Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Proglašena epidemija malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac

rss

10.01.2018. Dom zdravlja Aleksinac

Odsek za epidemiologiju Doma zdravlja Aleksinac danas je prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac.

Dom zdravlja u Aleksincu

Trenutno je na teritoriji opštine Aleksinac obolelo 11 osoba, i 2 se vode kao sumnjive.

- Shodno epidemiološkom izviđanju terena, očekujemo nova oboljevanja narednih dana kod lica iz kontakta. Radi se uglavnom o nevakcinisanim, nekompletno vakcinisanim ili osobama bez podataka o vakcinaciji, dok su tri osobe kompletno vakcinisane, što znači da verovatno nisu dale adekvatan imuni odgovor na vakcinu iz raznih razloga, te nemaju stvoren imunitet, a i vakcina štiti oko 99 procenata vakcinisanih, nikada ne može da zaštiti apsolutno sve. Javnosti je poznato da je jedno dete na teritoriji opštine Aleksinac preminulo 2. januara 2018. godine od posledica malih boginja, kažu nadležni iz aleksinačkog Doma zdravlja.

Pošto je do epidemije na teritoriji opštine Aleksinac došlo preko kontakata sa obolelima iz Niša, a pošto se radi o veoma zaraznoj bolesti, očekuje se širenje epidemije, a posebno su ugrožene nevakcinisane i nekompletno vakcinisane osobe kod kojih je imunitet nedovoljan i kratkotrajan.

Iz Doma zdravlja apeluju na roditelje da redovno vakcinišu svoju decu kod izabranog pedijatra.

Trenutno, obolelih ima na teritoriji osam naseljenih mesta, to su: Aleksinac, Tešica, Lipovac, Grejač, Aleksinački Rudnik, Radevac, Moravac i Žitkovac.

Male boginje

Uzročnik morbila je virus, neotporan u spoljašnjoj sredini, a nalazi se u nazoferingealnom sekretu, urinu i krvi 2-3 dana pre pojave simptoma bolesti i jedan dan nakon pojave simptoma bolesti.

Novorođenčad su zaštićena u prvih 6 meseci života pasivnim, transplacentarnim putem prenetim imunitetom od majke, ukoliko je prebolela morbile.

Put širenja infekcije je kapljični, a ulazna vrata infekcije su sluzokože konjunktiva i gornjih delova disajnog stabla.

Inkubacija (period od inficiranja do pojave simptoma) je ustaljenja i iznosi 10 – 11 dana. Protiče bez simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je zarazan za druge osobe.

Bolest protiče kroz tri stadijuma:

- kataralni stadijum – predstavlja početak bolesti i odlikuje se kataralnim promenama na sluzokoži konjunktiva, nosa i nižih delova disajnih puteva. Traje 3-4 dana, počinje postepeno sa znacima opšte infekcije. Temperatura postepeno raste, bolesnik je malaksao, umoran, neraspoložen, bez apetita. Tegobe se svakog dana pojačavaju i pri kraju kataralnog stadijuma javljaju se specifični znaci bolesti. „Koplikove mrlje“ se javljaju na bukalnoj sluzokoži i imaju izgled posutog griza na hiperemičnoj sluzokoži, ne skidaju se i čvrsto su spojene sa sluzokožom. Javljaju se pri kraju kataralnog stadijuma, obično 36 časova pre pojave ospe, održavaju se 11-24 časa. Objektivnim pregledom, nalazi se konjunktivitis, rinitis, koža lica je bleda, sluzokoža ždrela i tonzila je hiperemična. Nije prisutna ospa po koži, ali na mekom nepcu se može videti enantem.

- osipni stadijum – pri kraju kataralnog stadijuma nastaje kratkotrajno poboljšanje, a zatim pogoršanje sa porastom telesne temperature i opštim znacima bolesti. Ospa je vodeći klinički simptom. Javlja se najpre na koži glave iza ušiju, a zatim istog dana zahvata kožu lica i vrat. Širi se od glave prema donjim partijama tela kao kapi vode iz tuša, izbija dva do tri dana, eflorescencije su makule i papule, pojedinačne, a između eflorescencija vidi se nepromenjena koža. Koža je na dodir prijatna, topla, meka i vlažna, baršunasta. Nisu prisutne subjektivne smetnje. Povlači se istim redom kojim je izbijala, od glave i lica prema vratu, trupu, gornjim ekstremitetima i nogama, tako da se može dogoditi da na licu ospa bledi i povlači se, a da na stopalima izbija. Bolesnik ima visoku temperaturu, adinamičan, rinitis je intenzivniji. Oči su suzne sa izraženim konjunktivitisom. Lice je zažareno i opisuje se kao plačna maska. Prisutno je pooštreno vezikularno disanje praćeno vlažnim bronhitičnim šušnjevima. Srčana radnja je ubrzana i prati visinu temperature. Osipni stadijum traje 5-6 dana, a zatim nastupa stišavanje bolesti u postepeni pad temperature.

- stadijum rekonvalescencije –  karakteriše se povlačenjem ospe. Na mestima ospe se javlja prolazna hiperpigmentacija i brašnasto perutanje. Opšte stanje bolesnika se poboljšava i ovaj stadijum traje 4-5 dana, u zavisnosti je od pojave komplikacija. Morbili traju oko 2 nedelje, ali stadijum rekonvalescencije može se produžiti i na nekoliko nedelja.

Treba napomenuti da postoje više kliničkih oblika malih boginja kao i da u sklopu ove bolesti mogu nastati i različite komplikacije.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolesti. Međutim, potrebna je serološka dijagnoza koja je najpouzdanija. Promene u krvnoj slici su karakteristične. Javlja se leukopenija sa limfocitozom.

Diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir sve osipne groznice, druge virusne infekcije kao i promene alergijske prirode.

Terapija kod morbila je simptomatska. Primenjuju se lekovi za smanjenje sekrecije iz nosa, konjunktiva i ublažava kašalj. U slučaju nastanka komplikacija koriste se lekovi u zavisnosti od nastale komplikacije. Neophodna je izolacija bolesnika i primena higijensko dijetetskog režima, mirovanje u postelji, ishrana bogata vitaminima i mlečnim proizvodima.

Aktivna imunizacija (vakcinacija) protiv morbila obavezna je za svu decu nakon prve godine života. Neophodna je i revakcinacija. Moguća je i primena imunoglobulina.

Komentara: 0


# Aleksinački Rudnik Dom zdravlja Moravac boginje epidemija bolest
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima