Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Путари занемарили завејани Дом у Кулини, Војска одблокирала

rss

10.02.2012. Извор: Алексиначке новости

Дом у Кулини код Алексинца, специјална установа за одрасле особе са сметњама у развоју, у којој борави око више од 400 корисника степена теже и тешке менталне ретардације, био је витално угрожен јер је пут до ове установе био непроходан више 48 сати.

Предузеће за путеве из Ниша, које је задужено за чишћење магистралног пута од Тешице ка Кулини, није се одазвало апелима руководства Дома да им рашчисти пут, правдајући се да је за то надлежна општина Алексинац.

Војска Србије, тачније Мешовита артиљеријска бригада из Ниша послала своју механизацију и тридесетак војника, који су ослободили Дом од снежне блокаде.

 

Према речима директора Дома у Кулини, Горана Петковића, све је претило да се претвори у праву драму, јер је завејан пут до Дома онемогућавао снабдевање лож уљем и транспорт корисника на потребне лекарске интервенције до Ниша.

- Два дана нам је било онемогућено да кориснике Дома транспортујемо до Ниша. Због тога смо отказали све редовне прегледе. Срећом, није било ванредних ситуација, али и да је било, не би могли да било шта урадимо - каже Петковић.

Нишком Предузећу за путеве (ПЗП), које је задужено за одржавање тог пута, "безброј" пута су се обраћали, али осим обећања ништа конкретно није урађено.

- Обећавали су "за пола сата", "за пола сата" и тако 2 дана. Ми смо и преко нашег Министарства затражили помоћ и на њихово ургирање је јуче око 18 сати коначно прошла машина, која чак није ни дошла код нас, иако смо удаљени свега 5 километара од центра Кулине.

На срећу, Војска Србије је деловала одмах након сазнања да је Дом у блокади и одрадила посао беспрекорно. У име запослених у нашој установи и свих корисника, велико хвала припадницима Војске Србије, јер би даље функционисање Дома било озбиљно угрожено.

Да подсетим, и у току лета је ВРС три месеца достављала воду Дому када су нас сви заборавили - додаје Петковић.

Колеге из редакције нишког интернет портала Јужне вести контактирале су ПЗП и добиле одговор да то предузеће чисти само регионалне путеве, у шта спада и пут до села Кулина, али не и до самог Дома, а да је тај део пута у надлежности општине Алексинац.

- Мени су пре неколико сати у Штабу за ванредне ситуације рекли да је алексиначки водовод послао камион да очисти тај део пута, од села до Дома - рекао је новинару Јужних вести дежурни радник у ПЗП.

 


# општина дом путеви невреме саобраћај водовод Кулина војска снег сметови Јужне вести мешовита артиљеријска бригада
@mo_i_vs @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима