Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саобраћај у Србији се нормализује, нема угрожених грађана

rss

07.01.2017. РТС

На територији Србије тренутно нема угрожених грађана, нити завејаних возила, али је због невремена током ноћи било много интервенција, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Фото Мића

Саобраћај отворен и за камионе и за путничка возила од Београда до Ниша и од Ниша до Лесковца. Поједина села су завејана у околини Врања, на Копаонику и на Пештерској висоравни. У Алексинцу и Блацу проглашена ванредна ситуација.

10.50 - Саобраћај од Ниша ка Лесковцу је од јутрос поново отворен и за путнички и за теретни саобраћај, изјавила је ресорна министарка Зорана Михајловић. Нема више застоја.

10.15 - АМСС упозорава возаче да их на подручју Димитровграда, Ниша, Лесковца, Куршумлије и Врања очекују прави зимски услови вожње, због јаког ветра, смањене видљивости због мећаве и снежних наноса.

08.40 – На делу ауто-пута од Београда до Ниша код Појата и даље је колона камиона, којима није дозвољен пролаз.

Снег, јак ветар и ниске температуре створиле су јуче праве невоље на путевима нарочито на југу и истоку земље. После целодневног застоја, јутрос је поново успостављен саобраћај између Ниша и Лесковца.


Mинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић je саопштила да је укинута обустава саобраћаја за камионе на том делу ауто-пута, тако да нема више застоја.

"Није било једноставно, било је проблема код Појата. Камиони су били паркирани у две траке ауто-пута, али је и то откочено", рекла је Михајловићева новинарима на наплатној рампи "Наис" код Ниша.

Наводећи да се саобраћај полако нормализује, Михајловићева је рекла да не очекује проблеме, каквих је било јуче у току дана и ноћас.

Истакла је да је највећи проблем поред ветра био тај што је јуче дошло до судара због летњих гума.

Припадници Сектора за ванредне ситуације и даље су на терену, а начелник Сектора Предраг Марић за РТС каже да тренутно на територији Србије нема угрожених грађана нити завејаних возила.

"Током ноћи смо имали пуно интервенција, саобраћај је био заустављан и било је пуно посла за Сектор за ванредне ситуације. Евакуисано је и спасено 113 људи али та бројка није везана само за Ниш, већ и за Зајечар, Бор, Пирот, Лесковац, Врање. Интервенције су усмерене на то да се људи евакуишу из возила", каже Марић.

Најугроженији су југ, југоисточни и источни делови Србије, истакао је Марић.

Истиче да је координација локалних самоуправа и општина много боља. "Ванредно је у Алексинцу и Блацу, неки пут је потребно време да се људи боље организују некад то иде брже, некад спорије. Људи нису показали незаинтересованост", објаснио је Марић.

Ауто-мото савез Србије је позвао возаче да без преке потребе не крећу на пут, а да ако баш морају, то чине у најтоплијем делу дана и да обавезно користе зимску опрему.

АМСС је упозорио возаче да их на подручју Димитровграда, Ниша, Лесковца, Куршумлије и Врања очекују прави зимски услови вожње, због јаког ветра, смањене видљивости због мећаве и снежних наноса.

У источној Србији пада снег праћен јаким ветром, али су сви планински превоји (Честобродице, Попадије, и Тресибаба) проходни, а у нижим пределима саобраћај је успорен због снега на коловозу.


# ауто-пут Зорана Михајловић општина невреме саобраћај Предраг Марић ванредна ситуација снег
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима