Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Putari zanemarili zavejani Dom u Kulini, Vojska odblokirala

rss

10.02.2012. Izvor: Aleksinačke novosti

Dom u Kulini kod Aleksinca, specijalna ustanova za odrasle osobe sa smetnjama u razvoju, u kojoj boravi oko više od 400 korisnika stepena teže i teške mentalne retardacije, bio je vitalno ugrožen jer je put do ove ustanove bio neprohodan više 48 sati.

Preduzeće za puteve iz Niša, koje je zaduženo za čišćenje magistralnog puta od Tešice ka Kulini, nije se odazvalo apelima rukovodstva Doma da im raščisti put, pravdajući se da je za to nadležna opština Aleksinac.

Vojska Srbije, tačnije Mešovita artiljerijska brigada iz Niša poslala svoju mehanizaciju i tridesetak vojnika, koji su oslobodili Dom od snežne blokade.

 

Prema rečima direktora Doma u Kulini, Gorana Petkovića, sve je pretilo da se pretvori u pravu dramu, jer je zavejan put do Doma onemogućavao snabdevanje lož uljem i transport korisnika na potrebne lekarske intervencije do Niša.

- Dva dana nam je bilo onemogućeno da korisnike Doma transportujemo do Niša. Zbog toga smo otkazali sve redovne preglede. Srećom, nije bilo vanrednih situacija, ali i da je bilo, ne bi mogli da bilo šta uradimo - kaže Petković.

Niškom Preduzeću za puteve (PZP), koje je zaduženo za održavanje tog puta, "bezbroj" puta su se obraćali, ali osim obećanja ništa konkretno nije urađeno.

- Obećavali su "za pola sata", "za pola sata" i tako 2 dana. Mi smo i preko našeg Ministarstva zatražili pomoć i na njihovo urgiranje je juče oko 18 sati konačno prošla mašina, koja čak nije ni došla kod nas, iako smo udaljeni svega 5 kilometara od centra Kuline.

Na sreću, Vojska Srbije je delovala odmah nakon saznanja da je Dom u blokadi i odradila posao besprekorno. U ime zaposlenih u našoj ustanovi i svih korisnika, veliko hvala pripadnicima Vojske Srbije, jer bi dalje funkcionisanje Doma bilo ozbiljno ugroženo.

Da podsetim, i u toku leta je VRS tri meseca dostavljala vodu Domu kada su nas svi zaboravili - dodaje Petković.

Kolege iz redakcije niškog internet portala Južne vesti kontaktirale su PZP i dobile odgovor da to preduzeće čisti samo regionalne puteve, u šta spada i put do sela Kulina, ali ne i do samog Doma, a da je taj deo puta u nadležnosti opštine Aleksinac.

- Meni su pre nekoliko sati u Štabu za vanredne situacije rekli da je aleksinački vodovod poslao kamion da očisti taj deo puta, od sela do Doma - rekao je novinaru Južnih vesti dežurni radnik u PZP.

 

Komentara: 0


# opština dom putevi nevreme saobraćaj vodovod Kulina sneg smetovi Južne vesti mešovita artiljerijska brigada
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}