Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Проглашена епидемија малих богиња на територији општине Алексинац

rss

10.01.2018. Дом здравља Алексинац

Одсек за епидемиологију Дома здравља Алексинац данас је пријавио епидемију малих богиња на територији општине Алексинац.

Дом здравља у Алексинцу

Тренутно је на територији општине Алексинац оболело 11 особа, и 2 се воде као сумњиве.

- Сходно епидемиолошком извиђању терена, очекујемо нова обољевања наредних дана код лица из контакта. Ради се углавном о невакцинисаним, некомплетно вакцинисаним или особама без података о вакцинацији, док су три особе комплетно вакцинисане, што значи да вероватно нису дале адекватан имуни одговор на вакцину из разних разлога, те немају створен имунитет, а и вакцина штити око 99 процената вакцинисаних, никада не може да заштити апсолутно све. Јавности је познато да је једно дете на територији општине Алексинац преминуло 2. јануара 2018. године од последица малих богиња, кажу надлежни из алексиначког Дома здравља.

Пошто је до епидемије на територији општине Алексинац дошло преко контаката са оболелима из Ниша, а пошто се ради о веома заразној болести, очекује се ширење епидемије, а посебно су угрожене невакцинисане и некомплетно вакцинисане особе код којих је имунитет недовољан и краткотрајан.

Из Дома здравља апелују на родитеље да редовно вакцинишу своју децу код изабраног педијатра.

Тренутно, оболелих има на територији осам насељених места, то су: Алексинац, Тешица, Липовац, Грејач, Алексиначки Рудник, Радевац, Моравац и Житковац.

Мале богиње

Узрочник морбила је вирус, неотпоран у спољашњој средини, а налази се у назоферингеалном секрету, урину и крви 2-3 дана пре појаве симптома болести и један дан након појаве симптома болести.

Новорођенчад су заштићена у првих 6 месеци живота пасивним, трансплацентарним путем пренетим имунитетом од мајке, уколико је преболела морбиле.

Пут ширења инфекције је капљични, а улазна врата инфекције су слузокоже конјунктива и горњих делова дисајног стабла.

Инкубација (период од инфицирања до појаве симптома) је устаљења и износи 10 – 11 дана. Протиче без симптома, а у последњој трећини инкубационог периода болесник је заразан за друге особе.

Болест протиче кроз три стадијума:

- катарални стадијум – представља почетак болести и одликује се катаралним променама на слузокожи конјунктива, носа и нижих делова дисајних путева. Траје 3-4 дана, почиње постепено са знацима опште инфекције. Температура постепено расте, болесник је малаксао, уморан, нерасположен, без апетита. Тегобе се сваког дана појачавају и при крају катаралног стадијума јављају се специфични знаци болести. „Копликове мрље“ се јављају на букалној слузокожи и имају изглед посутог гриза на хиперемичној слузокожи, не скидају се и чврсто су спојене са слузокожом. Јављају се при крају катаралног стадијума, обично 36 часова пре појаве оспе, одржавају се 11-24 часа. Објективним прегледом, налази се конјунктивитис, ринитис, кожа лица је бледа, слузокожа ждрела и тонзила је хиперемична. Није присутна оспа по кожи, али на меком непцу се може видети енантем.

- осипни стадијум – при крају катаралног стадијума настаје краткотрајно побољшање, а затим погоршање са порастом телесне температуре и општим знацима болести. Оспа је водећи клинички симптом. Јавља се најпре на кожи главе иза ушију, а затим истог дана захвата кожу лица и врат. Шири се од главе према доњим партијама тела као капи воде из туша, избија два до три дана, ефлоресценције су макуле и папуле, појединачне, а између ефлоресценција види се непромењена кожа. Кожа је на додир пријатна, топла, мека и влажна, баршунаста. Нису присутне субјективне сметње. Повлачи се истим редом којим је избијала, од главе и лица према врату, трупу, горњим екстремитетима и ногама, тако да се може догодити да на лицу оспа бледи и повлачи се, а да на стопалима избија. Болесник има високу температуру, адинамичан, ринитис је интензивнији. Очи су сузне са израженим конјунктивитисом. Лице је зажарено и описује се као плачна маска. Присутно је пооштрено везикуларно дисање праћено влажним бронхитичним шушњевима. Срчана радња је убрзана и прати висину температуре. Осипни стадијум траје 5-6 дана, а затим наступа стишавање болести у постепени пад температуре.

- стадијум реконвалесценције –  карактерише се повлачењем оспе. На местима оспе се јавља пролазна хиперпигментација и брашнасто перутање. Опште стање болесника се побољшава и овај стадијум траје 4-5 дана, у зависности је од појаве компликација. Морбили трају око 2 недеље, али стадијум реконвалесценције може се продужити и на неколико недеља.

Треба напоменути да постоје више клиничких облика малих богиња као и да у склопу ове болести могу настати и различите компликације.

Дијагноза морбила се поставља на основу анамнезе, епидемиолошких података, клиничке слике и тока болести. Међутим, потребна је серолошка дијагноза која је најпоузданија. Промене у крвној слици су карактеристичне. Јавља се леукопенија са лимфоцитозом.

Диференцијално дијагностички долазе у обзир све осипне грознице, друге вирусне инфекције као и промене алергијске природе.

Терапија код морбила је симптоматска. Примењују се лекови за смањење секреције из носа, конјунктива и ублажава кашаљ. У случају настанка компликација користе се лекови у зависности од настале компликације. Неопходна је изолација болесника и примена хигијенско дијететског режима, мировање у постељи, исхрана богата витаминима и млечним производима.

Активна имунизација (вакцинација) против морбила обавезна је за сву децу након прве године живота. Неопходна је и ревакцинација. Могућа је и примена имуноглобулина.

Коментара: 0


# Алексиначки Рудник Дом здравља Моравац богиње епидемија болест
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима