Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стање се стабилизује, створени услови за укидање ванредног стања

rss

09.01.2017. Радио Алексинац

Чланови општинског штаба су констатовали да је доношење одлуке о ванредном стању дало резултата, пошто су у претходна три дана сви правци првог приоритета све време били проходни.

Завејани Алексинац, Фото Радио Алексинац

Због невремена које је протеклих дана захватило и подручје општине Алексинац и због чињенице да се у току дана очекује формирање новог снежног покривача највише до 10 центиментара висине, на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације, одлучено је да још један дан остане на снази одлука о увођењу ванредне ситуације на територији општине.

Чланови општинског штаба су констатовали да је доношење одлуке о ванредном стању дало резултата, пошто су у претходна три дана сви правци првог приоритета све време били проходни. У то време, већих проблема са путном комуникацијом имала су четири села, а најугроженији су били Горњи Адровац и Преконози.

Дежурне екипе имале су и три интервенције до сеоских гробаља, како би се омогућила сахрана покојника. Служба хитне помоћи је за најургентније интервенције користила возило марке Лада Нива.

Било је, међутим, случаја када се ни овим возилом није могло доћи до пацијента, који се и сада налази у завејаном делу Вукање. У протекла три дана Служба кућне неге није радила, али су од данас њене екипе поново на терену. Алексинац под снегом

У борби са снежним наносима коришћена је механизација Јавног предузећа за путеве Алексинац и то четири камиона и две комбиноване машине уз помоћ којих је растурено преко 14 тона соли и 18, 5 тона ризле. Такође, у борби против снега укључила се и механизација ЈКП „Комуналне услуге“, која је радила на неким од најугроженијих путних праваца.

Водоснбдевање је било уредно, без хаваријских кварова, осим што је у око двадесетак домаћинстава дошло до пуцања водомера. Снабдевање електричном енергијом на подручју општине Алексинац, стабилно је од петка, а изоловани кварови решавани су брзом интервенцијом.

Анализирајући рад Штаба за ванредне ситуације, поред позитивних оцена, командант овог тела председник општине Ненад Станковић и његов заменик Чедомир Ракић истакли су да убудуће треба радити на унапређењу комуникације између чланова Штаба, али и додати одређене послове и путне правце у прве приоритете, јер се у пракси показало да за то има потребе. Ту се, пре свега, мисли на чишћење болничког круга, као и још неких површина и саобраћајница.

У претходна три дана, најкритичније је било у петак поподне, када је услед потпуног затварања ауто-пута између Ниша и Алексинца, тридесетак аутобуса и четрдесетак путничких возила било заробљено на подручју града. Тада је код Горње Топонице дошло до заглављивања два аутобуса, па је и тај алтернативни путни правац био у потпуности затворен. Ипак, у вечерњим сатима дошло је до пропуштања возила према Нишу, па је избегнута већа невоља, јер град нема довољне смештајне капацитете, а због празничног дана већина прехрамбених објеката није радила. Овај догађај, иако није последица дешавања на подручју општине Алексинац, указао је да овдашња локална самоуправа мора имати прецизнији план збрињавања већег броја људи.

Центар за социјални рад је у протекла два дана имао два збрињавања, а припремљена су још 13 лежаја за хитан прихват оних којима је потребна помоћ. Према речима директорке Центра Јасне Николић, стручни тим је на терену и тренутно ради на збрињавању једне петочлане породице са трудницом. Она је најавила и обилазак ромског насеља у Прћиловици, током наредних дана, како би се установило какви су услови у овом делу општине.

Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац је, на данашњој седници, донео одлуку да републичким органима не упути захтев за финансијску помоћ, јер је оцењено да досадашње ангажовање механизације на чишћењу снега може да буде плаћено парама из општинског буџета, пише Радио Алексинац.


# председник општине Чедомир Ракић општина невреме саобраћај Горњи Адровац Центар за социјални рад Комуналне услуге ЈП Ненад Станковић Радио Алексинац штаб за ванредне ситуације ванредна ситуација снег
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима