikaciju na relaciji roditelj-profesor, ali da je sada odziv roditelja još veći, jer oni praćenjem ocena dobijaju signal.

Pravovremeno alarmiranje roditelja ne prolazi bez rezultata.

Direktorka aleksinačke Gimanzije Vera Manojlović kaže da je sada prepolovljen broj negativnih ocena, kao i da se uspeh poboljšao.

"Što se neopravdanih izostanaka tiče i uopšte izostanaka, za te dve godine mi smo ih smanjili za oko 5.000", kaže Manojlovićeva.

Klasičan školski dnevnik ipak neće još u penziju. Elektronski dnevnik ne konkuriše za njegovo mesto, već je tu kao 24-časovni informator za roditelje.


http://www.rts.rs/


# škole Vera Manojlović Nebojša Lazarević dnevnik Milutin Stanković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima