Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Погоршава се епидемиолошка ситуација у Алексинцу: Број оболелих од морбила нарастао на 277

rss

23.02.2018.

277 оболелих у епидемији малих богиња на територији општине Алексинац, алексиначки Дом здравља десеткован

Дом здравља у Алексинцу

Из Домаздравља у Алексинцу обавештавају јавност да је број оболелих достигао 277, закључно са данашњим даном.

У оквиру наведеног броја, оболела су и 23 радника здравствених установа, 17 из Дома здравља Алексинац (10 процената запослених) и 6 из Опште болнице, што све озбиљније нарушава рад ових установа.

Стога из ове установе моле пацијенте за више разумевања, јер из дана у дан све је мање здравствених радника који могу радити са пацијентима.

Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…) а сада расте број оболеле деце из контаката, као и из других контаката. Очекује се даље ширење епидемије.

- Позивамо грађане на озбиљност, јер епидемија ће се сигурно даље интензивно ширити међу невакцинисанима свих старосних доби. Једина права мера превенције је вакцинација, јер лек не постоји, стоји у саопштењу Дома здравља.

Мале богиње се преносе капљичним путем, вирус се шири у околни ваздух говором, кашљањем и кијањем, али и директним контактом са секретима оболеле особе који долазе из уста и носа, али и преко предмета контаминираним капљицама из уста оболелог. Пошто се вирус веома лако преноси са човека на човека, могуће је заразити и више од 90 процената особа које су биле у контакту са оболелим током заразног периода, ако особе из контакта нису вакцинисане или нису преболеле мале богиње. Вирус опстаје на предметима и површинама до 2 сата.

 

Обавезна вакцинација деце

Сходно члану 32. став 4. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени Гласник“ РС 15/2016), за боравак деце у предшколским и школским установама, као и у установама за смештај деце без родитељског старања неопходно је да су испуњени услови из става 3. тачка 1. овог члана, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује др медицине одговарајуће специјалности или Стручни тим за контраиндикације.

Став 3. тачка 1. члан 32. наведеног Закона прописује да је имунизација обавезна за лица одређеног узраста против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеле, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б и обољења изазваних стрептококом пнеумоније.

Према томе предшколске и школске установе сходно наведеном Закону за боравак деце морају располагати доказима да су деца, сходно њиховом узрасту уредно вакцинисана против горе наведених болести. Боравак невакцинисане деце је могућ само у случају постојања медицинске контраиндикације.

Привремену котраиндикацију за имунизацију против одређене заразне болести утврђује доктор медицине или доктор специјалиста одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију, односно под чијим надзором се она спроводи, прегледом лица која се имунизују и увидом у здравствену документацију тих лица. Постојање привремене контраиндикације уписује се у здравствену документацију и одређује се време и место одложене имунизације.

Трајне контраиндикације за примену одређене вакцине утврђује Стручни тим за контраиндикације, који именује Институт за јавно здравље. Стручни тим утврђује трајне контраиндикације на захтев доктора медицине или доктора специјалисте одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију.

Детаљније информације о утврђивању привремених и трајних контраиндикација можете прочитати у Правилнику о имунизацији и начину заштите лековима („Службени Гласник“ РС 88/2017), почев од члана 8. до члана 12.

Пошто је сходно наведеном Закону, немогуће уписати децу у вртић или школу ако нису комплетно вакцинисана, молимо родитеље да се редовно одазивају позивима за вакцинацију деце, а ако неким случајем такве позиве не добију, да се јаве изабраном педијатру ради добијања пуне информације и вакцинисања деце.

Дом Здравља Алексинац


# Дом здравља богиње епидемија Институт за јавно здравље
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима